Veldacademie

  • Nl
  • En
  • Wat we doen
  • Vind een project
  • Voor studenten
  • Maak kennis
  • Actueel
Blog

co-creatie van het Gouwplein

op zoek naar een nieuwe praktijk

deel deze pagina

01-04-2014

tekst: Jurrian Arnold i.s.m Angelique Nossent en André de Wit

Reageer

> download artikel als pdf

De meest bijzondere plekken in de Rotterdamse wijken hebben betekenis gekregen doordat mensen zich erin herkennen en zich erbij betrokken voelen. Een manier om die betekenisgeving in praktijk te brengen is door bewoners een rol te geven bij de inrichting en het beheer van de buitenruimte, zeker als bewoners zelf het initiatief nemen om de buitenruimte aan te pakken. Een sprekend voorbeeld hiervan is de herinrichting van het Gouwplein.

In 2010 heeft een groep actieve bewoners uit Oud-Charlois het initiatief genomen om een verwaarloosde maar centrale plek in de wijk op te knappen. Deze plek stond in de volksmond bekend als het Gouwplein. Maandelijks kwam een werkgroep bij elkaar om plannen te maken, omwonenden te enthousiasmeren en de uitvoering te begeleiden. Het gehele proces werd begeleid en ondersteund door de Veldacademie. Een ontwerper van Stadsontwikkeling maakte vanaf het begin deel uit van de werkgroep. Deze samenwerkingsvorm heeft geleid tot de transformatie van een verwaarloosde plek naar levendig buurtplein.

Een dergelijke vorm van co-creatie vereist echter een goede afstemming tussen burger en overheid. Dit is niet vanzelfsprekend omdat het vergroten van zeggenschap van bewoners vaak botst met bestaande gemeentelijke inrichtingsprocedures. Ook vergt het een andere houding van gemeentemedewerkers: acceptatie van bewoners als gelijkwaardige partners in een planproces.

Dit artikel beschrijft hoe de bij een inrichtingsplan betrokken partijen tot elkaar kunnen komen en hoe bestaande procedures ingezet of veranderd kunnen worden om waardevolle bewonersinitiatieven beter te kunnen faciliteren. Samen met Angelique Nossent (landschapsontwerper Stadsontwikkeling) en André de Wit (beleidsmedewerker buitenruimte) wordt het proces onder de loep genomen om er lessen uit te kunnen trekken.

Co-creatie                                                                                          

Gemeenschappelijke buurttuinen, zelfbeheer, bottom-up inrichting en andere vergelijkbare bewonersinitiatieven krijgen de laatste jaren steeds meer aandacht. Op allerlei plekken in de buitenruimte verschijnen verrassende elementen, ontstaan door of met behulp van bewoners of lokale ondernemers. Sommige verdwijnen even snel als dat ze kwamen, anderen krijgen een meer permanent karakter, bijvoorbeeld door middel van het  ‘Stadsinitiatief’. Of het nu door de economische crisis komt, door gemeentelijke bezuinigingen of vanuit een nieuwe maatschappelijke behoefte, het lijkt erop dat burgers meer zeggenschap willen hebben over hun directe woonomgeving en zich niet vanzelfsprekend neerleggen bij problemen of oplossingen die de overheid aandraagt.

De gemeente Rotterdam wil hier graag op inspelen door haar werkwijze aan te passen. Stadsontwikkeling wil initiatieven van anderen partijen ondersteunen door deze beter te faciliteren. Het kan hierbij gaan om het ondersteunen van marktpartijen die kapitaal willen investeren of om bewoners die tijd en energie willen investeren. In beide gevallen wordt er gezocht naar mogelijkheden waarbij de investering zo goed mogelijk rendeert voor directe betrokkenen en voor de stad in het algemeen.

Gewoonlijk wordt het begrip ‘participatie’ gebruikt voor projecten waarin bewoners betrokken worden en de overheid het initiatief neemt. In het geval dat bewoners zelf initiatief nemen, ontstaat er een andere situatie. Bewoners bepalen dan zelf de opgave, locatie en de vorm van het proces. Wanneer de overheid dit proces faciliteert en als gelijkwaardige partner aan tafel zit, spreekt men van co-creatie. Voor de herinrichting van het Gouwplein hebben bewoners zelf de klassieke rollen omgedraaid doordat de werkgroep beschikte over eigen financiering vanuit het Charlois-in-actiefonds[1]. Men zou kunnen zeggen dat in deze situatie niet de burger participeert, maar dat het de overheid is die participeert in plannen van bewoners.

[1] Het Charlois–in-actiefonds was een bijdrageregeling van deelgemeente Charlois voor initiatieven van bewoners die een impuls geven aan de wijk.

het Gouwplein

Het Gouwplein ligt in het midden van de oude kern van Oud-Charlois. Waar ooit een vijfsprong moest komen, is ten tijden van de stadsvernieuwing in de jaren ’70 een plantsoen aangelegd. Hierdoor is er een grillige ruimte ontstaan deels buiten en deels binnen een bouwblok. Door haar centrale positie in de wijk is het Gouwplein van groot belang in de buurt en was het des te belangrijker dat ongewenst gebruik werd voorkomen. Door de ontbrekende sociale controle, onoverzichtelijke hoeken en onduidelijk ruimtegebruik konden namelijk hangjongeren, drugsdealers en zwervers het plein domineren. Bovendien was het een hardnekkige stortplaats geworden voor koelkasten, bankstellen en ander huisraad.

Afbeelding 1: Plattegrond van het Gouwplein en omgeving waarbij de drie fases zijn aangegeven. Fase I betrof de inrichting van een speelplaats tussen de bomen en opvrolijking van de schuttingen rondom dit gebeid. Fase II betrof de herinrichting van plein met zitgelegenheden zoals de 33-bank, verlichting en speeltoestellen voor hele kleine kinderen. Fase III zou erbij worden betrokken indien het ontwikkeld werd of een andere bestemming kreeg. 

In reactie hierop heeft de gemeente een ‘mosquito’[2] geplaatst en een samenscholingsverbod ingesteld. Dit leidde niet tot verbetering, maar wel tot veel protest van bewoners. Het Gouwplein groeide daarmee uit tot een symbool van onvrede over aanpak van de buitenruimte door de overheid. Deze beladen betekenis zorgde ervoor dat het initiatief gepaard ging met een tomeloze energie, vasthoudendheid en bereidwilligheid van buurtbewoners om zich in te zetten.

De samenstelling van de werkgroep was de hoeksteen van het proces. Zowel bewoners, maatschappelijke organisaties, deelgemeente en gemeente waren hierin vertegenwoordigd en namen samen beslissingen. DeVeldacademie had de rol van verbinder en procescoördinator. Zij verzorgde ook de verslaglegging zodat alle partijen vanuit een gelijkwaardige kennispositie konden meedenken. De bewoners in de werkgroep, veelal actief in de wijk, wisten hun sociale netwerk te mobiliseren. Dit bracht een creativiteit met zich mee die uiteindelijk doorslaggevend is geweest om een verandering teweeg te brengen in de weerbarstige problematiek rond het Gouwplein.

[2] Een mosquito is een apparaat dat een hoogfrequent piepend geluid produceert wat in principe alleen hoorbaar is door jongeren. Hiermee worden plekken voor hangjongeren minder aantrekkelijk gemaakt.

Afbeelding 2: Al voor het herinrichtingsproject begon in 2010 was het Gouwplein al een plek met een grote betrokkenheid van bewoners. Zeker als er iets verboden werd werd de betrokkenheid en vindingrijkheid van bewoners zichtbaar. Bijvoorbeeld bij het protest in de vorm van een tijdelijke bushalte als enige plek waar men nog met meer dan drie personen mocht ‘samenscholen’. 

Bestuurskundestudent Daniël Otterspeer toont in zijn scriptie (zie hier) aan dat er doelvervlechting optrad tijdens het proces. Dit betekent dat deelnemers in de eerste plaats met verschillende belangen en verwachtingen aan de slag gingen, maar gaandeweg tijdens het proces gezamenlijke doelstellingen en visie kregen. Het uitgangspunt voor de herinrichting was het tegengaan van ongewenste activiteiten door een andere programmering om zo sociale controle en betrokkenheid te genereren. Vanuit de visie om van het Gouwplein een welkome ontmoetingsplek voor jong en oud te maken, is het plein ingericht met speel- en sportvoorzieningen en is de verblijfskwaliteit verbeterd met banken, verlichting en nieuwe verharding.

Het open karakter van het proces heeft eraan bijgedragen dat de betrokkenheid van mensen en organisaties uit de wijk kon groeien. Tijdens het proces werden bijeenkomsten georganiseerd en gezorgd dat andere bewoners input konden geven. Daarbij hielp de fasering. Om zo snel mogelijk te kunnen beginnen werd de herinrichting in meerderde fasen uitgevoerd. Die bood de mogelijkheid om snel resultaten te behalen terwijl er plannen werden gemaakt voor de onderdelen die meer tijd in beslag zouden nemen door grondwerkzaamheden en vergunningsprocedures. Door het proces op te rekken konden ander partijen aansluiten en taken overnemen, zoals bijvoorbeeld de maatschappelijke organisatie LOPP (laagdrempelige opvang van psychiatrische problematiek) die aanbood om het plein in de gaten te houden en er voor te zorgen dat het er vuilvrij bleef.

Afbeelding 3: Schematische weergave van de groei van het proces en uitbreiding met verschillende deelnemers vanaf de start in 2010 tot aan de uitvoering van de eerste fase in 2011. 

De rol van de overheid in de werkgroep

Herinrichting van openbare ruimte door middel van co-creatie vereist van ambtenaren een open en flexibele houding en gevoel voor groepsdynamiek. Co-creatie betekent dat alle deelnemers invloed hebben op het proces en de planontwikkeling. De plannen worden samen gemaakt met bewoners, waarbij alle partijen gelijkwaardige leden zijn van het planteam. Hierbij moet de overheid (deel-)verantwoordelijkheden durven overdragen aan de burgers. Dit vereist een grote mate aan vertrouwen.

Zowel Angelique Nossent als André de Wit hebben deze manier van werken als uitdagend ervaren. “Normaal ga je in een planteam beginnen en daarin spreek je een programma van eisen af zonder directe betrokkenheid van bewoners. Daarna maak je een voorlopig ontwerp en dat presenteer je aan bewoners. Dat is voor het gebied gedacht en niet vanuit het gebied”, aldus André.

Op het moment dat Angelique als ontwerper buitenruimte de opdracht kreeg om de 2de fase van het Gouwplein vorm te geven, moest een groep kunstenaars verantwoording afleggen aan de werkgroep over een kunstobject op het plein. Het viel Angelique op dat bewoners een opdrachtgeversrol hadden. Ze hadden de houding “wij hebben het budget en wij huren jou in”. Angelique realiseerde zich dat ze de volgende keer ook op deze manier zou worden beoordeeld. Zij is daarom niet direct begonnen met het ontwerp, maar luisterde in eerste plaats naar de wensen uit de werkgroep. In het vervolg bracht zij de wensen van de werkgroep samen in een ontwerp waarbij haar eigen esthetische oordeel niet voorop stond. Door de werkgroep op deze manier serieus te nemen als opdrachtgever, wist Angelique het vertrouwen op te bouwen dat nodig was om snel tot een breed gedragen ontwerp te komen.

De deelname in de werkgroep heeft André en Angelique in staat gesteld om een faciliterende rol te spelen. Dit lag vooral aan de volgorde van het proces: eerst werden gezamenlijk de wensen en behoeften geïnventariseerd alvorens tot een inrichtings- en uitvoeringsplan te komen. Zowel Angelique en André geven aan dat dit geen vanzelfsprekende werkwijze is. Regelmatig liepen ze aan tegen het eenrichtingsverkeer van procedures. Doordat het Gouwpleinproces niet in de IP-procedure zat, was er gedurende het ontwerpproces een voortdurend gebrek aan informatie. Zo konden er geen ramingen gemaakt worden en waren er geen projectnummers waar proceskosten op geboekt konden worden.

IP-procedure

Tijden het Gouwpleinproces was de inrichtingsplanprocedure (IP-Procedure) een terugkerend onderwerp van discussie. De ene keer helpt de procedure om ‘werk met werk’ te maken en zo geld slim in te zetten, de andere keer is de procedure een obstakel doordat het niet voorziet in het op een andere volgorde doorlopen van het proces. Om deze reden is het Gouwplein aanvankelijk uit het IP voor de oude kern van Oud-Charlois gehaald.

Normaliter moet de IP-procedure ervoor zorgen dat de juiste expertise van de gemeente op het juiste moment ingezet kan worden en organiseert de procedure de bestuurlijke besluitvorming in het proces. In vergelijking met het Gouwpleinproces zijn er een aantal duidelijke verschillen. Waar normaal het initiatief wordt bevestigd met een startnotitie vanuit het (dagelijks)bestuur of het projectmanagementbureau van Stadsontwikkeling, is hier het initiatief genomen door de werkgroep Gouwplein (zie afbeelding 4). Ook het programma van eisen (PVE) is binnen de werkgroep ontwikkeld.

Afbeelding 4: diagram van inrichtingsplanprocedure. Waar normaal eventuele bewonersparticipatie plaatsvindt vanaf een voorlopig inrichtingsplan waren de bewoners bij het Gouwplein er als initiatiefnemers vanaf het begin bij. 

Doordat het project uit de IP-procedure was gehaald, kon verdere realisatie geen doorgang vinden omdat er geen planteam gevormd kon worden en geen projectnummers aanwezig waren. De enige manier om dit probleem op te lossen, was om het weer in een inrichtingsplanprocedure op te nemen. Toevallig werd de aangrenzende straat vanwege rioolvervanging opnieuw ingericht. Zo kon het Gouwplein in deze procedure worden meegenomen. Vanaf dat moment zat het plan in de gemeentelijke molen: financiering voor de overige kosten werd gevonden, bestekken konden worden gemaakt en het plan werd uiteindelijk gerealiseerd.

De beschreven situatie laat zien hoe afhankelijk dergelijke ontwikkelingen zijn van bestaande procedures. Wanneer het project binnen een reguliere IP-procedure zou zijn uitgevoerd was het niet mogelijk geweest een startnotitie en PVE op te stellen. In de reguliere procedure worden bewoners pas geraadpleegd op het moment dat er een voorlopig ontwerp ligt. Bij het Gouwplein waren de bewoners de initiatiefnemers. Voordat een startnotitie de IP-procedure in gang kan zetten is er dus al een traject aan vooraf gegaan. Om bij dergelijke processen genoeg zeggenschap te borgen in het proces, moeten burgers zitting kunnen nemen in het planteam en mede-opsteller zijn van de startnotitie.

Kwaliteit

Procedures zijn er echter niet voor niets en de IP-procedure heeft ook als doel een zekere kwaliteitstandaard te garanderen.Dit gebeurt door allerlei toetsingsmomenten op verschillende onderdelen: verkeer, veiligheid, riolering, ruimtelijke kwaliteit, etc. Het begrip ‘kwaliteit’is echter voor iedereen anders.Er zijn uiteraard wettelijke normeringen die nageleefd moeten worden, maar wat betreft ruimtelijke en esthetische kwaliteit is dit minder strikt. In het Gouwpleinproces zijn de kwaliteitsdoelstellingen binnen de werkgroep bepaald. Zo is bijvoorbeeld voor het fotokunstproject een open oproep georganiseerd waarbij voorafgaand gezamenlijk de selectiecriteria zijn opgesteld.

Deze andere wijze van toetsing heeft consequenties voor de IP-procedure. De kwaliteit in dit proces wordt bepaald door betere afstemming op de behoeftes van bewoners en daarmee de toevoeging van de betekenis aan de plek. De uniformiteit van de Rotterdamse stijl zal in deze situatie voor bewoners niet altijd de gewenste kwaliteit opleveren. Wanneer er wel onvermijdelijke kwaliteitsnormen gehanteerd moeten worden, dan het liefst zo vroeg mogelijk in het proces om onnodig frustratie te voorkomen. Een toetsingscommissie die enkel achteraf haar oordeel velt, zal dus van te voren de criteria en randvoorwaarden duidelijk moeten communiceren.

Kostenraming

Tot slot was de ondoorzichtige kostencalculatie een heel praktisch maar nijpend probleem. Voor weloverwogen besluitvorming tijdens het ontwerpproces is het noodzakelijk dat er een continue kostencalculatie kan plaatsvinden, oftewel rekenen en tekenen. Hierdoor kunnen kosten en kwaliteit worden afgewogen door alle betrokkenen, zowel ambtenaren als burgers. Zeker wanneer er gewerkt wordt met een budget dat door bewoners is ingebracht, is een transparante berekening onmisbaar.

Een oplossing hiervoor is de kosten uit te splitsen per ontwerpingreep. Door kosten op een grafische manier inzichtelijk te maken werd duidelijk dat datgene waar de bewoners zich voor hadden ingezet slechts om de bovenste laag ging, de inrichting van de ruimte (zie afbeelding 5). In één oogopslag was te zien wat het extra deel was dat vanuit de werkgroep was ingebracht en wat het deel was dat bij de standaardinrichting van de openbare ruimte hoorde.

Afbeelding 5: Opsplitsing van de raming naar basisinrichting en bijzondere inrichting vanuit de wensen van bewoners. De visualisatie laat het verband zien tussen ontwerpgrepen en de kosten die hiermee verbonden zijn. 

het faciliteren van een nieuwe praktijk

Wat voor de gemeente een alledaagse praktijk is, kan voor een bepaalde groep bewoners een eenmalig groot project zijn, waar ze nog jaren over napraten. Co-creatie is geen alledaagse praktijk, maar brengt wel specifieke meerwaarde met zich mee in situaties die door bewoners zelf zijn aangegeven. Deze meerwaarde zit zowel in het proces als de uitkomst: een betekenisvolle inrichting van de openbare buitenruimte. De herinrichting van het Gouwplein is zowel uitzonderlijk als voor herhaling vatbaar. Op een andere plek vraagt dezelfde manier van werken weer een andere eigen aanpak. Bovendien bevestigt co-creatie de rol van de overheid als een onmisbare partner in dergelijke projecten. De buitenruimte blijft immers een openbare ruimte en valt daarmee onder de verantwoordelijkheid van de gemeente.

In dit artikel zijn belangrijke lessen getrokken ten aanzien van hoe een faciliterende overheid in de praktijk inhoud kan geven aan haar nieuwe rol. De ervaring van het Gouwpleinproces toont ten eerste het belang om ambtenaren in te zetten op basis van hun communicatieve vaardigheden en capaciteit om zich in een bewonersproces open op te stellen. Daarbij is er behoefte aan personen die naast dat ze over inhoudelijke kennis en kennis van het uitvoeringstraject beschikken, tegelijkertijd ook het gesprek met bewoners kunnen voeren. De vraag is of fysieke en sociale aspecten in deze situaties gescheiden moeten zijn.

Ten tweede moet een flexibel gebruik van bestaande procedures er voor zorgen dat procedures dienstbaar zijn aan een co-creatieproces. Voor de IP-procedure betekent dit dat al in de startnotitie de borging van zeggenschap van bewoners moet zijn beschreven en dat zij het programma van eisen opstellen. Voorwaarde voor de actieve betrokkenheid van bewoners is dat zij betrokken zijn in het bepalen welke kwaliteitsnormen gehanteerd worden en dat criteria waarop de inrichting wordt getoetst vooraf duidelijk worden afgesproken. Tot slot is een transparante kostencalculatie essentieel voor een ontwerpproces dat tot een haalbare uitkomst moet leiden.

Er zijn echter nog vragen die aanleiding geven voor een bredere discussie. Het gaat erom hoe de gemeente in algemene zin om kan gaan met de vraag van bewoners voor de inrichting van hun leefomgeving.

  • Het Gouwpleinproject is een bijzonder project geweest, maar is het uniek? In welke situatie kan deze manier van werken wel of niet worden toegepast?
  • Hoe kan er in inrichtingsplannen ruimte worden gemaakt voor bewonersinitiatieven en bieden de kaders van de Rotterdamse stijl daarbij voldoende ruimte hiervoor?
  • Beheer is vooralsnog buiten beeld gebleven in het proces, vooral omdat er te weinig informatie was aangaande beheerskosten en ander randvoorwaarden. De vraag is dan ook op welke manier deze kennis in een co-creatieproces gebracht kan worden zodat ook andere vormen van beheer bespreekbaar worden.
  • Nu de deelgemeentes zijn opgeheven is de vraag hoe dergelijke bewonersinitiatieven op maat kunnen worden bediend, hoe inrichtingsplannen worden vastgesteld en wat dit betekent voor nieuwe procedures.

Door met deze vragen aan de slag te gaan, kan de gemeente een proactieve houding innemen en het voortouw nemen in een vraaggerichte inrichting van de Rotterdamse woonwijken. Met doelgerichte communicatie over mogelijkheden en verwachtingen bij co-creatieprocessen kan de gemeente aan alle Rotterdammers laten zien dat zij initiatieven serieus neemt en faciliteert.

Naschrift

Inmiddels heeft op verzoek van de werkgroep de Straatnaamcommissie geadviseerd het gebied officieel Gouwplein te noemen.

 Reacties

 
comments powered by Disqus

 

Meer Nieuws en Blogs

  • Blog

    De kennis is al lang in huis

  • Blog

    mobiliteitsonderzoek in Oud-Charlois

  • Blog

    Taka Tuka aan zet!

  • Blog

    Student event, Spring 2022

  • Blog

    Get in touch with the neighbourhood! Student midterm presentations

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #5 Oodi Helsinki Central Library

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #4 Lasnaidee

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #3 Rotermann Kwartier

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #2 Telliskivi Loomelinnak, (Creative City)

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #1 DEPOO/Balti Jaama Turg

  • Blog

    #3 Frame it Finished building

  • Blog

    #2 FRAME IT Building with children

  • Blog

    #1 Frame it Start of building

  • Blog

    VELDACADEMIE VISITS COPENHAGEN #3

  • Blog

    VELDACADEMIE VISITS COPENHAGEN #2

  • Blog

    Veldacademie visits Copenhagen #1

  • Blog

    Alumni in Beeld: Lhamo Meyer

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel De film

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel 3#

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel #2

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel 1#

  • Blog

    The role of community resilience in sustaining home Blog door Lhamo Meyer

  • Blog

    Alumni in Beeld: Ferry Barnhoorn

  • Blog

    Alumni in beeld: Edwin Veerman

  • Blog

    Alumni in beeld: Dorris Derksen

  • Blog

    Alumni in beeld: Tjeerd Leijten

  • Blog

    Alumni in beeld: Lisa ten Brug

  • Blog

    Alumni in beeld: Kim Bijman

  • Blog

    Alumni in beeld: Melanie Domeni

  • Blog

    Jongeren aan de slag met het thema verbinden Blog door Maël Vanhelsuwé

  • Blog

    Alumni in beeld: Milou Joosten

  • Blog

    Alumni in beeld: Daniël Vos

  • Blog

    Alumni in beeld: Lars van Hoeve

  • Blog

    Alumni in beeld: Stef Bogaerds

  • Blog

    Alumni in beeld: Anne Schaap

  • Blog

    Alumni in beeld: Timo van de Ven

  • Blog

    Alumni in beeld: Fabian van Aerschot

  • Blog

    Het (voorlopig) laatste Gesprek met de Stad rondom de Coolsingel

  • Blog

    Het gesprek met de stad in debatcentrum Arminius

  • Blog

    Het gesprek met de stad op de Erasmus Universiteit

  • Blog

    Het gesprek met de stad op de Arentschool

  • Blog

    Het gesprek met de stad op het Erasmiaans Gymnasium

  • Blog

    Het gesprek met de stad in 'dorp' Middelland

  • Blog

    Het gesprek met de stad op het Visserijplein

  • Blog

    'zelfbeheer gaat niet vanzelf'

  • Blog

    co-creatie van het Gouwplein op zoek naar een nieuwe praktijk

  • Nieuws

    Vacature Manager Veldacademie

  • Nieuws

    HOE ZET JE BEWONERS ECHT IN EEN ACTIEVE ROL? Veldacademie nieuwsbrief juli 2022

  • Nieuws

    VACATURE STAGE ONDERSTEUNING CURSUSONTWIKKELING INTEGRATED URBAN DEVELOPMENT

  • Nieuws

    VACATURE Tijdelijk - Onderzoeker sociaal-ruimtelijk domein

  • Nieuws

    Hoe kun je brede maatschappelijke waardeontwikkeling concretiseren? 

  • Nieuws

    Halen en brengen

  • Nieuws

    GEMEENSCHAPSVEERKRACHT IN ROTTERDAMSE WIJKEN TIJDENS DE CORONACRISIS Vijf inzichten uit Bospolder-Tussendijken

  • Nieuws

    Een paviljoen vóór en dóór de jeugd van Groot-IJsselmonde

  • Nieuws

    Winnaars ontwerpprijsvraag Tarwewijkse pleinen Publieksjury en vakjury hebben gesproken!

  • Nieuws

    Nieuwsbrief maart 2021

  • Nieuws

    ‘Build Back Stronger’ Een sterkere stad na de coronacrisis

  • Nieuws

    Schrijf je nu in! Ontwerpwedstrijd Pleinen Tarwewijk

  • Nieuws

    Stagelopen tijdens deze COVID-periode is extra uitdagend

  • Nieuws

    ‘STAD ZOEKT TOGA’ VELDACADEMIE ALS CASESTUDIE VOOR LOKALE SAMENWERKING TUSSEN STAD EN KENNISINSTITUTEN

  • Nieuws

    Training Integrale Strategievorming in Stedelijke Ontwikkeling Hoe kun je specialisten in positie brengen om volwaardig deel te kunnen nemen aan gebiedsontwikkeling?

  • Nieuws

    “Je moet de identiteit van een wijk zien te vertalen in een gebouw” Interview Bouwkundestudenten Guus Speelberg en Anne-Sophie Wouters

  • Nieuws

    “Gezondheid gaat niet alleen over appels eten” FILMPORTRET, HANDREIKING EN RAPPORTAGE GEPRESENTEERD

  • Nieuws

    Voorjaar 2020: weer studenten van verschillende opleidingen aan de slag met stedelijke vraagstukken

  • Nieuws

    Studenten Sociologie werken mee aan Monitor Veerkrachtig BoTu2028

  • Nieuws

    “Als je eenzijdig kijkt, verandert er niets” Verslag van het seminar Gezond in Beverwaard, 31 januari 2020

  • Nieuws

    Hoe gaan speeltuinverenigingen om met veranderingen in de wijk?

  • Nieuws

    ‘Nu is voor iedereen duidelijk dat gezondheid meer is dan een appel eten!’ Gezond in Beverwaard

  • Nieuws

    'Iedereen kan op welke manier dan ook, een stadmaker zijn of worden.' Het Stadmakerscongres door de ogen van Ymkje en Sophie

  • Nieuws

    Hoe kun je specialisten in positie brengen om volwaardig deel te kunnen nemen aan gebiedsontwikkeling? Training gebiedsontwikkeling

  • Nieuws

    New MSc 2 studio ‘On-site Graduation studio Rotterdam’ Learn more about the new MSc 2 studio and our MSc 3 studio

  • Nieuws

    Vanaf vandaag zijn we per boot bereikbaar!

  • Nieuws

    Hoe ziet het urbane samenleven van de toekomst eruit? SUMMERSCHOOL WERKSTATT MULTIHALLE

  • Nieuws

    Bijna 200 studenten werken mee aan stedelijke programma’s

  • Nieuws

    Nieuwsbrief Juli 2019

  • Nieuws

    Veldacademie Magazine Uitgave 2019

  • Nieuws

    De invloed van de leefomgeving op de gezondheid Dataverzameling in Beverwaard

  • Nieuws

    “Kinderen steken elkaar aan met ongezond gedrag”

  • Nieuws

    ‘Helpers’ #4 Arie Vlot, lid Pelgrimskerk

  • Nieuws

    Veldacademie @ International Summer Academy Mannheim 2019 Join our interdisciplinary team!

  • Nieuws

    'Helpers' #3 Gerard Karels, Leer-/werk coach Pameijer en lid Pelgrimskerk

  • Nieuws

    Stakeholders betrekken bij het werken aan steden

  • Nieuws

    ‘Helpers’ #2 Corrie Biezepol-IJdo, lid Pelgrimskerk

  • Nieuws

    In september start nieuwe afstudeerstudio Bouwkunde

  • Nieuws

    ‘Helpers’# 1 # 1, Jeugdouderling Pelgrimskerk

  • Nieuws

    Nieuwsbrief februari 2019

  • Nieuws

    Living Lab Meetup #04 - Just City Design The continuing search of social responsibility in the design profession

  • Nieuws

    Reyeroord geselecteerd voor ontwikkeltraject ‘Anders werken aan stad, dorp en land’

  • Nieuws

    MASTERCLASS – ZORGZAME BUURTEN Hoe kunnen we op een toekomstgerichte manier aan zorgzame buurten bouwen

  • Nieuws

    Van de wijk een dorp maken # 3 Surgel van Langeveld, vrijwilliger Pit010

  • Nieuws

    ‘VAN DE WIJK EEN DORP MAKEN' #2 Orsine Muntslag, vrijwilliger Speeltuin Pascal

  • Nieuws

    ‘Van de wijk een dorp maken’ # 1 Cary, vrijwilliger wijkrestaurant Lomba

  • Nieuws

    Aankondiging Stadmakerscongres 2018 vrijdag 9 november

  • Nieuws

    Onderzoek 'Rotterdam afvalvrij: wat vinden bewoners?' opgeleverd

  • Nieuws

    Masterclass Design for the Just City

  • Nieuws

    In september start de minor cities, migration and socio-spatial inequality

  • Nieuws

    Masterclass met Tiit Tammaru Workshop over sociale ongelijkheid in relatie tot ontmoetingsplekken

  • Nieuws

    In september start nieuwe afstudeerstudio Bouwkunde

  • Nieuws

    Debat Brooklyn a/d Maas @Stadmakers­congres'17 Studenten prikkelen het publiek

  • Nieuws

    Meld je nu aan voor onze design & build workshop

  • Nieuws

    Verslag werkbijeenkomst Fieldlab Social Resilience Rotterdam 2017-2020

  • Nieuws

    Het gesprek met de stad op markt Asterlo

  • Nieuws

    Het gesprek met de stad in de Onderzeebootloods

  • Nieuws

    Het Gesprek met de Stad tussen de hockeysticks en limonadekannen

  • Nieuws

    Veldacademie bezoekt Wenen

  • Nieuws

    Start Veldacademie @Flevo Campus

  • Nieuws

    Veldacademie start trainingen voor Gebiedsgericht Samenwerken

  • Nieuws

    Publieke gebouwen: ruggengraat voor een levendige wijk?

  • Nieuws

    Regionale en stedelijke inventarisatie van intramurale zorghuisvesting in de GGZ

  • Nieuws

    Terugblik op bijeenkomst 'Langer thuis dankzij het verzorgingshuis'

  • Nieuws

    Leerlijn gebiedsgericht samenwerken langer thuis

  • Nieuws

    Bijeenkomst: Langer Thuis dankzij het verzorgingshuis?

  • Nieuws

    In gesprek over toekomst portiekflats

  • Nieuws

    Van start: onderzoek naar ondersteunende thuistechnologie in IJsselmonde

  • Nieuws

    Cities build citizens - samenwerking met CRU(x) New York

  • Nieuws

    Twee bouwkundestudenten deden hun afstudeerproject bij de Veldacademie: "Heerlijk dat we zelf alles in de hand hebben"

  • Nieuws

    Zes maatregelen om langer thuis te wonen in IJsselmonde

  • Nieuws

    Oplevering entreeplein Sluisjesdijkpier door 'Lijn 72'

  • Nieuws

    Geslaagd festival op de Sluisjesdijkpier

  • Nieuws

    Kennisbank Zuid van start met collectie Maashaven

  • Nieuws

    De geschiedenis van Rotterdamse wijkgebouwen

  • Nieuws

    hoe beleven mensen de Pleinweg?

  • Nieuws

    Kwalitatieve marktverkenning voor zorgcentrum De Provenier

  • Nieuws

    Training acteren in een veranderend samenspel

  • Nieuws

    Gezocht: Stagiaire Energielab bedrijvenpier Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Mathenesserweg leeft!

  • Nieuws

    Veel interesse voor Kennismarkt van Energielab

  • Nieuws

    Aan de slag in Amsterdam

  • Nieuws

    Officiële opening Energielab

  • Nieuws

    Veldacademie zoekt stagiair(e)

  • Nieuws

    Studenten doen master stadsociologie bij Veldacademie

  • Nieuws

    Advies social return aan Havenbedrijf opgeleverd

  • Nieuws

    Levendige discussie over zelfbeheer

  • Nieuws

    1e SOFIE-lening uitgereikt

  • Nieuws

    Pilots zorghuisvesting leggen snelle mutaties V&V bloot

  • Nieuws

    Inventarisaties zorg en welzijn

  • Nieuws

    definitief ontwerp entree sluisjesdijk

  • Nieuws

    Winkelleegstand in de wijk

  • Nieuws

    RET locatie als leerling- bouwplaats

  • Nieuws

    Veldacademie op bezoek bij levensloopbestendige woontoren Terras aan de Maas

  • Nieuws

    Subsidie onderzoek 'Wonen zonder zorg(en)?'

  • Nieuws

    Veiligheidsbeleving van de Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Interdisciplinaire bijeenkomst over verhuisgeneigdheid in Carnisse en Tarwewijk

  • Nieuws

    Veldacademie Pecha Kucha-bijeenkomst 2014

  • Nieuws

    Afstudeerders werken aan de stad

  • Nieuws

    Oplevering monitor Woonservicegebieden

  • Nieuws

    MBO-studenten aan de slag in voormalige RET-remise

  • Nieuws

    Samenvoegen Noord

  • Nieuws

    Toekomst voor de Provenier

  • Nieuws

    Charloise jeugd helpt bij evalueren jongerenbeleid

  • Nieuws

    Justus van Effenblok, een eiland in Spangen?

  • Nieuws

    Inventarisatie huisvesting gehandicaptenzorg gestart

  • Nieuws

    Talent in ontwikkeling in de RET-remise

  • Nieuws

    Interdisciplinair studententeam wint prijsvraag entree Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Onderzoek Zicht op Zorghuisvesting gepubliceerd

  • Nieuws

    Startsubsidie voor onderzoek 'Wonen zonder zorg(en)?'

  • Nieuws

    Creatief Beheer aan de slag in RET-pand

  • Nieuws

    Handreiking Leegstand in de Plint

  • Nieuws

    250 senioren over hun woonomgeving

  • Nieuws

    Jurrian Arnold afgestudeerd met een 10!

  • Nieuws

    Zicht op zorghuisvesting

  • Nieuws

    Jaaropening onderwijs druk bezocht

  • Nieuws

    Charloisse jongeren evalueren Jeugdbeleid

  • Nieuws

    Aftrap prijsvraag Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Feest op het Gouwplein

  • Nieuws

    Conferentie "Wie dan zorgt?!"

  • Nieuws

    Loes wint grant met product voor Kralingen Crooswijk

  • Nieuws

    Publicatie beschikbaar Netwerkanalyse Hart van Zuid

  • Nieuws

    Onderzoek Talentontwikkeling Deelgemeente Prins Alexander gepubliceerd

  • Nieuws

    Nieuwe locatie Veldacademie

  • Nieuws

    Lessen van het Gouwplein

  • Nieuws

    Seminar en expositie ’Kijk maar uit het komt van Zuid’

  • Nieuws

    Modelwoning geopend door wethouder Karakus

  • Nieuws

    Herontwikkeling RET-gebouw vordert

  • Nieuws

    Collectief Particulier Opdrachtgeverschap voor senioren in Carnisse – Wessel Jonker

  • Nieuws

    De AVR reactor - Antal Bos

  • Nieuws

    Start ontwikkeling Monitor Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Onderzoek naar dienstverlening wijkservicepunten afgerond

  • Nieuws

    Landschapspark Buijtenland van Rhoon

  • Nieuws

    Veldacademie seminar 19 september

  • Nieuws

    Loopstromenonderzoek parkerende bezoekers binnenstad

  • Nieuws

    Studenten verbeteren wijkservicepunten

  • Nieuws

    Herontwikkeling bestaande woningvoorraad door rMIT

  • Nieuws

    De veilige ruimte van Daniel Vos

  • Nieuws

    Sociale netwerken Hart van Zuid

  • Nieuws

    Wandelen in Bloemhof en Tarwewijk

  • Nieuws

    Eervolle vermelding voor Pieter Graaff

  • Nieuws

    Burcin Korkmaz over Kwaliteitssprong Zuid

  • Nieuws

    Daniel Otterspeer over Gouwplein

  • Nieuws

    Studenten onderzoeken financiele stromen in zorg en welzijn

  • Nieuws

    Stedelijke Monitor Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Wijkcollege voor studenten van Industrieel Ontwerpen TUDelft

  • Nieuws

    Woonservicegebieden Kralingen-Crooswijk

  • Nieuws

    Kantoortransformatie De Boompjes

  • Nieuws

    Eervolle vermelding Karin Snoep

  • Nieuws

    RET Remise als economisch brandpunt

  • Nieuws

    De Toegankelijke Wijk

  • Nieuws

    Stadskas als sociale katalysator

  • Nieuws

    Toolbox Samenvoegen voor eigenaren

  • Nieuws

    Woningtransformatie in Lombardijen en Feyenoord

  • Nieuws

    Naar een kloppend hart

  • Nieuws

    Wethouder neemt hoogbouwrapportage in ontvangst

  • Nieuws

    Activiteiten in 9 Woonservicegebieden

  • Nieuws

    TNO en Veldacademie bundelen krachten

  • Nieuws

    Op zoek naar Rotterdamse toestanden | studiereis

  • Nieuws

    Woningen samenvoegen in Oud Charlois

  • Nieuws

    Wethouder opent expositie hoogbouw

  • Nieuws

    Rotterdamse torenbewoners met GPS gevolgd

  • Nieuws

    Presentatie Rapport “De Nieuwe Belangstelling”

  • Nieuws

    Feijenoord als sociaal-duurzame wijk – Eindpresentatie Minor

  • Nieuws

    Publicaties Veldacademie studie magazines B nieuws & Credo

  • Nieuws

    Vakoefening samenvoegen woningen door afstudeerstudio 'Bestaande Voorraad'

  • Nieuws

    Opdracht Toegankelijke wijk van start gegaan

  • Nieuws

    Onderzoek woonservicegebieden Kralingen-Crooswijk van start gegaan

  • Nieuws

    Wethouder buitenruimte bezoekt werkgroep Gouwplein

  • Nieuws

    Start nieuwe afstudeerders TU Delft

  • Nieuws

    Presentatie minor Sociaal-Duurzame wijk

  • Nieuws

    Resultaat onderzoek Urban Interfaces

  • Nieuws

    Woonservicegebied Oud-Charlois

  • Nieuws

    Start Minor Sociale Duurzaamheid

  • Nieuws

    Nieuwe minor op de Veldacademie brengt vakgebieden bij elkaar

  • Nieuws

    Afstudeerder wint de eerste prijs ‘Zo Wil Ik Wonen!’

  • Nieuws

    Eerste afstudeerders binnen de afstudeerstudio van de Veldacademie!

  • Nieuws

    Voortgang herbestemming RET Remise Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Presentatie afstudeerontwerpen Veldacademie

  • Nieuws

    Wijkbewoners doen mee met GPS-tracking

  • Nieuws

    Gemeente en bewoners maken samen nieuw Gouwplein

  • Nieuws

    TU Delft en Erasmus Universiteit ontwikkelen minor

  • Nieuws

    Scholieren tekenen Mental Maps Oud Charlois

  • Nieuws

    Voormalige rookgasreiniger als katalysator wijkeconomie

  • Nieuws

    Start ontwikkeling woonservicegebied Oud Charlois

  • Nieuws

    Wijkprofiel Carnisse positief ontvangen

  • Nieuws

    Workshop Gouwplein

  • Nieuws

    Historisch Museum Rotterdam op de Veldacademie

  • Nieuws

    Nieuwe afstudeerder: Antal Bos

  • Nieuws

    Bouwkunde treft Sociale Wetenschappen

  • Nieuws

    Strategieën voor wijkverbetering

  • Nieuws

    Veldacademie op Conferentie Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Urban Interfaces op Conferentie Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Uitnodiging Presentaties Confrontatiecollege

  • Nieuws

    Voortgang afstudeerlab

  • Nieuws

    Eindresultaten studio's nu online

  • Nieuws

    Video verslag Confrontatie College

  • Nieuws

    Over het dagelijks leven in Oud Charlois

  • Nieuws

    Resultaten Assisted Living Studio

  • Nieuws

    Uitnodiging Confrontatiecollege

  • Nieuws

    Tweede prijs voor ‘Schuilplaatsen voor Oud Charlois’

  • Nieuws

    Wijkarena Gouwplein: Samenscholen Geboden!

  • Nieuws

    ExploreLab Veldacademie

  • Nieuws

    Assisted Living

  • Nieuws

    Herbestemming RET Remise

  • Nieuws

    Verassende wijkvisies

  • Nieuws

    Veldacademie in B-Nieuws

  • Nieuws

    Urban Design & City Analysis

  • Nieuws

    Ontwerpsessie Openbare Ruimte april 09

  • Nieuws

    ConfrontatieCollege: De resultaten

  • Nieuws

    Explore Lab Extern

  • Nieuws

    Bewoners geven college

  • Nieuws

    Event park Rotterdam

  • Nieuws

    Park Zestienhoven

  • Nieuws

    Zevenhuizerplas in transitie

  • Nieuws

    Groenjaar Lage Bergse Bos

  • Nieuws

    Zuid Boulevard

  • Nieuws

    Resultaten Groenjaar

  • Nieuws

    Atelier Groenjaar

  • In de media

    Agenda Stad 2018 Interview met Ruth Höppner over Veldacademie

  • In de media

    Feeding Cities

  • In de media

    Let's Talk About Public Participation

  • In de media

    Studeren bij Veldacademie

  • In de media

    NRP Gulden Feniks 2017 Interview met Otto Trienekens over Veldacademie

  • In de media

    Artikel Prijsvraag 'Entree Sluisjesdijk' De Veldacademie, het Havenbedrijf Rotterdam en team Lijn 72 met het winnende ontwerp TALENT

  • In de media

    Artikel B_Nieuws In het blad van de faculteit Bouwkunde, TU Delft

  • In de media

    Artikel Credo 2011 In het blad van de faculteit sociale wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam

  • In de media

    Artikel B_Nieuw De periodiek van de Faculteit Bouwkunde, TU Delft

  • Onze mailings ontvangen? Klik hier.
  • Privacyverklaring
↓