Nieuws

Het Gesprek met de Stad tussen de hockeysticks en limonadekannen

 

 

Er zijn grote veranderingen op komst die nu al merkbaar zijn. Denk alleen al aan de digitalisering, een snel veranderende bevolkingssamenstelling of veranderingen op de arbeidsmarkt. Hoe de toekomst er precies uit zal zien weet niemand. De gemeente Rotterdam is daarom een toekomstverkenning gestart - het Gesprek met de Stad.

Veldacademie doet voor het Gesprek met de Stad onderzoek onder bewoners. Sinds januari houden we eén-op-één gesprekken door de hele stad, daarnaast voeren we ook groepsgesprekken, met bijvoorbeeld families, en zijn we op verschillende scholen te vinden. Het onderzoek wordt afgerond in maart. De komende 10 weken publiceren we elke week een korte blog over onze belevenissen in het veld, geschreven door Amélie Dufour.

 

Praten over de toekomst tussen de hockeysticks en limonadekannen

‘’Rotterdam is de enige stad in Nederland waar ik het gevoel heb in een échte stad te zijn’’, aldus één van de trainers van Hockeyclub Feyenoord op deze onstuimige woensdagmiddag. Hij is even in het clubhuis gaan zitten om te schuilen en om met studenten werkzaam bij de Veldacademie te praten over de toekomst van Rotterdam. ‘’Wat me verder aanspreekt aan de stad? De mentaliteit: niet lullen maar poetsen.’’

 

HC Feyenoord - met de slogan ‘Hockey voor iedereen’ - begon in 2010 met een paar sticks uit een kliko op het Afrikaanderplein. Inmiddels trainen de ruim driehonderd leden op een veld aan de Laan op Zuid. Oprichter Paul Veldhuijzen wilde de ‘elitaire’ hockeysport toegankelijk maken voor de kinderen uit deze wijk. En dat is gelukt: het clubhuis reflecteert vandaag de diverse bevolkingssamenstelling van Feyenoord.

 

De kinderen laten zich niet uit het veld slaan door een beetje regen. Als verzopen katjes druppelen ze na de training het clubhuis binnen, waar ze nog nawalmend limonade drinken uit rode, plastic bekertjes. In de hoek wordt fanatiek getafelvoetbald, terwijl de volgende groep zich alweer opmaakt voor de training.

 

‘’Ik vind het leuk dat er zoveel mensen van Kaapverdische afkomst in Rotterdam wonen’’, vertelt een vrouw - zelf ook afkomstig van deze eilandengroep - die op de bank wacht tot haar dochter klaar is met hockeyen. In de toekomst zou ze graag meer en beter muziekonderwijs willen in Rotterdam, zodat alle kinderen de kans krijgen om zich muzikaal te ontwikkelen. En waar moet meer geld naar toe? ‘’Naar moeders, die hebben het over het algemeen zwaar. Voor hen mogen best wat meer activiteiten georganiseerd worden.’’

 

De moeder van Thijs, die vandaag zijn eerste hockeytraining heeft (‘’Hij wilde het echt zelf in de regen!’’), woont sinds vijf jaar in Rotterdam en vindt het leukste aan de stad dat er nog zoveel mogelijk is, er zijn weinig grenzen. Met een toekomstige generatie van acht maanden op haar schoot en een driftig tekenende peuter naast zich, hoeft ze niet lang na te denken over de vraag wat ze zou doen om Rotterdam in de toekomst nog beter te maken. Meer groen en meer veilige plekken rondom het huis om te spelen. Als ze een grote uitgave zou mogen doen om te investeren in de toekomst van Rotterdam, zou ze ervoor zorgen dat initiatieven die bedoeld zijn voor bepaalde groepen, ook daadwerkelijk bij deze groepen aankomen. ‘’Hier is nog wel een flinke brug te slaan.’’

 

Ook de hockeytrainer wil investeren in meer gelijkheid in Rotterdam. ‘’Ik heb het gevoel dat er aan deze kant van de Maas minstens evenveel potentieel zit als aan de andere kant van de rivier, maar dat kinderen hier veel minder kansen krijgen. Ik zou vooral willen investeren in het toegankelijk maken van teamsport voor iedereen. Dit initiatief is daar een goed voorbeeld van, ik ben dan ook heel trots dat ik hier bij betrokken ben.’’Het Gesprek met de Stad is een gezamenlijk initiatief van het stadsbestuur van Rotterdam: het college van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad. Wil je meer weten over opzet en achtergrond van dit project of de thema’s en de trends die daarbinnen spelen? Kijk dan op www.gesprekmetdestad.nl.