Veldacademie

  • Nl
  • En
  • Wat we doen
  • Vind een project
  • Voor studenten
  • Maak kennis
  • Actueel
Nieuws

“Je moet de identiteit van een wijk zien te vertalen in een gebouw”

Interview Bouwkundestudenten Guus Speelberg en Anne-Sophie Wouters

deel deze pagina

14-07-2020

Hoe maak je een gebouw dat bijdraagt aan een wijk, zonder van tevoren al te veel op te leggen? Die vraag staat centraal in het afstuderen van bouwkundestudenten Anne-Sophie Wouters (25) en Guus Speelberg (27). Wouters ontwierp een leeromgeving in de Tarwewijk, Speelberg is in dezelfde wijk bezig met multifunctionele sportvoorzieningen, “Mijn ultieme doel is om echt iets te bouwen”.
Door Melissa van Amerongen

Guus Speelberg ging architectuur studeren omdat hij van hoge gebouwen hield. Hoewel de schoonheid van de wolkenkrabber hem nog steeds fascineert, is hij zijn interesse verloren om ze zelf te gaan bouwen. “Je kunt je afvragen wat een hoog gebouw toevoegt aan de sociaal-maatschappelijke problemen in Rotterdam”.

Hoe kwam je terecht bij de Veldacademie?
Speelberg: “Ik wilde werken aan een sociaal-maatschappelijk thema, uit mijn comfortzone stappen. Eerst dacht ik aan een project in Ghana, maar het werd de Veldacademie. Waarom moet je helemaal naar de andere kant van de wereld om problemen op te lossen, terwijl er aan de andere kant van je eigen rivier ook talloze problemen zijn die een oplossing nodig hebben? Een studio in je eigen stad, met mensen die je anders nooit tegenkomt, dat vond ik interessant.”

“Toen ik bij de Veldacademie begon wist ik al gauw dat mijn ultieme doel is om echt iets te realiseren, echt iets te bouwen. Dus sloot ik in overleg met de Veldacademie aan bij een lopend project: Campus Tarwewijk”. Campus Tarwewijk is een project van de gemeente Rotterdam om de pleinen in de Tarwewijk opnieuw in te richten en te vergroenen. Samen met partners in de wijk wil de Veldacademie ook activiteiten organiseren in de vernieuwde publieke ruimte. Er studeren meerdere studenten op af, waaronder dus Guus Speelberg.

Jij hebt nagedacht over programma voor sport en beweging
“Ja, er zijn weinig sportfaciliteiten in de wijk, de meeste sportvelden liggen aan de randen van de stad. Sport is belangrijk voor een wijk, het kan bijdragen aan sociale cohesie en talentontwikkeling. Maar de meeste mensen kunnen of willen de wijk niet uit voor sport. Je moet dus zo veel mogelijk voorzieningen in de wijk zelf plaatsen, denk ik. De uitdaging is wel: hoe doe je dat in een dichtbevolkt gebied als de Tarwewijk waar ruimte al schaars is. Kun je die ruimte slim en multifunctioneel benutten?”

Je schrijft in je visie dat je op zoek bent naar een mix van verblijf en verkeer, met veel functies. Je houdt het heel open.  
“Ja, ook omdat je ziet dat waar er veel verkeer en verblijf mogelijk is, het levendiger wordt. Plekken die alleen zijn om te verblijven, worden in de Tarwewijk wat sneller overgenomen door zwervers en alcoholisten. Ik werk aan een invulling van de publieke ruimte die soms openbaar is, soms meer georganiseerd is. Dat kan al met hele kleine interventies in de openbare ruimte. Bijvoorbeeld door er een kleedkamer of toilet neer te zetten. Denk aan een sportveld dat, nadat een sportvereniging er heeft gesport, weer open is voor de hele wijk en waar je doorheen kunt wandelen als er niet gesport wordt.”

“Ik ben geïnspireerd geraakt door Frank van Klingeren, die heeft een overdekt forum gemaakt in Dronten, De Meerpaal. Dat is een doos met twintig verschillende functies dicht op elkaar, niet heel handig maar daardoor juist wel leuk. Er zit een theater in, een sportveld, een restaurant, kinderen krijgen er les, er zijn winkels. Door die opeenstapeling van functies trekt het heel veel verschillende doelgroepen aan, komen mensen die van elkaar verschillen elkaar hopelijk tegen. Het Zuiderparkplaza vind ik ook een mooi voorbeeld. Hier zitten veel sportfaciliteiten in, en het is heel flexibel. Je kunt er vrij sporten maar ook meedoen aan georganiseerde activiteiten.”

Ook Anne-Sophie Wouters werkte aan een project in de Tarwewijk, nog voor Campus Tarwewijk begon.
“Mijn uitgangspunt was de leertijduitbreiding van basisscholen op Zuid. Kinderen op Zuid krijgen door het NPRZ (Nationaal Programma op Zuid) wekelijks tien uur extra les in cultuur en sport. Hoe gaan scholen die tijd invullen? In de school of erbuiten? Kinderen komen nauwelijks de wijk uit. De leertijduitbreiding biedt een mooie kans om je horizon te verbreden, maar als je die leertijd alsnog op school doorbrengt, maakt dat het referentiekader van de kinderen niet echt groter. Ik heb gekeken of we een gemeenschappelijke plek kunnen creëren buiten de scholen voor cultuuronderwijs. Zodat de kinderen meer zien dan alleen het klaslokaal.”

“Het gebouw dat ik daarvoor ontworpen heb, heeft twee delen. Op de begane grond zit een publieke laag. Daar zitten studio’s in voor kunstenaars die daar voor een jaar wonen en werken, het artist in residence principe. Het idee is dat ze hun werk zichtbaar maken voor de jeugd die daar gewoon naar binnen kan lopen. Dus om een prikkel te geven. En het zorgt ook voor een beetje menging tussen de huidige bewoners van de wijk en nieuwe bewoners. Op de verdiepingen erboven zit de leeromgeving voor de basisscholen, met onder andere een theaterzaal, een sportzaal, workshops en een bibliotheek.”

Wat was de grote architectonische uitdaging?
Wouters: “De grootste uitdaging is absoluut om een plek te creëren met programma en toch genoeg inspraak voor de bewoners van de wijk. Uit interviews met jongeren komt naar voren dat ze een plek voor zichzelf missen, een plek die ze kunnen overnemen, waar ze kunnen laten zien wat hun talenten zijn. Ik wil dus niet opleggen wat er moet gebeuren in de ruimte en hoe het er precies uit ziet, maar ik wil wel een prikkel geven. Mensen moeten de ruimte herkennen: deze ruimte is publiek, dus het is niet mijn ruimte maar ik mag er wel iets.”

Het cultuurgebouw, Talent Lab, maakt deel uit van een grotere structuur die Wouters uitgedacht heeft voor de wijk. “Ik wilde niet een aparte plek met een los gebouw maken, maar iets maken wat alles toch weer aan elkaar verbindt. Dat is het urban framework geworden. Dat is letterlijk een stalen structuur die elke keer een andere vorm aanneemt op al die publieke plekken in de wijk. Op de ene plek is het een gebouw, op de ander een podium, de andere keer een speeltoestel.  Maar het is steeds herkenbaar als dat framework”.

Hoe is het om bij de Veldacademie af te studeren?
Wouters: “Het is een enorme uitdaging om je project vanaf het begin af aan helemaal zelf op te starten. Dat is iets wat we helemaal niet gewend zijn en geleerd hebben. Je krijgt geen kant-en-klaar projectje met een vraagstuk aangereikt waar je invulling aan kunt geven. Maar het is wel helemaal je eigen ding. Iemand in de wijk vertelde me dat er zo veel wordt opgelegd voor de jeugd, dat het meer moet gaan over per ongeluk iets tegenkomen in de wijk. Dat thema heb ik leidend gemaakt in mijn ontwerp: per ongeluk iets leuks tegenkomen.”

Speelberg beaamt: “Het mooie van werken bij de Veldacademie is dat het ontzettend praktijkgericht is. Je maakt je ontwerp in samenspraak met stakeholders en bewoners uit de wijk. Ik ben de afgelopen vier weken non-stop in de wijk geweest. Ik heb speeltuinen in de wijk gesproken, de grote sportaanbieders, de scholen in de wijk, jongerenorganisaties, house of urban arts. En we gaan binnenkort met een ijscokar en koffie in de wijk staan met een bord en mensen oproepen om met ideeën te komen.”

Wouters: “Ja, ik denk dat een van de uitdagingen bij de Veldacademie is om de identiteit van een wijk te vertalen in een gebouw. Maar in plaats dat je vertaalt wat je zelf voor ogen hebt, ga je vertalen wat toekomstige gebruikers voor ogen hebben. Ik denk dat dat een hele mooie combinatie is van wat je leert in een opleiding tot architect en wat je leert van een wijk.” 

 

Informatie over Campus Tarwewijk bij de Veldacademie.
Meer informatie voor studenten.

 

 

Bekijk ook

  • Nieuws

    Halen en brengen

  • Nieuws

    Nieuwsbrief maart 2021

  • Talent Lab Tarwewijk

    Afstudeeronderzoek

    TU Delft

  • Nieuws

    “Gezondheid gaat niet alleen over appels eten” FILMPORTRET, HANDREIKING EN RAPPORTAGE GEPRESENTEERD

  • Een groene Tarwewijk

    Opdracht

    ONTWERPPRIJSVRAAG VOOR DE HERINRICHTING VAN TWEE PLEINEN IN DE TARWEWIJK

  • Nieuws

    Workshop Gouwplein

Meer Nieuws en Blogs

  • Nieuws

    Vacature Manager Veldacademie

  • Nieuws

    HOE ZET JE BEWONERS ECHT IN EEN ACTIEVE ROL? Veldacademie nieuwsbrief juli 2022

  • Nieuws

    VACATURE STAGE ONDERSTEUNING CURSUSONTWIKKELING INTEGRATED URBAN DEVELOPMENT

  • Nieuws

    VACATURE Tijdelijk - Onderzoeker sociaal-ruimtelijk domein

  • Nieuws

    Hoe kun je brede maatschappelijke waardeontwikkeling concretiseren? 

  • Nieuws

    Halen en brengen

  • Nieuws

    GEMEENSCHAPSVEERKRACHT IN ROTTERDAMSE WIJKEN TIJDENS DE CORONACRISIS Vijf inzichten uit Bospolder-Tussendijken

  • Nieuws

    Een paviljoen vóór en dóór de jeugd van Groot-IJsselmonde

  • Nieuws

    Winnaars ontwerpprijsvraag Tarwewijkse pleinen Publieksjury en vakjury hebben gesproken!

  • Nieuws

    Nieuwsbrief maart 2021

  • Nieuws

    ‘Build Back Stronger’ Een sterkere stad na de coronacrisis

  • Nieuws

    Schrijf je nu in! Ontwerpwedstrijd Pleinen Tarwewijk

  • Nieuws

    Stagelopen tijdens deze COVID-periode is extra uitdagend

  • Nieuws

    ‘STAD ZOEKT TOGA’ VELDACADEMIE ALS CASESTUDIE VOOR LOKALE SAMENWERKING TUSSEN STAD EN KENNISINSTITUTEN

  • Nieuws

    Training Integrale Strategievorming in Stedelijke Ontwikkeling Hoe kun je specialisten in positie brengen om volwaardig deel te kunnen nemen aan gebiedsontwikkeling?

  • Nieuws

    “Je moet de identiteit van een wijk zien te vertalen in een gebouw” Interview Bouwkundestudenten Guus Speelberg en Anne-Sophie Wouters

  • Nieuws

    “Gezondheid gaat niet alleen over appels eten” FILMPORTRET, HANDREIKING EN RAPPORTAGE GEPRESENTEERD

  • Nieuws

    Voorjaar 2020: weer studenten van verschillende opleidingen aan de slag met stedelijke vraagstukken

  • Nieuws

    Studenten Sociologie werken mee aan Monitor Veerkrachtig BoTu2028

  • Nieuws

    “Als je eenzijdig kijkt, verandert er niets” Verslag van het seminar Gezond in Beverwaard, 31 januari 2020

  • Nieuws

    Hoe gaan speeltuinverenigingen om met veranderingen in de wijk?

  • Nieuws

    ‘Nu is voor iedereen duidelijk dat gezondheid meer is dan een appel eten!’ Gezond in Beverwaard

  • Nieuws

    'Iedereen kan op welke manier dan ook, een stadmaker zijn of worden.' Het Stadmakerscongres door de ogen van Ymkje en Sophie

  • Nieuws

    Hoe kun je specialisten in positie brengen om volwaardig deel te kunnen nemen aan gebiedsontwikkeling? Training gebiedsontwikkeling

  • Nieuws

    New MSc 2 studio ‘On-site Graduation studio Rotterdam’ Learn more about the new MSc 2 studio and our MSc 3 studio

  • Nieuws

    Vanaf vandaag zijn we per boot bereikbaar!

  • Nieuws

    Hoe ziet het urbane samenleven van de toekomst eruit? SUMMERSCHOOL WERKSTATT MULTIHALLE

  • Nieuws

    Bijna 200 studenten werken mee aan stedelijke programma’s

  • Nieuws

    Nieuwsbrief Juli 2019

  • Nieuws

    Veldacademie Magazine Uitgave 2019

  • Nieuws

    De invloed van de leefomgeving op de gezondheid Dataverzameling in Beverwaard

  • Nieuws

    “Kinderen steken elkaar aan met ongezond gedrag”

  • Nieuws

    ‘Helpers’ #4 Arie Vlot, lid Pelgrimskerk

  • Nieuws

    Veldacademie @ International Summer Academy Mannheim 2019 Join our interdisciplinary team!

  • Nieuws

    'Helpers' #3 Gerard Karels, Leer-/werk coach Pameijer en lid Pelgrimskerk

  • Nieuws

    Stakeholders betrekken bij het werken aan steden

  • Nieuws

    ‘Helpers’ #2 Corrie Biezepol-IJdo, lid Pelgrimskerk

  • Nieuws

    In september start nieuwe afstudeerstudio Bouwkunde

  • Nieuws

    ‘Helpers’# 1 # 1, Jeugdouderling Pelgrimskerk

  • Nieuws

    Nieuwsbrief februari 2019

  • Nieuws

    Living Lab Meetup #04 - Just City Design The continuing search of social responsibility in the design profession

  • Nieuws

    Reyeroord geselecteerd voor ontwikkeltraject ‘Anders werken aan stad, dorp en land’

  • Nieuws

    MASTERCLASS – ZORGZAME BUURTEN Hoe kunnen we op een toekomstgerichte manier aan zorgzame buurten bouwen

  • Nieuws

    Van de wijk een dorp maken # 3 Surgel van Langeveld, vrijwilliger Pit010

  • Nieuws

    ‘VAN DE WIJK EEN DORP MAKEN' #2 Orsine Muntslag, vrijwilliger Speeltuin Pascal

  • Nieuws

    ‘Van de wijk een dorp maken’ # 1 Cary, vrijwilliger wijkrestaurant Lomba

  • Nieuws

    Aankondiging Stadmakerscongres 2018 vrijdag 9 november

  • Nieuws

    Onderzoek 'Rotterdam afvalvrij: wat vinden bewoners?' opgeleverd

  • Nieuws

    Masterclass Design for the Just City

  • Nieuws

    In september start de minor cities, migration and socio-spatial inequality

  • Nieuws

    Masterclass met Tiit Tammaru Workshop over sociale ongelijkheid in relatie tot ontmoetingsplekken

  • Nieuws

    In september start nieuwe afstudeerstudio Bouwkunde

  • Nieuws

    Debat Brooklyn a/d Maas @Stadmakers­congres'17 Studenten prikkelen het publiek

  • Nieuws

    Meld je nu aan voor onze design & build workshop

  • Nieuws

    Verslag werkbijeenkomst Fieldlab Social Resilience Rotterdam 2017-2020

  • Nieuws

    Het gesprek met de stad op markt Asterlo

  • Nieuws

    Het gesprek met de stad in de Onderzeebootloods

  • Nieuws

    Het Gesprek met de Stad tussen de hockeysticks en limonadekannen

  • Nieuws

    Veldacademie bezoekt Wenen

  • Nieuws

    Start Veldacademie @Flevo Campus

  • Nieuws

    Veldacademie start trainingen voor Gebiedsgericht Samenwerken

  • Nieuws

    Publieke gebouwen: ruggengraat voor een levendige wijk?

  • Nieuws

    Regionale en stedelijke inventarisatie van intramurale zorghuisvesting in de GGZ

  • Nieuws

    Terugblik op bijeenkomst 'Langer thuis dankzij het verzorgingshuis'

  • Nieuws

    Leerlijn gebiedsgericht samenwerken langer thuis

  • Nieuws

    Bijeenkomst: Langer Thuis dankzij het verzorgingshuis?

  • Nieuws

    In gesprek over toekomst portiekflats

  • Nieuws

    Van start: onderzoek naar ondersteunende thuistechnologie in IJsselmonde

  • Nieuws

    Cities build citizens - samenwerking met CRU(x) New York

  • Nieuws

    Twee bouwkundestudenten deden hun afstudeerproject bij de Veldacademie: "Heerlijk dat we zelf alles in de hand hebben"

  • Nieuws

    Zes maatregelen om langer thuis te wonen in IJsselmonde

  • Nieuws

    Oplevering entreeplein Sluisjesdijkpier door 'Lijn 72'

  • Nieuws

    Geslaagd festival op de Sluisjesdijkpier

  • Nieuws

    Kennisbank Zuid van start met collectie Maashaven

  • Nieuws

    De geschiedenis van Rotterdamse wijkgebouwen

  • Nieuws

    hoe beleven mensen de Pleinweg?

  • Nieuws

    Kwalitatieve marktverkenning voor zorgcentrum De Provenier

  • Nieuws

    Training acteren in een veranderend samenspel

  • Nieuws

    Gezocht: Stagiaire Energielab bedrijvenpier Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Mathenesserweg leeft!

  • Nieuws

    Veel interesse voor Kennismarkt van Energielab

  • Nieuws

    Aan de slag in Amsterdam

  • Nieuws

    Officiële opening Energielab

  • Nieuws

    Veldacademie zoekt stagiair(e)

  • Nieuws

    Studenten doen master stadsociologie bij Veldacademie

  • Nieuws

    Advies social return aan Havenbedrijf opgeleverd

  • Nieuws

    Levendige discussie over zelfbeheer

  • Nieuws

    1e SOFIE-lening uitgereikt

  • Nieuws

    Pilots zorghuisvesting leggen snelle mutaties V&V bloot

  • Nieuws

    Inventarisaties zorg en welzijn

  • Nieuws

    definitief ontwerp entree sluisjesdijk

  • Nieuws

    Winkelleegstand in de wijk

  • Nieuws

    RET locatie als leerling- bouwplaats

  • Nieuws

    Veldacademie op bezoek bij levensloopbestendige woontoren Terras aan de Maas

  • Nieuws

    Subsidie onderzoek 'Wonen zonder zorg(en)?'

  • Nieuws

    Veiligheidsbeleving van de Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Interdisciplinaire bijeenkomst over verhuisgeneigdheid in Carnisse en Tarwewijk

  • Nieuws

    Veldacademie Pecha Kucha-bijeenkomst 2014

  • Nieuws

    Afstudeerders werken aan de stad

  • Nieuws

    Oplevering monitor Woonservicegebieden

  • Nieuws

    MBO-studenten aan de slag in voormalige RET-remise

  • Nieuws

    Samenvoegen Noord

  • Nieuws

    Toekomst voor de Provenier

  • Nieuws

    Charloise jeugd helpt bij evalueren jongerenbeleid

  • Nieuws

    Justus van Effenblok, een eiland in Spangen?

  • Nieuws

    Inventarisatie huisvesting gehandicaptenzorg gestart

  • Nieuws

    Talent in ontwikkeling in de RET-remise

  • Nieuws

    Interdisciplinair studententeam wint prijsvraag entree Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Onderzoek Zicht op Zorghuisvesting gepubliceerd

  • Nieuws

    Startsubsidie voor onderzoek 'Wonen zonder zorg(en)?'

  • Nieuws

    Creatief Beheer aan de slag in RET-pand

  • Nieuws

    Handreiking Leegstand in de Plint

  • Nieuws

    250 senioren over hun woonomgeving

  • Nieuws

    Jurrian Arnold afgestudeerd met een 10!

  • Nieuws

    Zicht op zorghuisvesting

  • Nieuws

    Jaaropening onderwijs druk bezocht

  • Nieuws

    Charloisse jongeren evalueren Jeugdbeleid

  • Nieuws

    Aftrap prijsvraag Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Feest op het Gouwplein

  • Nieuws

    Conferentie "Wie dan zorgt?!"

  • Nieuws

    Loes wint grant met product voor Kralingen Crooswijk

  • Nieuws

    Publicatie beschikbaar Netwerkanalyse Hart van Zuid

  • Nieuws

    Onderzoek Talentontwikkeling Deelgemeente Prins Alexander gepubliceerd

  • Nieuws

    Nieuwe locatie Veldacademie

  • Nieuws

    Lessen van het Gouwplein

  • Nieuws

    Seminar en expositie ’Kijk maar uit het komt van Zuid’

  • Nieuws

    Modelwoning geopend door wethouder Karakus

  • Nieuws

    Herontwikkeling RET-gebouw vordert

  • Nieuws

    Collectief Particulier Opdrachtgeverschap voor senioren in Carnisse – Wessel Jonker

  • Nieuws

    De AVR reactor - Antal Bos

  • Nieuws

    Start ontwikkeling Monitor Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Onderzoek naar dienstverlening wijkservicepunten afgerond

  • Nieuws

    Landschapspark Buijtenland van Rhoon

  • Nieuws

    Veldacademie seminar 19 september

  • Nieuws

    Loopstromenonderzoek parkerende bezoekers binnenstad

  • Nieuws

    Studenten verbeteren wijkservicepunten

  • Nieuws

    Herontwikkeling bestaande woningvoorraad door rMIT

  • Nieuws

    De veilige ruimte van Daniel Vos

  • Nieuws

    Sociale netwerken Hart van Zuid

  • Nieuws

    Wandelen in Bloemhof en Tarwewijk

  • Nieuws

    Eervolle vermelding voor Pieter Graaff

  • Nieuws

    Burcin Korkmaz over Kwaliteitssprong Zuid

  • Nieuws

    Daniel Otterspeer over Gouwplein

  • Nieuws

    Studenten onderzoeken financiele stromen in zorg en welzijn

  • Nieuws

    Stedelijke Monitor Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Wijkcollege voor studenten van Industrieel Ontwerpen TUDelft

  • Nieuws

    Woonservicegebieden Kralingen-Crooswijk

  • Nieuws

    Kantoortransformatie De Boompjes

  • Nieuws

    Eervolle vermelding Karin Snoep

  • Nieuws

    RET Remise als economisch brandpunt

  • Nieuws

    De Toegankelijke Wijk

  • Nieuws

    Stadskas als sociale katalysator

  • Nieuws

    Toolbox Samenvoegen voor eigenaren

  • Nieuws

    Woningtransformatie in Lombardijen en Feyenoord

  • Nieuws

    Naar een kloppend hart

  • Nieuws

    Wethouder neemt hoogbouwrapportage in ontvangst

  • Nieuws

    Activiteiten in 9 Woonservicegebieden

  • Nieuws

    TNO en Veldacademie bundelen krachten

  • Nieuws

    Op zoek naar Rotterdamse toestanden | studiereis

  • Nieuws

    Woningen samenvoegen in Oud Charlois

  • Nieuws

    Wethouder opent expositie hoogbouw

  • Nieuws

    Rotterdamse torenbewoners met GPS gevolgd

  • Nieuws

    Presentatie Rapport “De Nieuwe Belangstelling”

  • Nieuws

    Feijenoord als sociaal-duurzame wijk – Eindpresentatie Minor

  • Nieuws

    Publicaties Veldacademie studie magazines B nieuws & Credo

  • Nieuws

    Vakoefening samenvoegen woningen door afstudeerstudio 'Bestaande Voorraad'

  • Nieuws

    Opdracht Toegankelijke wijk van start gegaan

  • Nieuws

    Onderzoek woonservicegebieden Kralingen-Crooswijk van start gegaan

  • Nieuws

    Wethouder buitenruimte bezoekt werkgroep Gouwplein

  • Nieuws

    Start nieuwe afstudeerders TU Delft

  • Nieuws

    Presentatie minor Sociaal-Duurzame wijk

  • Nieuws

    Resultaat onderzoek Urban Interfaces

  • Nieuws

    Woonservicegebied Oud-Charlois

  • Nieuws

    Start Minor Sociale Duurzaamheid

  • Nieuws

    Nieuwe minor op de Veldacademie brengt vakgebieden bij elkaar

  • Nieuws

    Afstudeerder wint de eerste prijs ‘Zo Wil Ik Wonen!’

  • Nieuws

    Eerste afstudeerders binnen de afstudeerstudio van de Veldacademie!

  • Nieuws

    Voortgang herbestemming RET Remise Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Presentatie afstudeerontwerpen Veldacademie

  • Nieuws

    Wijkbewoners doen mee met GPS-tracking

  • Nieuws

    Gemeente en bewoners maken samen nieuw Gouwplein

  • Nieuws

    TU Delft en Erasmus Universiteit ontwikkelen minor

  • Nieuws

    Scholieren tekenen Mental Maps Oud Charlois

  • Nieuws

    Voormalige rookgasreiniger als katalysator wijkeconomie

  • Nieuws

    Start ontwikkeling woonservicegebied Oud Charlois

  • Nieuws

    Wijkprofiel Carnisse positief ontvangen

  • Nieuws

    Workshop Gouwplein

  • Nieuws

    Historisch Museum Rotterdam op de Veldacademie

  • Nieuws

    Nieuwe afstudeerder: Antal Bos

  • Nieuws

    Bouwkunde treft Sociale Wetenschappen

  • Nieuws

    Strategieën voor wijkverbetering

  • Nieuws

    Veldacademie op Conferentie Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Urban Interfaces op Conferentie Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Uitnodiging Presentaties Confrontatiecollege

  • Nieuws

    Voortgang afstudeerlab

  • Nieuws

    Eindresultaten studio's nu online

  • Nieuws

    Video verslag Confrontatie College

  • Nieuws

    Over het dagelijks leven in Oud Charlois

  • Nieuws

    Resultaten Assisted Living Studio

  • Nieuws

    Uitnodiging Confrontatiecollege

  • Nieuws

    Tweede prijs voor ‘Schuilplaatsen voor Oud Charlois’

  • Nieuws

    Wijkarena Gouwplein: Samenscholen Geboden!

  • Nieuws

    ExploreLab Veldacademie

  • Nieuws

    Assisted Living

  • Nieuws

    Herbestemming RET Remise

  • Nieuws

    Verassende wijkvisies

  • Nieuws

    Veldacademie in B-Nieuws

  • Nieuws

    Urban Design & City Analysis

  • Nieuws

    Ontwerpsessie Openbare Ruimte april 09

  • Nieuws

    ConfrontatieCollege: De resultaten

  • Nieuws

    Explore Lab Extern

  • Nieuws

    Bewoners geven college

  • Nieuws

    Event park Rotterdam

  • Nieuws

    Park Zestienhoven

  • Nieuws

    Zevenhuizerplas in transitie

  • Nieuws

    Groenjaar Lage Bergse Bos

  • Nieuws

    Zuid Boulevard

  • Nieuws

    Resultaten Groenjaar

  • Nieuws

    Atelier Groenjaar

  • In de media

    Agenda Stad 2018 Interview met Ruth Höppner over Veldacademie

  • In de media

    Feeding Cities

  • In de media

    Let's Talk About Public Participation

  • In de media

    Studeren bij Veldacademie

  • In de media

    NRP Gulden Feniks 2017 Interview met Otto Trienekens over Veldacademie

  • In de media

    Artikel Prijsvraag 'Entree Sluisjesdijk' De Veldacademie, het Havenbedrijf Rotterdam en team Lijn 72 met het winnende ontwerp TALENT

  • In de media

    Artikel B_Nieuws In het blad van de faculteit Bouwkunde, TU Delft

  • In de media

    Artikel Credo 2011 In het blad van de faculteit sociale wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam

  • In de media

    Artikel B_Nieuw De periodiek van de Faculteit Bouwkunde, TU Delft

  • Blog

    De kennis is al lang in huis

  • Blog

    mobiliteitsonderzoek in Oud-Charlois

  • Blog

    Taka Tuka aan zet!

  • Blog

    Student event, Spring 2022

  • Blog

    Get in touch with the neighbourhood! Student midterm presentations

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #5 Oodi Helsinki Central Library

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #4 Lasnaidee

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #3 Rotermann Kwartier

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #2 Telliskivi Loomelinnak, (Creative City)

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #1 DEPOO/Balti Jaama Turg

  • Blog

    #3 Frame it Finished building

  • Blog

    #2 FRAME IT Building with children

  • Blog

    #1 Frame it Start of building

  • Blog

    VELDACADEMIE VISITS COPENHAGEN #3

  • Blog

    VELDACADEMIE VISITS COPENHAGEN #2

  • Blog

    Veldacademie visits Copenhagen #1

  • Blog

    Alumni in Beeld: Lhamo Meyer

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel De film

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel 3#

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel #2

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel 1#

  • Blog

    The role of community resilience in sustaining home Blog door Lhamo Meyer

  • Blog

    Alumni in Beeld: Ferry Barnhoorn

  • Blog

    Alumni in beeld: Edwin Veerman

  • Blog

    Alumni in beeld: Dorris Derksen

  • Blog

    Alumni in beeld: Tjeerd Leijten

  • Blog

    Alumni in beeld: Lisa ten Brug

  • Blog

    Alumni in beeld: Kim Bijman

  • Blog

    Alumni in beeld: Melanie Domeni

  • Blog

    Jongeren aan de slag met het thema verbinden Blog door Maël Vanhelsuwé

  • Blog

    Alumni in beeld: Milou Joosten

  • Blog

    Alumni in beeld: Daniël Vos

  • Blog

    Alumni in beeld: Lars van Hoeve

  • Blog

    Alumni in beeld: Stef Bogaerds

  • Blog

    Alumni in beeld: Anne Schaap

  • Blog

    Alumni in beeld: Timo van de Ven

  • Blog

    Alumni in beeld: Fabian van Aerschot

  • Blog

    Het (voorlopig) laatste Gesprek met de Stad rondom de Coolsingel

  • Blog

    Het gesprek met de stad in debatcentrum Arminius

  • Blog

    Het gesprek met de stad op de Erasmus Universiteit

  • Blog

    Het gesprek met de stad op de Arentschool

  • Blog

    Het gesprek met de stad op het Erasmiaans Gymnasium

  • Blog

    Het gesprek met de stad in 'dorp' Middelland

  • Blog

    Het gesprek met de stad op het Visserijplein

  • Blog

    'zelfbeheer gaat niet vanzelf'

  • Blog

    co-creatie van het Gouwplein op zoek naar een nieuwe praktijk

  • Onze mailings ontvangen? Klik hier.
  • Privacyverklaring
↓