Veldacademie

  • Nl
  • En
  • Wat we doen
  • Vind een project
  • Voor studenten
  • Maak kennis
  • Actueel
Nieuws

HOE ZET JE BEWONERS ECHT IN EEN ACTIEVE ROL?

Veldacademie nieuwsbrief juli 2022

deel deze pagina

11-07-2022

Deze nieuwsbrief in het kort:

  • De gemeente wil bewoners actiever betrekken bij de wijkontwikkeling.
  • Als burgers en gemeenteambtenaren samenwerken, verloopt dat niet altijd soepel. Er is een spanningsveld tussen de energie in de wijk en de gemeentelijke planningscultuur. 
  • Ontwerpend onderzoeken blijkt een kansrijke manier om samen aan de stad te werken.
  • Maar om daadwerkelijk samen te werken, is een gelijk speelveld belangrijk. Qua positie en qua middelen. 

Met Wijk aan Zet wil de gemeente Rotterdam burgers directer betrekken bij wijkontwikkeling. Idealiter krijgen gekozen burgers uit de wijk de leiding, en is de gemeente meer faciliterend. Deze grote ambitie vraagt veel van burgers én van gemeenteambtenaren. Bewoners en andere stakeholders uit de wijk zullen hun wensen en behoeften voor de wijk moeten leren formuleren en verder brengen. Ambtenaren zullen nieuwe vaardigheden moeten ontwikkelen om met burgers samen te werken, en passende bevoegdheden moeten krijgen om een andere rol in stedelijke ontwikkeling te kunnen vervullen. 

Veldacademie draagt met actieonderzoek en ontwerpend onderzoek bij aan deze ambitie. We hebben de afgelopen jaren met onze neus bovenop talloze wijkontwikkelingen gestaan waarbij burgers een actieve rol innemen. Wat leert ons dat? Hoe nemen en krijgen burgerinitiatieven de ruimte? Hoe blijven ze betrokken en hoe zorgen we ervoor dat er ook daadwerkelijk wat gebeurt? En welke eisen stelt dat aan het opdrachtgeverschap bij burgers én gemeente? 

In deze nieuwsbrief willen we onze ervaringen met burgerparticipatie delen. We laten zien hoe burgerinitiatieven in Rotterdam verlopen. Door voorbeelden uit te lichten beschrijven we hoe burgers de ruimte krijgen en nemen. En hoe ze volgens ons geholpen of belemmerd worden.

 

MET ONDERZOEK BEWONERS AAN HET STUUR HELPEN


Ontwerpend onderzoek geeft handen en voeten aan bewonersparticipatie
De eerste uitdaging is om bewoners en lokale initiatieven warm te krijgen voor een specifieke opgave. Bij de vernieuwing van pleinen in de Tarwewijk zijn bewoners gaandeweg steeds sterker betrokken geraakt bij de herontwikkeling van de publieke ruimte. De gemeente Rotterdam wilde de pleinen in de stenige Tarwewijk vergroenen en er tegelijk voor zorgen dat bewoners zich meer verbonden voelen met de nieuwe pleinen. Daarom schreven wij in samenwerking met een projectgroep van de gemeente, bewoners en lokale initiatieven uit de wijk een open ontwerpprijsvraag uit waaraan studenten maar ook mensen uit de wijk konden meedoen. Het winnende team werkt nu, samen met ontwerpers van stadsontwikkeling, het pleinontwerp verder uit. 

Bewoners en lokale initiatieven zijn ook nauw betrokken bij de uitvoering. Ze kiezen bijvoorbeeld zelf de planten en sluiten zelfbeheercontracten met de gemeente af. De inrichting en belijning van de sportpleinen wordt gedaan door kunstenaars en gymnastiekleraren uit de wijk zodat deze op verschillende manieren gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld als buitengymlocatie én podium. Het is een bijzonder proces waarbij bewoners niet alleen reageren op plannen, maar al bij het vaststellen van behoeftes en programma betrokken kunnen zijn. Door deze vroege inhoudelijke betrokkenheid kun je met elkaar een constructief ontwerpproces doorlopen en bewoners activeren. 

 

Met onderzoek interventies in de openbare ruimte onderbouwen
Als bewoners actief zijn, is het ook belangrijk dat hun plannen goed doordacht gepresenteerd kunnen worden. Een casus in Oud-Charlois laat mooi zien hoe je met onderzoek ideeën van burgers kunt onderbouwen. In Oud-Charlois wilden bewoners de verkeersveiligheid in hun wijk daadkrachtiger aanpakken. Een bewonersinitiatief had ideeën voor veiligere routes in hun straat en bedacht concrete interventies. Voor de gemeente was dit de aanleiding om de verkeersveiligheid in Oud-Charlois breder te onderzoeken: hebben de plannen van deze groep ook draagvlak in de rest van de wijk? En wat zijn de effecten van de gewenste maatregelen? Zijn er op andere plekken in de wijk nog meer knelpunten op het gebied van verkeersveiligheid die in samenhang verbeterd zouden kunnen worden? Veldacademie heeft in overleg met een groep bewoners en de wijkmanager en een verkeerskundige op verschillende manieren onderzoek gedaan onder bewoners uit de wijk. Er was veel respons, uiteindelijk hebben ruim 450 bewoners meegedacht over verkeersveiligheid in de wijk. Op een online portaal is alle inbreng anoniem na te lezen. Op een kaart zie je een overzicht van plekken waar bewoners opmerkingen en ideeën over hebben, en hoe ze die plekken op het gebied van verkeersveiligheid waarderen. Er worden nu interventies bedacht voor de meest genoemde probleempunten en die worden binnenkort getest. Misschien kunnen bewoners zelfs betrokken worden bij het testen en observeren van deze interventies door middel van de app citizen science. 

 

ENERGIE IN DE WIJK EN PROJECTMATIG WERKEN

Wijk wil sneller dan gemeente kan
De casus Oud-Charlois illustreert ook hoe ingewikkeld het kan zijn om de gemeente en de wijk met gelijke snelheid op te laten trekken. De gemeente werkt met langetermijnplannen en een projectcultuur, de wijk wil een dagelijks probleem zo snel mogelijk opgelost zien. De gemeente wil publieke middelen op een efficiënte manier uitgeven en wil de interventies aan laten sluiten bij wat er in de wijk toch al moet gebeuren. 

Dat gaat bewonersgroepen in de wijk weer te langzaam: waarom maanden wachten om een verkeersdrempel neer te leggen? Ze willen het ijzer smeden nu het heet is. In overleg met de wijkmanager onderzoekt de Veldacademie daarom of er alvast kleine tijdelijke interventies getest kunnen worden die minder kostenintensief zijn. Dit laat zien dat de bewoners steeds meer invloed proberen uit te oefenen op plannings- en projectenlogica van de gemeente. En dat er wellicht meer ruimte moet komen voor tijdelijke interventies om de twee snelheden bij elkaar te brengen. 

 

Bewoners professionaliseren
Ook bij de ontwikkeling van het Bospolderplein namen bewoners zelf het initiatief. Het Bospolderplein is een plein in de wijk Bospolder, dat net als de pleinen in de Tarwewijk aan een opknapbeurt toe is. Enkele bewoners uit de wijk willen de herinrichting van het plein naar zich toe trekken. Ze trokken diverse professionals aan (architecten, landschapsontwerpers, stedenbouwers) en kregen budget tot hun beschikking om dit project verder vorm te geven. Veldacademie ondersteunde het project door onderzoek te doen naar wat (andere) buurtbewoners wilden met het plein. Daaruit bleek dat lang niet alle buurtbewoners het plein om dezelfde redenen waarderen en er hetzelfde mee willen. Zo ontstond een plan om functies toe te voegen aan het plein, zodat meer mensen er plezier van hebben.  

Een interessante ontwikkeling bij het Bospolderplein was dat bewoners vonden dat zij net als de professionals betaald moesten krijgen voor hun inspanningen, terwijl het budget voor een groot deel bedoeld was om het ontwikkelproces te professionaliseren. Het Bospolderplein is een groot en kostenintensief project voor de gemeente en daarbij kom je snel in de spagaat: geef je bewoners de ruimte, met de kans dat het geld niet helemaal volgens de regels wordt uitgegeven, of professionaliseer je het proces, met het risico dat bewoners afhaken? En moet je bewoners wel betalen als ze zich inzetten voor hun woonomgeving of het publieke belang?

 

IMPLICATIES VOOR DE GEMEENTE


Denken vanuit de opgave
De voorbeelden hierboven laten zien dat burgerparticipatie de gemeente voor nieuwe uitdagingen stelt. Er zijn in elk geval andere vaardigheden nodig om samen te werken. Het helpt daarbij om vanuit de wijk, of liever nog: vanuit de opgave te denken. Daarom geven we al een paar jaar de training Integrale Strategievorming voor professionals betrokken bij stedelijke ontwikkeling. We werken met gemeentelijke professionals van verschillende afdelingen en disciplines aan één opgave en er is veel ruimte om te werken aan een gezamenlijke opgavebeschrijving. We merken dat professionals geneigd zijn vanuit de eigen beleidsdoelen of de eigen afdeling naar een probleem te kijken. Door met mensen met verschillende achtergronden naar dezelfde opgave te kijken, lukt het om tot integrale oplossingen te komen. Barrières en impliciete veronderstellingen komen makkelijker aan het licht en dan kun je het meteen bespreken. Je gaat op zoek naar een gedeeld begrip van de opgave, met alle relevante perspectieven in beeld.

 

Gelijk speelveld en gedeelde waarden
Het afgelopen jaar hebben we geëxperimenteerd met samenwerkingsvormen waarbij gemeentelijke professionals, private partijen, maatschappelijke organisaties en burgers samenwerken. In het traject Ontwerpend Ontwikkelen onderzoeken we hoe we rondom de herontwikkeling en vervanging van maatschappelijk vastgoed tot een gedeelde set van publieke waarden kunnen komen, waarbij professionals en niet-professionals een gelijke inbreng hebben. Iedereen licht toe vanuit welke rol en positie hij of zij bij de opgave betrokken is. Dat kan een gemeentelijke opdracht zijn (ambtenaar), een wijkbelang (bewoner) of het belang van goed onderwijs (schooldirecteur). Een gesprek over publieke waarden in relatie tot de opgave blijkt goed te werken om het gesprek aan te zwengelen over wat het grotere, gedeelde belang is en wat nu de belangrijkste waarden zijn voor een plek. Zo dreven waarden als ‘verbondenheid’, ‘sociale interactie’ en ‘beweging’ naar boven voor de herontwikkeling van een cluster voor maatschappelijke voorzieningen. Dit zijn nog best ‘vage’ begrippen maar daarom ook geschikt als vertrekpunt voor een gezamenlijke opgave. Het is in het vervolg wel belangrijk om deze waarden te concretiseren. Betekent verbondenheid een goede OV-verbinding? Contact met andere mensen? Meer groene wandelroutes?

 

Flexibiliteit nodig voor actie
Burgers blijken in de pilotprojecten van het traject ‘Ontwerpend Ontwikkelen’ overigens prima in staat boven hun eigen belang en persoonlijke waarden uit te stijgen en met randvoorwaarden om te gaan. Voor ambtenaren blijkt het soms lastig om de eigen rol te overstijgen. Die kunnen gevangen zitten in een planning met beperkte uren, met starre collega’s te maken krijgen of het proces toch niet helemaal serieus nemen. Toch helpt het om de opgave helemaal vrij te formuleren wil je komen tot innovatieve oplossingen die goed aansluiten bij de behoeftes rondom de plek.

 

Echt aan het roer
We sluiten deze nieuwsbrief af in Rotterdam-West. In het onderzoek naar netwerkvorming in Merwe4Haven zien we hoe het Keilepand in Merwe-Vierhavens een broedplaats wordt voor nieuwe gemeenschapsvorming. De aankoop van het pand door ondernemers uit het gebied heeft daar een belangrijke rol bij gespeeld. Vastgoed geeft letterlijk vaste grond onder de voeten! En om de hoek, in de wijken Bospolder-Tussendijken staan sinds enkele jaren mensen van de wijk echt aan het roer van de wijkontwikkeling. Als betaalde projectleiders geven ze acht uur per week uitvoering aan het project Veerkrachtig BoTu 2028. Het is een spannend proces dat we de komende jaren goed zullen blijven volgen.

Meer Nieuws en Blogs

  • Nieuws

    Vacature Manager Veldacademie

  • Nieuws

    HOE ZET JE BEWONERS ECHT IN EEN ACTIEVE ROL? Veldacademie nieuwsbrief juli 2022

  • Nieuws

    VACATURE STAGE ONDERSTEUNING CURSUSONTWIKKELING INTEGRATED URBAN DEVELOPMENT

  • Nieuws

    VACATURE Tijdelijk - Onderzoeker sociaal-ruimtelijk domein

  • Nieuws

    Hoe kun je brede maatschappelijke waardeontwikkeling concretiseren? 

  • Nieuws

    Halen en brengen

  • Nieuws

    GEMEENSCHAPSVEERKRACHT IN ROTTERDAMSE WIJKEN TIJDENS DE CORONACRISIS Vijf inzichten uit Bospolder-Tussendijken

  • Nieuws

    Een paviljoen vóór en dóór de jeugd van Groot-IJsselmonde

  • Nieuws

    Winnaars ontwerpprijsvraag Tarwewijkse pleinen Publieksjury en vakjury hebben gesproken!

  • Nieuws

    Nieuwsbrief maart 2021

  • Nieuws

    ‘Build Back Stronger’ Een sterkere stad na de coronacrisis

  • Nieuws

    Schrijf je nu in! Ontwerpwedstrijd Pleinen Tarwewijk

  • Nieuws

    Stagelopen tijdens deze COVID-periode is extra uitdagend

  • Nieuws

    ‘STAD ZOEKT TOGA’ VELDACADEMIE ALS CASESTUDIE VOOR LOKALE SAMENWERKING TUSSEN STAD EN KENNISINSTITUTEN

  • Nieuws

    Training Integrale Strategievorming in Stedelijke Ontwikkeling Hoe kun je specialisten in positie brengen om volwaardig deel te kunnen nemen aan gebiedsontwikkeling?

  • Nieuws

    “Je moet de identiteit van een wijk zien te vertalen in een gebouw” Interview Bouwkundestudenten Guus Speelberg en Anne-Sophie Wouters

  • Nieuws

    “Gezondheid gaat niet alleen over appels eten” FILMPORTRET, HANDREIKING EN RAPPORTAGE GEPRESENTEERD

  • Nieuws

    Voorjaar 2020: weer studenten van verschillende opleidingen aan de slag met stedelijke vraagstukken

  • Nieuws

    Studenten Sociologie werken mee aan Monitor Veerkrachtig BoTu2028

  • Nieuws

    “Als je eenzijdig kijkt, verandert er niets” Verslag van het seminar Gezond in Beverwaard, 31 januari 2020

  • Nieuws

    Hoe gaan speeltuinverenigingen om met veranderingen in de wijk?

  • Nieuws

    ‘Nu is voor iedereen duidelijk dat gezondheid meer is dan een appel eten!’ Gezond in Beverwaard

  • Nieuws

    'Iedereen kan op welke manier dan ook, een stadmaker zijn of worden.' Het Stadmakerscongres door de ogen van Ymkje en Sophie

  • Nieuws

    Hoe kun je specialisten in positie brengen om volwaardig deel te kunnen nemen aan gebiedsontwikkeling? Training gebiedsontwikkeling

  • Nieuws

    New MSc 2 studio ‘On-site Graduation studio Rotterdam’ Learn more about the new MSc 2 studio and our MSc 3 studio

  • Nieuws

    Vanaf vandaag zijn we per boot bereikbaar!

  • Nieuws

    Hoe ziet het urbane samenleven van de toekomst eruit? SUMMERSCHOOL WERKSTATT MULTIHALLE

  • Nieuws

    Bijna 200 studenten werken mee aan stedelijke programma’s

  • Nieuws

    Nieuwsbrief Juli 2019

  • Nieuws

    Veldacademie Magazine Uitgave 2019

  • Nieuws

    De invloed van de leefomgeving op de gezondheid Dataverzameling in Beverwaard

  • Nieuws

    “Kinderen steken elkaar aan met ongezond gedrag”

  • Nieuws

    ‘Helpers’ #4 Arie Vlot, lid Pelgrimskerk

  • Nieuws

    Veldacademie @ International Summer Academy Mannheim 2019 Join our interdisciplinary team!

  • Nieuws

    'Helpers' #3 Gerard Karels, Leer-/werk coach Pameijer en lid Pelgrimskerk

  • Nieuws

    Stakeholders betrekken bij het werken aan steden

  • Nieuws

    ‘Helpers’ #2 Corrie Biezepol-IJdo, lid Pelgrimskerk

  • Nieuws

    In september start nieuwe afstudeerstudio Bouwkunde

  • Nieuws

    ‘Helpers’# 1 # 1, Jeugdouderling Pelgrimskerk

  • Nieuws

    Nieuwsbrief februari 2019

  • Nieuws

    Living Lab Meetup #04 - Just City Design The continuing search of social responsibility in the design profession

  • Nieuws

    Reyeroord geselecteerd voor ontwikkeltraject ‘Anders werken aan stad, dorp en land’

  • Nieuws

    MASTERCLASS – ZORGZAME BUURTEN Hoe kunnen we op een toekomstgerichte manier aan zorgzame buurten bouwen

  • Nieuws

    Van de wijk een dorp maken # 3 Surgel van Langeveld, vrijwilliger Pit010

  • Nieuws

    ‘VAN DE WIJK EEN DORP MAKEN' #2 Orsine Muntslag, vrijwilliger Speeltuin Pascal

  • Nieuws

    ‘Van de wijk een dorp maken’ # 1 Cary, vrijwilliger wijkrestaurant Lomba

  • Nieuws

    Aankondiging Stadmakerscongres 2018 vrijdag 9 november

  • Nieuws

    Onderzoek 'Rotterdam afvalvrij: wat vinden bewoners?' opgeleverd

  • Nieuws

    Masterclass Design for the Just City

  • Nieuws

    In september start de minor cities, migration and socio-spatial inequality

  • Nieuws

    Masterclass met Tiit Tammaru Workshop over sociale ongelijkheid in relatie tot ontmoetingsplekken

  • Nieuws

    In september start nieuwe afstudeerstudio Bouwkunde

  • Nieuws

    Debat Brooklyn a/d Maas @Stadmakers­congres'17 Studenten prikkelen het publiek

  • Nieuws

    Meld je nu aan voor onze design & build workshop

  • Nieuws

    Verslag werkbijeenkomst Fieldlab Social Resilience Rotterdam 2017-2020

  • Nieuws

    Het gesprek met de stad op markt Asterlo

  • Nieuws

    Het gesprek met de stad in de Onderzeebootloods

  • Nieuws

    Het Gesprek met de Stad tussen de hockeysticks en limonadekannen

  • Nieuws

    Veldacademie bezoekt Wenen

  • Nieuws

    Start Veldacademie @Flevo Campus

  • Nieuws

    Veldacademie start trainingen voor Gebiedsgericht Samenwerken

  • Nieuws

    Publieke gebouwen: ruggengraat voor een levendige wijk?

  • Nieuws

    Regionale en stedelijke inventarisatie van intramurale zorghuisvesting in de GGZ

  • Nieuws

    Terugblik op bijeenkomst 'Langer thuis dankzij het verzorgingshuis'

  • Nieuws

    Leerlijn gebiedsgericht samenwerken langer thuis

  • Nieuws

    Bijeenkomst: Langer Thuis dankzij het verzorgingshuis?

  • Nieuws

    In gesprek over toekomst portiekflats

  • Nieuws

    Van start: onderzoek naar ondersteunende thuistechnologie in IJsselmonde

  • Nieuws

    Cities build citizens - samenwerking met CRU(x) New York

  • Nieuws

    Twee bouwkundestudenten deden hun afstudeerproject bij de Veldacademie: "Heerlijk dat we zelf alles in de hand hebben"

  • Nieuws

    Zes maatregelen om langer thuis te wonen in IJsselmonde

  • Nieuws

    Oplevering entreeplein Sluisjesdijkpier door 'Lijn 72'

  • Nieuws

    Geslaagd festival op de Sluisjesdijkpier

  • Nieuws

    Kennisbank Zuid van start met collectie Maashaven

  • Nieuws

    De geschiedenis van Rotterdamse wijkgebouwen

  • Nieuws

    hoe beleven mensen de Pleinweg?

  • Nieuws

    Kwalitatieve marktverkenning voor zorgcentrum De Provenier

  • Nieuws

    Training acteren in een veranderend samenspel

  • Nieuws

    Gezocht: Stagiaire Energielab bedrijvenpier Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Mathenesserweg leeft!

  • Nieuws

    Veel interesse voor Kennismarkt van Energielab

  • Nieuws

    Aan de slag in Amsterdam

  • Nieuws

    Officiële opening Energielab

  • Nieuws

    Veldacademie zoekt stagiair(e)

  • Nieuws

    Studenten doen master stadsociologie bij Veldacademie

  • Nieuws

    Advies social return aan Havenbedrijf opgeleverd

  • Nieuws

    Levendige discussie over zelfbeheer

  • Nieuws

    1e SOFIE-lening uitgereikt

  • Nieuws

    Pilots zorghuisvesting leggen snelle mutaties V&V bloot

  • Nieuws

    Inventarisaties zorg en welzijn

  • Nieuws

    definitief ontwerp entree sluisjesdijk

  • Nieuws

    Winkelleegstand in de wijk

  • Nieuws

    RET locatie als leerling- bouwplaats

  • Nieuws

    Veldacademie op bezoek bij levensloopbestendige woontoren Terras aan de Maas

  • Nieuws

    Subsidie onderzoek 'Wonen zonder zorg(en)?'

  • Nieuws

    Veiligheidsbeleving van de Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Interdisciplinaire bijeenkomst over verhuisgeneigdheid in Carnisse en Tarwewijk

  • Nieuws

    Veldacademie Pecha Kucha-bijeenkomst 2014

  • Nieuws

    Afstudeerders werken aan de stad

  • Nieuws

    Oplevering monitor Woonservicegebieden

  • Nieuws

    MBO-studenten aan de slag in voormalige RET-remise

  • Nieuws

    Samenvoegen Noord

  • Nieuws

    Toekomst voor de Provenier

  • Nieuws

    Charloise jeugd helpt bij evalueren jongerenbeleid

  • Nieuws

    Justus van Effenblok, een eiland in Spangen?

  • Nieuws

    Inventarisatie huisvesting gehandicaptenzorg gestart

  • Nieuws

    Talent in ontwikkeling in de RET-remise

  • Nieuws

    Interdisciplinair studententeam wint prijsvraag entree Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Onderzoek Zicht op Zorghuisvesting gepubliceerd

  • Nieuws

    Startsubsidie voor onderzoek 'Wonen zonder zorg(en)?'

  • Nieuws

    Creatief Beheer aan de slag in RET-pand

  • Nieuws

    Handreiking Leegstand in de Plint

  • Nieuws

    250 senioren over hun woonomgeving

  • Nieuws

    Jurrian Arnold afgestudeerd met een 10!

  • Nieuws

    Zicht op zorghuisvesting

  • Nieuws

    Jaaropening onderwijs druk bezocht

  • Nieuws

    Charloisse jongeren evalueren Jeugdbeleid

  • Nieuws

    Aftrap prijsvraag Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Feest op het Gouwplein

  • Nieuws

    Conferentie "Wie dan zorgt?!"

  • Nieuws

    Loes wint grant met product voor Kralingen Crooswijk

  • Nieuws

    Publicatie beschikbaar Netwerkanalyse Hart van Zuid

  • Nieuws

    Onderzoek Talentontwikkeling Deelgemeente Prins Alexander gepubliceerd

  • Nieuws

    Nieuwe locatie Veldacademie

  • Nieuws

    Lessen van het Gouwplein

  • Nieuws

    Seminar en expositie ’Kijk maar uit het komt van Zuid’

  • Nieuws

    Modelwoning geopend door wethouder Karakus

  • Nieuws

    Herontwikkeling RET-gebouw vordert

  • Nieuws

    Collectief Particulier Opdrachtgeverschap voor senioren in Carnisse – Wessel Jonker

  • Nieuws

    De AVR reactor - Antal Bos

  • Nieuws

    Start ontwikkeling Monitor Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Onderzoek naar dienstverlening wijkservicepunten afgerond

  • Nieuws

    Landschapspark Buijtenland van Rhoon

  • Nieuws

    Veldacademie seminar 19 september

  • Nieuws

    Loopstromenonderzoek parkerende bezoekers binnenstad

  • Nieuws

    Studenten verbeteren wijkservicepunten

  • Nieuws

    Herontwikkeling bestaande woningvoorraad door rMIT

  • Nieuws

    De veilige ruimte van Daniel Vos

  • Nieuws

    Sociale netwerken Hart van Zuid

  • Nieuws

    Wandelen in Bloemhof en Tarwewijk

  • Nieuws

    Eervolle vermelding voor Pieter Graaff

  • Nieuws

    Burcin Korkmaz over Kwaliteitssprong Zuid

  • Nieuws

    Daniel Otterspeer over Gouwplein

  • Nieuws

    Studenten onderzoeken financiele stromen in zorg en welzijn

  • Nieuws

    Stedelijke Monitor Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Wijkcollege voor studenten van Industrieel Ontwerpen TUDelft

  • Nieuws

    Woonservicegebieden Kralingen-Crooswijk

  • Nieuws

    Kantoortransformatie De Boompjes

  • Nieuws

    Eervolle vermelding Karin Snoep

  • Nieuws

    RET Remise als economisch brandpunt

  • Nieuws

    De Toegankelijke Wijk

  • Nieuws

    Stadskas als sociale katalysator

  • Nieuws

    Toolbox Samenvoegen voor eigenaren

  • Nieuws

    Woningtransformatie in Lombardijen en Feyenoord

  • Nieuws

    Naar een kloppend hart

  • Nieuws

    Wethouder neemt hoogbouwrapportage in ontvangst

  • Nieuws

    Activiteiten in 9 Woonservicegebieden

  • Nieuws

    TNO en Veldacademie bundelen krachten

  • Nieuws

    Op zoek naar Rotterdamse toestanden | studiereis

  • Nieuws

    Woningen samenvoegen in Oud Charlois

  • Nieuws

    Wethouder opent expositie hoogbouw

  • Nieuws

    Rotterdamse torenbewoners met GPS gevolgd

  • Nieuws

    Presentatie Rapport “De Nieuwe Belangstelling”

  • Nieuws

    Feijenoord als sociaal-duurzame wijk – Eindpresentatie Minor

  • Nieuws

    Publicaties Veldacademie studie magazines B nieuws & Credo

  • Nieuws

    Vakoefening samenvoegen woningen door afstudeerstudio 'Bestaande Voorraad'

  • Nieuws

    Opdracht Toegankelijke wijk van start gegaan

  • Nieuws

    Onderzoek woonservicegebieden Kralingen-Crooswijk van start gegaan

  • Nieuws

    Wethouder buitenruimte bezoekt werkgroep Gouwplein

  • Nieuws

    Start nieuwe afstudeerders TU Delft

  • Nieuws

    Presentatie minor Sociaal-Duurzame wijk

  • Nieuws

    Resultaat onderzoek Urban Interfaces

  • Nieuws

    Woonservicegebied Oud-Charlois

  • Nieuws

    Start Minor Sociale Duurzaamheid

  • Nieuws

    Nieuwe minor op de Veldacademie brengt vakgebieden bij elkaar

  • Nieuws

    Afstudeerder wint de eerste prijs ‘Zo Wil Ik Wonen!’

  • Nieuws

    Eerste afstudeerders binnen de afstudeerstudio van de Veldacademie!

  • Nieuws

    Voortgang herbestemming RET Remise Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Presentatie afstudeerontwerpen Veldacademie

  • Nieuws

    Wijkbewoners doen mee met GPS-tracking

  • Nieuws

    Gemeente en bewoners maken samen nieuw Gouwplein

  • Nieuws

    TU Delft en Erasmus Universiteit ontwikkelen minor

  • Nieuws

    Scholieren tekenen Mental Maps Oud Charlois

  • Nieuws

    Voormalige rookgasreiniger als katalysator wijkeconomie

  • Nieuws

    Start ontwikkeling woonservicegebied Oud Charlois

  • Nieuws

    Wijkprofiel Carnisse positief ontvangen

  • Nieuws

    Workshop Gouwplein

  • Nieuws

    Historisch Museum Rotterdam op de Veldacademie

  • Nieuws

    Nieuwe afstudeerder: Antal Bos

  • Nieuws

    Bouwkunde treft Sociale Wetenschappen

  • Nieuws

    Strategieën voor wijkverbetering

  • Nieuws

    Veldacademie op Conferentie Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Urban Interfaces op Conferentie Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Uitnodiging Presentaties Confrontatiecollege

  • Nieuws

    Voortgang afstudeerlab

  • Nieuws

    Eindresultaten studio's nu online

  • Nieuws

    Video verslag Confrontatie College

  • Nieuws

    Over het dagelijks leven in Oud Charlois

  • Nieuws

    Resultaten Assisted Living Studio

  • Nieuws

    Uitnodiging Confrontatiecollege

  • Nieuws

    Tweede prijs voor ‘Schuilplaatsen voor Oud Charlois’

  • Nieuws

    Wijkarena Gouwplein: Samenscholen Geboden!

  • Nieuws

    ExploreLab Veldacademie

  • Nieuws

    Assisted Living

  • Nieuws

    Herbestemming RET Remise

  • Nieuws

    Verassende wijkvisies

  • Nieuws

    Veldacademie in B-Nieuws

  • Nieuws

    Urban Design & City Analysis

  • Nieuws

    Ontwerpsessie Openbare Ruimte april 09

  • Nieuws

    ConfrontatieCollege: De resultaten

  • Nieuws

    Explore Lab Extern

  • Nieuws

    Bewoners geven college

  • Nieuws

    Event park Rotterdam

  • Nieuws

    Park Zestienhoven

  • Nieuws

    Zevenhuizerplas in transitie

  • Nieuws

    Groenjaar Lage Bergse Bos

  • Nieuws

    Zuid Boulevard

  • Nieuws

    Resultaten Groenjaar

  • Nieuws

    Atelier Groenjaar

  • In de media

    Agenda Stad 2018 Interview met Ruth Höppner over Veldacademie

  • In de media

    Feeding Cities

  • In de media

    Let's Talk About Public Participation

  • In de media

    Studeren bij Veldacademie

  • In de media

    NRP Gulden Feniks 2017 Interview met Otto Trienekens over Veldacademie

  • In de media

    Artikel Prijsvraag 'Entree Sluisjesdijk' De Veldacademie, het Havenbedrijf Rotterdam en team Lijn 72 met het winnende ontwerp TALENT

  • In de media

    Artikel B_Nieuws In het blad van de faculteit Bouwkunde, TU Delft

  • In de media

    Artikel Credo 2011 In het blad van de faculteit sociale wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam

  • In de media

    Artikel B_Nieuw De periodiek van de Faculteit Bouwkunde, TU Delft

  • Blog

    De kennis is al lang in huis

  • Blog

    mobiliteitsonderzoek in Oud-Charlois

  • Blog

    Taka Tuka aan zet!

  • Blog

    Student event, Spring 2022

  • Blog

    Get in touch with the neighbourhood! Student midterm presentations

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #5 Oodi Helsinki Central Library

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #4 Lasnaidee

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #3 Rotermann Kwartier

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #2 Telliskivi Loomelinnak, (Creative City)

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #1 DEPOO/Balti Jaama Turg

  • Blog

    #3 Frame it Finished building

  • Blog

    #2 FRAME IT Building with children

  • Blog

    #1 Frame it Start of building

  • Blog

    VELDACADEMIE VISITS COPENHAGEN #3

  • Blog

    VELDACADEMIE VISITS COPENHAGEN #2

  • Blog

    Veldacademie visits Copenhagen #1

  • Blog

    Alumni in Beeld: Lhamo Meyer

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel De film

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel 3#

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel #2

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel 1#

  • Blog

    The role of community resilience in sustaining home Blog door Lhamo Meyer

  • Blog

    Alumni in Beeld: Ferry Barnhoorn

  • Blog

    Alumni in beeld: Edwin Veerman

  • Blog

    Alumni in beeld: Dorris Derksen

  • Blog

    Alumni in beeld: Tjeerd Leijten

  • Blog

    Alumni in beeld: Lisa ten Brug

  • Blog

    Alumni in beeld: Kim Bijman

  • Blog

    Alumni in beeld: Melanie Domeni

  • Blog

    Jongeren aan de slag met het thema verbinden Blog door Maël Vanhelsuwé

  • Blog

    Alumni in beeld: Milou Joosten

  • Blog

    Alumni in beeld: Daniël Vos

  • Blog

    Alumni in beeld: Lars van Hoeve

  • Blog

    Alumni in beeld: Stef Bogaerds

  • Blog

    Alumni in beeld: Anne Schaap

  • Blog

    Alumni in beeld: Timo van de Ven

  • Blog

    Alumni in beeld: Fabian van Aerschot

  • Blog

    Het (voorlopig) laatste Gesprek met de Stad rondom de Coolsingel

  • Blog

    Het gesprek met de stad in debatcentrum Arminius

  • Blog

    Het gesprek met de stad op de Erasmus Universiteit

  • Blog

    Het gesprek met de stad op de Arentschool

  • Blog

    Het gesprek met de stad op het Erasmiaans Gymnasium

  • Blog

    Het gesprek met de stad in 'dorp' Middelland

  • Blog

    Het gesprek met de stad op het Visserijplein

  • Blog

    'zelfbeheer gaat niet vanzelf'

  • Blog

    co-creatie van het Gouwplein op zoek naar een nieuwe praktijk

  • Onze mailings ontvangen? Klik hier.
  • Privacyverklaring
↓