Blog

Het gesprek met de stad op de Erasmus Universiteit

 Veldacademie doet voor het Gesprek met de Stad onderzoek onder bewoners. De komende weken publiceren we elke week een korte blog over onze belevenissen in het veld. Dit is de achtste blog in de serie. Woensdag 12 april vond er een straatactie plaats op de Erasmus Universiteit. Amélie Dufour doet verslag.

 

‘’Kom je naast me zitten?’’, vraagt Mariana Hirschfeld aan verbaasd opkijkende studenten, terwijl ze met een afstandsbediening in haar hand de rijdende bank waar ze op zit over de Woudestein Campus bestuurt. De twintigjarige spoken word-artieste voelt vandaag studenten van de Erasmus Universiteit die bij haar op de bank ploffen aan de tand over de toekomst van Rotterdam.

 

Zoals John uit Istanbul, die sinds een halfjaar in Rotterdam woont en International Business Administration studeert. De stad doet hem wel een beetje aan zijn eigen woonplaats denken, met de Bosporus in plaats van de Maas die er doorheen stroomt. ‘Metropolitisch’ en ‘open’ zijn de woorden waarmee hij de stad beschrijft. Hij denkt dat de Rotterdamse haven in de toekomst belangrijker zal worden. Ook Akram neemt even een studiepauze op de rijdende bank: ‘’Rotterdam is heel divers, maar toch past alles goed bij elkaar.’’

 

Diversiteit. Het komt in bijna alle gesprekken naar voren, vertelt Mariana. ‘’Rotterdam is een fijne mengelmoes. Als je op straat loopt, zie je in één oogopslag vijf nationaliteiten. De stad is niet te vergelijken met andere steden. Ik denk dat veel inwoners zich meer Rotterdammer voelen dan Nederlander. Ikzelf in ieder geval wel.’’ In de toekomst denkt ze dat de stad groter en nóg diverser zal worden, waarbij ze hoopt dat de stad haar charme niet zal verliezen.

 

Ondertussen komen Julia en Jonas met hun eigen recyclebare koffiebekers naar de koffiekar van Het Gesprek met de Stad. Ze komen uit Duitsland en wonen nu zeven maanden in Nederland. Ze willen graag praten over het thema duurzaamheid, want op dat gebied kan in Rotterdam wel het nodige verbeterd worden. ‘’Waarschijnlijk valt het ons op omdat we uit Duitsland komen, want daar wordt veel meer gerecycled dan hier. Zelfs bierblikjes worden daar ingezameld.’’ In Rotterdam zijn te weinig mogelijkheden om afval te scheiden, iets dat door meerdere geïnterviewden wordt aangehaald. Een studente geeft zelfs aan dat ze vanuit het centrum naar haar ouders in een Rotterdamse buitenwijk gaat om haar karton en plastic te kunnen scheiden. ‘’Ik wíl wel, maar er zijn te weinig mogelijkheden. Ook zou ik graag wat meer sturing willen van de gemeente: een checklist met wat ik kan doen om duurzamer te leven bijvoorbeeld.’’

 

Wil je meer weten over opzet en achtergrond van het Gesprek met de Stad en zelf mee praten over de toekomst van Rotterdam? Kijk dan op www.gesprekmetdestad.nl.