Nieuws

Van start: onderzoek naar ondersteunende thuistechnologie in IJsselmonde

Welke thuistechnologieën helpen ouderen en mensen met een beperking om langer thuis te kunnen wonen? Geneeskundestudenten gaan vijftig huishoudens in IJsselmonde bezoeken om deze vraag te beantwoorden. De resultaten van het onderzoek worden gebruikt om een keuzegids thuistechnologie te maken voor bewoners.

 Kennismaking geneeskundestudenten

Het programma ‘Langer Thuis’ van Gemeente Rotterdam is opgezet om het ouderen en mensen met een beperking gemakkelijker te maken om zelfstandig te kunnen wonen. Omdat de situatie in de veertien Rotterdamse gebieden heel verschillend is, wordt er per gebied gekeken wat er nodig is om het langer thuiswonen gemakkelijker te maken. IJsselmonde is als eerste aan de beurt. Bewoners en professionals hebben samen zes maatregelen gekozen die het langer thuiswonen makkelijker moet maken. Uiteindelijk is het de bedoeling om in circa vijfhonderd bestaande woningen in IJsselmonde passende thuistechnologie te realiseren.

Keuzegids

Een van de maatregelen is om een keuzegids voor thuistechnologie te ontwikkelen. Er is zo veel aanbod van thuistechnologie dat het voor bewoners vaak niet duidelijk is wat zij het beste kunnen kiezen. De keuzegids geeft overzicht in het aanbod en helpt bewoners keuzes te maken. Stichting KIEN en Stichting IJsselWijs trekken deze maatregel gezamenlijk.

In gesprek

Om te komen tot een keuzegids voor thuistechnologie gaan studenten van de Erasmus Universiteit in gesprek met vijftig huishoudens in IJsselmonde met de vraag welke thuistechnologie bij kan dragen aan het langer thuiswonen. De gewenste thuistechnologie wordt vervolgens bij deze vijftig huishoudens geïnstalleerd en op twee momenten geëvalueerd. Met deze resultaten worden vijftig ‘klantprofielen’ opgesteld met passende technologie. Deze vormen de keuzegids thuistechnologie.

De geneeskundestudenten doen het onderzoek voor het vak ‘community projecten’, waarvoor ze antwoorden dienen te vinden op vraagstellingen van opdrachtgevers uit de praktijk. De eerste kennismaking met de studenten was op 14 januari 2016 en halverwege februari starten ze met de interviews in IJsselmonde.