Nieuws

Aftrap prijsvraag Sluisjesdijk

Hoe krijgt de verbinding van haven en wijk vorm in de buitenruimte rondom het voormalige RET-kantoor? Dat is de uitdaging van de door Veldacademie georganiseerde prijsvraag waarvoor meer dan vijftig studenten van verschillende ontwerpopleidingen zich hebben ingeschreven. En niet voor niets: het Havenbedrijf zal het winnende voorstel realiseren.

Aftrap prijsvraag Sluisjesdijk

Het Havenbedrijf heeft de ambitie om van het gebied rondom het voormalige RET-kantoor een bruisende locatie te maken die als welkome entree bijdraagt aan het vestigingsklimaat voor ondernemers op de Sluisjesdijk. Eén van de katalysatoren is de herontwikkeling van het voormalige RET-kantoor waarvan Veldacademie de eerste gebruiker is. De volgende stap is de herinrichting van de omliggende buitenruimte.

De overgang tussen stad en haven biedt Rotterdam haar meest karakteristieke plekken. Waar traditioneel altijd een sterke band was tussen de haven en de wijk, is deze tegenwoordig bijna verdwenen. Dit geldt ook voor de entree van de Sluisjesdijkpier aan de Waalhaven. Om aan deze opgave een verassende invulling te geven, organiseert Veldacademie in opdracht van het Havenbedrijf een realisatieprijsvraag voor studenten. Het doel van dit project is om een inrichtingsconcept te krijgen dat de representativiteit van de Sluisjesdijk op meerdere lagen vergroot en tegelijkertijd uitvoerbaar is en aansluit op het huidige inrichtingsplan. Daarbij biedt het studenten de mogelijkheid zich te verplaatsen in een realistische opgave en kans te maken om hun ontwerp te zien verwezenlijkt.

In het vooronderzoek is met gebiedsbetrokkenen, ondernemers en bewoners het programma van eisen opgesteld. In samenwerking met de Academie van Bouwkunst Rotterdam en de TU Delft is de prijsvraag vervolgens gepubliceerd op de verschillende opleidingen. De inschrijving is inmiddels gesloten en tweeëntwintig teams met in totaal meer dan vijftig deelnemers zullen begin november hun plannen voorleggen aan een professionele vakjury.