Hoe inclusief is de wijk Groot-IJsselmonde? Welke leeftijdsgroepen missen er in de publieke ruimte? En hoe zorg je ervoor dat zij elkaar wél kunnen ontmoeten op de pleinen en in de parken van de wijk?
Zes masterstudenten Architectuur en Urbanism/Landscape van de TU Delft hebben zich de afgelopen weken in het ontwerpproject ‘Design for a resilient Rotterdam’ over dit vraagstuk gebogen. Waarna zij ontmoetingspaviljoens voor de jeugd van Groot-IJsselmonde hebben ontworpen voor op het plein voor het drukbezochte winkelcentrum Keizerswaard. Het blijft echter niet alleen bij een ontwerp! Het winnende paviljoen ‘frame-it! gaat deze maand gebouwd worden, tijdens de Rotterdam Architectuur Maand georganiseerd door AIR Rotterdam, samen met de jeugd uit Groot-IJsselmonde.
Het uitgekozen ontwerp, ontworpen door Jasmijn Ooijevaar, bestaat uit vier ‘frames’ met elk een eigen identiteit. Zo is er één frame ontworpen om een kleine groep jongeren samen beschut te laten zitten, een ander frames kan juist weer gebruikt worden als podium om optredens te geven en zelfs je eigen muziek af te spelen in de ingebouwde speaker.
De frames zullen volledig uit hout gemaakt worden, een makkelijk bewerkbaar materiaal. Daarom is het extra aantrekkelijk om de jongeren hierbij te betrekken. Iedereen kan wel een plaat verven en technisch aangelegde jongeren kunnen tijdens de bouw aan de slag met boren en zagen. Op dit moment is de groep bouwkunde-studenten bezig om organisaties als stichting JOZ en PIT010 bij het proces te betrekken en zo de jeugd uit Groot-IJsselmonde echt een stem te laten geven in het ontwerp- en bouwproces.
Op dit moment worden alle materialen verzameld. Van 14 tot 25 juni gaan de studenten met jongeren op het plein bij winkelcentrum Keizerswaard beginnen met de bouw. Om op de hoogte te blijven kun je de studenten volgen op instagram via @pvj_ijsselmonde en voor vragen of een eventuele samenwerking zijn zij te bereiken via pvj.grootijsselmonde@gmail.com
Het ontwerpproject ‘Design for a resilient Rotterdam’ valt onder de Design & Build studio’s waarin jonge ontwerpers worden uitgedaagd om een ontwerp voor een object of klein gebouw te maken, en het daarna schaal 1:1 te bouwen. De ontwerpen raken altijd aan een sociaal-maatschappelijk vraagstuk. Afgelopen jaren heeft Veldacademie in samenwerking met internationale partners van o.a. TU Berlin, TU Wien en de stad Mannheim projecten gerealiseerd.