Nieuws

Alumni in beeld: Anne Schaap

Tien jaar Veldacademie betekent ook: tien jaar geweldige afstudeerders. In deze serie zoeken we een aantal alumni op om te vragen hoe het met ze gaat. Vandaag: Anne Schaap!

 

Anne ontwikkelde in het kader van haar afstuderen aan de opleiding Bouwkunde bij Veldacademie een ensemble van circusgebouwen. Want circus en architectuur, die lijken meer op elkaar dan je denkt!

 

Welk afstudeeronderzoek heb je verricht bij Veldacademie?
“Mijn onderzoek in 2013 focuste zich op circus in de stad. In Rotterdam heb je de circusopleiding van Codarts en het jeugdcircus Rotjeknor, maar die hadden in de tijd van mijn afstuderen nog geen vaste huisvesting. Ik heb toen gekeken of er op Zuid in navolging van de huidige locatie op Katendrecht een gezamenlijke plek gecreëerd kon worden. Mijn afstuderen bestond uit een combinatie van onderzoek en een daadwerkelijk ontwerp. Het onderzoeksrapport ging over hoe circus kan worden ingebed in een wijk en kan worden gebruikt om de sociale cohesie in een wijk te bevorderen. Het ontwerp bestond uit een ensemble bestaand uit een circusschool, het jeugdcircus, mogelijkheden voor optredens en een residentieplek. Allemaal heel toegankelijk. Niet een plek waar je alleen om heen kunt lopen, maar het circus echt als onderdeel van de wijk, zoals circus Fratellini in een buitenwijk van Parijs bijvoorbeeld. Laagdrempelig, waar niet alleen artiesten maar ook buurtbewoners terecht kunnen.”

 

Hoe heb je je tijd bij Veldacademie ervaren?
“Het fijne aan de Veldacademie is dat je veel vrijheid hebt, maar dat je wel werkt binnen een kader. Je kan heel erg je eigen gang gaan, en tegelijkertijd werk je wel veel samen met mensen. De projecten zijn echt ingebed in de wijk. Daarnaast was er een fijne sfeer en een vriendelijke omgeving. Mijn onderzoek was de eerste keer dat ik mijn passie voor circus kon combineren met mijn passie voor architectuur, en dat beviel goed! Voor beide moet je creatief zijn en beide hebben een verbindende functie. Als architect ben je bijvoorbeeld bezig met het combineren van de bouwtechniek, duurzaamheid, de functionaliteit en het uiterlijk van een gebouw. Bij circus ben je als centrale spil bezig met aspecten als: past het artistiek? Past het in de zaal? Wat zetten we waar neer? Dus ja, ik vind het op elkaar lijken.”

 

Waar ben je na Veldacademie terecht gekomen?
“Ik werk gemiddeld zo’n drie tot vier dagen als architect bij Schaap en Sturm architecten in Roosendaal, waar we werken aan bijvoorbeeld scholen, brandweerkazernes en duurzame woningen. Daarnaast ben ik één tot twee dagen bezig met het organiseren van circusfestivals. Architectuur, circus en circusfestivals, die combinatie blijft heel erg leuk!”