Nieuws

hoe beleven mensen de Pleinweg?

 Toen de Pleinweg in de jaren dertig werd aangelegd, werd hij gezien als een stadsboulevard met luxe winkels en grote woningen, een plek waar mensen graag verbleven. Hoe ervaren bewoners en bezoekers tegenwoordig de veiligheid op de Pleinweg?

De Pleinweg is een onderdeel van het Maastunneltracé, een hoofdader die Noord en Zuid verbindt. Ten tijde van de aanleg in de jaren dertig werd de weg gezien als stadsboulevard met luxe winkels en grote woningen; een plek waar mensen graag verbleven. Maar de straat is verpauperd en stond jarenlang bekend als onveilig. De gemeente Rotterdam is op zoek naar aanknopingspunten om de Pleinweg zijn oude luister weer terug te geven.

Het onderzoek

Studenten criminologie van de Universiteit Leiden deden de afgelopen vijf weken een onderzoek naar de veiligheidsbeleving van de Pleinweg. Wat zijn onveilige plekken in de straat en waarom worden deze plekken als onveilig ervaren? Wat belemmert mensen om de Pleinweg als publieke ruimte te gebruiken? En wat zouden bewoners, ondernemers en bezoekers aan de Pleinweg willen veranderen?

De studenten spraken meer dan tweehonderd bezoekers, ondernemers en omwonenden. Een greep uit de vele observaties van de studenten geeft een genuanceerd beeld van de veiligheidsbeleving:

“Een bewoner voelt zich zo veilig dat hij zijn voordeur gewoon open heeft staan”

“Bewoners benoemen het feit dat de Pleinweg veiliger is dan een paar jaar terug”

“De Pleinweg is voor veel mensen niet een doel, maar een middel om dagelijks van A naar B te komen, boodschappen te doen en naar het werk te gaan”.

“Een jongen vertelde dat hij zich onveilig voelt als hij langs een groepje mensen moet lopen dat vaak op de hoeken van de straat hangt.”

 

Publieke discussie

Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat bewoners zich meer thuis moeten gaan voelen op de Pleinweg. Maa hoe? De studenten presenteerden op 13 april 2015 in wijkgebouw Hart voor Carnisse de resultaten van hun onderzoek en gingen met bewoners, ondernemers, gebiedsnetwerkers en de politie in discussie over de conclusies en aanbevelingen.

Volgens de studenten begint een betere Pleinweg bij ‘schoon, heel en veilig’. Ook is handhaving belangrijk; “Makkelijker gezegd dan gedaan”, zeggen de wijkagenten. Hoewel ze zich goed kunnen vinden in de aanbevelingen, merken ze op dat er al maatregelen worden getroffen, zoals camera’s plaatsen. Of dat resultaat heeft, moet nog blijken. Sommige concrete problemen, zoals overlast in de entrees van de woningen, blijken creatief en simpel op te lossen. Zo vertelt een bewoner hoe hij voor zijn portiek een simpel houten portaaltje heeft gezet dat duidelijk markeert dat het portiek niet openbaar is. “Sindsdien heb ik geen problemen meer”.

 De presentaties en de uitkomsten van het onderzoek zijn hier te vinden.

 

discussie tussen wijkpartners en studenten