Veldacademie doet voor het Gesprek met de Stad onderzoek onder bewoners. De komende weken publiceren we elke week een korte blog over onze belevenissen in het veld. Dit is de vijfde blog in de serie. Vrijdag 24 maart vond er een focusgesprek plaats in het Wijkpaleis in de Rotterdamse wijk Middelland. Amélie Dufour doet verslag.
De eigen wijk als dorp in Middelland
‘’De toekomst laat zich moeilijk voorspellen, maar we kunnen haar wel beïnvloeden’’, aldus ‘Middellandman’ en journalist Nico. Samen met proces-coördinator Jolanda - eveneens lid van de werkgroep toekomst van Mooi, Mooier Middelland - neemt hij vandaag deel aan een focusgesprek over de toekomst van Rotterdam.
Mooi, Mooier Middelland is een initiatief waarin bewoners, ondernemers en gemeente hun krachten bundelen. Vanuit het hoofdkwartier aan de 1e Middellandsstraat, in een voormalige textielfabriek, worden plannen gesmeed om Middelland sociaal sterker, veiliger en mooier te maken. Deze vooroorlogse wijk in Rotterdam-West wordt begrensd door de Henegouwerlaan en de ’s-Gravendijkwal in het oosten, de Heemraadssingel in het westen, de Rochussenstraat in het zuiden en de emplacementen van het Centraal Station in het noorden. Een bijzondere wijk, volgens Nico, er is namelijk sprake van een zeer diverse bevolkingssamenstelling: een grote groep Nederlanders met een migratieachtergrond, een middengroep en een groep met hoge inkomens aan de singels en de Mathenesserlaan.
Jolanda hoopt dat bewoners in de toekomst een veel bredere stem zullen hebben in hoe de stad eruitziet. ‘’Qua inrichting, maar bijvoorbeeld ook op sociaal gebied, de zorg voor elkaar.’’ Nico sluit zich hierbij aan: hij ziet Middelland het liefst ontwikkelen tot autonome buurt die veel minder afhankelijk is van de gemeente omdat er zelf geld wordt gegenereerd. De wijk als dorp dus. Al geven beiden aan dat het maatwerk zal blijven. Niet elke Rotterdamse wijk leent zich hiervoor, sommige wijken zullen meer steun nodig blijven hebben van de gemeente dan andere.
Gesprekleidster Ruth legt drie plaatjes op tafel over het thema innovatie. Met een dansvloer die je muzieksmaak kent in 2017 en een groot vraagteken bij 2037. Hoe denken Jolanda en Nico dat de stad zich gaat de komende twintig jaar gaat ontwikkelen op het gebied van innovatie? ‘’Ik denk dat we innovatie niet te veel moeten willen sturen, het is een creatief proces’’, aldus Jolanda. Nico wijst op de Maker Movement die erg groot is in Rotterdam-West. ‘’Er waren hier vroeger veel ambachtsscholen, die moeten terug. Er wonen hier namelijk veel mensen die goed met hun handen kunnen werken, dat moeten we zien te vertalen naar de moderne tijd.’’
Als afsluiter komt het thema zorg voorbij, een onderwerp dat tijdens het gesprek al meerdere keren zijdelings de revue passeerde. Ook hier valt de roep om grotere zelfredzaamheid van de burger en een overheid die dit beter faciliteert op. ‘’Niet het aandraaien van het schroefje van een kapotte rollator, maar al het papierwerk is duur’’, aldus Jolanda. ‘’Ook hoop ik dat mijn kinderen als ze groot zijn meer oog hebben voor wie zorg nodig heeft.’’
Het uur zit erop, maar ze hadden zó nog drie uur verder kunnen praten. Toekomstplannen genoeg in Middelland.
Wil je meer weten over opzet en achtergrond van het Gesprek met de Stad en zelf mee praten over de toekomst van Rotterdam? Kijk dan op www.gesprekmetdestad.nl.