Veldacademie schrijft een prijsvraag uit voor twee nieuwe pleinen in de Rotterdamse Tarwewijk. Bewoners en lokale organisaties uit de Tarwewijk kunnen meedoen aan de prijsvraag en zelf een ontwerp bedenken voor de herinrichting van twee pleinen in hun wijk. Ook kunnen zij meebeslissen over het winnende ontwerp, dat in samenwerking met ontwerpers van de gemeente daadwerkelijk op locatie wordt gerealiseerd.
De komende jaren werkt de gemeente samen met onderzoekers, lokale organisaties, initiatieven, ondernemers en bewoners aan verbetering van de leefomgeving in de Tarwewijk. Verblijfsplekken als pleinen, sport- en speelvelden en parkjes worden aantrekkelijker gemaakt. Tegelijkertijd worden de plekken beter aan elkaar verbonden met een langzaamverkeersroute. Vergroening van de wijk vormt daarin een belangrijk onderdeel.
Veel stenen, weinig sociale binding
Tarwewijk is een oude en stenige stadswijk in Charlois met een jonge en cultureel diverse bevolking. Een vijfde van de inwoners is jonger dan 15 jaar en ruim driekwart van de inwoners heeft een migratie-achtergrond. De fysieke setting van de wijk kenmerkt zich door (verkeers)drukte aan de randen en rustige woongebieden in het hart van de wijk. Veel bewoners van de Tarwewijk wonen er maar kort: bijna een op de drie bewoners woont er slechts een jaar of minder en verhuist dan weer. Een grote doorstroom van bewoners bemoeilijkt het ontstaan van betekenisvolle sociale contacten en gemeenschapsvorming. Het doel van de vergroening van de wijk is dus enerzijds de sociale samenhang te stimuleren als ook de leefomgeving gezonder en klimaatbestendiger te maken.
Verblijfsplekken voor en van de wijk
Het is de bedoeling dat de verblijfsplekken zo goed mogelijk aansluiten bij de dagelijkse activiteiten en behoeftes van de wijk. Daarom worden bewoners, lokale ondernemers en initiatieven actief betrokken bij het proces van herinrichting. Zij vormen zo een belangrijk onderdeel van wijkverbetering. Dit gebeurt op verschillende manieren.
De twee pleinen aan de Zwartewaalstraat
Ontwerpprijsvraag
Voor twee pleinen bij het monumentale schoolgebouw aan de Zwartewaalstraat wordt een ontwerpprijsvraag uitgeschreven. Mensen uit de wijk kunnen zelf een plan maken en meebeslissen welk plan als winnaar gekozen wordt. Het winnende team werkt samen met ontwerpers van de gemeente het plan verder uit, waarna het gerealiseerd wordt op locatie.
Straatgesprekken
Om erachter te komen wat er in de wijk speelt en waar behoefte aan is, hebben we met allerlei mensen gesprekken gevoerd. Zo hebben we straatacties georganiseerd in de zomer, hebben we verschillende professionals (docenten, welzijnswerkers, ambtenaren, etc.) geïnterviewd en zijn er workshops geweest met basisschoolleerlingen. Deze informatie over de wijk is verwerkt in het programma van eisen voor de prijsvraag.
Online platform
Via een online platform communiceren we over de actie in de wijk, waaronder de ontwerpprijsvraag. Op de site is een kennisbank te raadplegen met informatie over beleid van de gemeente en het NPRZ, studentenprojecten en uitkomsten van ons veldonderzoek. De komende tijd gaan verschillende lokale organisaties het platform gebruiken om eigen content toe te voegen. Bekijk de website hier.
Onderwijsstudio Tarwewijk
Veldacademie heeft ook een onderwijsstudio aan de opgave verbonden. Binnen deze Studio Tarwewijk onderzoeken studenten van verschillende opleidingen vraagstukken die aan de herinrichting van de Tarwewijk gerelateerd zijn. Studenten Architectuur en Stedenbouw van de TU Delft houden zich onder andere bezig met sportvoorzieningen in de wijk, met de inrichting van de openbare ruimte en met inclusiviteit. Ze maken ook concrete ontwerpen voor de wijk. Studenten van de Minor Public Health van de EUR richten zich op beweeggedrag van jongeren in de openbare ruimte. Studenten van de Minor Communication Design for Interaction van de TU Delft onderzoeken vraagstukken aangaande veiligheidsbeleving en territoriumgedrag in de wijk. De studenten kunnen ook meedoen aan de ontwerpprijsvraag.