Stagelopen tijdens deze COVID-periode is lastig, maar het kan ook voor een extra uitdaging zorgen. Zo ook voor Lisabelle Sengonul, Fleur Heijmans en Sarah Verhoeven (Ruimtelijke Ontwikkeling en Planologie, Hogeschool Rotterdam).
De eerste weken was het mogelijk om op locatie te werken en veldwerk te verrrichten, helaas volgenden al snel nieuwe maatregelen. Thuiswerken werd de rest van de stageperiode “normaal”. Alle formele en informele contact moest digitaal georganiseerd worden en de werkdag werd alleen achter je computer zitten, zonder spontaan contact met collega’s. Ook veldwerk was niet meer mogelijk, gelukkig was er al veel veldwerk verricht het begin van de periode. Omdat de meningen van mensen uit de buurt verzamelen lastig is als je de wijk niet in mag, hebben de staigiares een online survey opgezet. Een indruk krijgen van een deel van de wijk waar ze nog niet geweest waren ging via GoogleMaps.
Ondanks alle beperkende maatregelen hebben Lisabelle, Sarah en Fleur tijdens de stageperiode een zeer bruikbaar en behulpzaam onderzoek verricht om de Wolphaertsbocht en winkelgebied Slinge op het gebied van veiligheid in kaart te brengen. De resultaten zijn verwerkt in een online tool. Deze online tool zal worden gebruikt door de gemeente Rotterdam en de politie om mogelijke problemen overzichtelijk te krijgen. De tool die ontwikkeld is zal mogelijk worden toegepast in andere wijken en in steden buiten Rotterdam. In een samenwerking tussen ambtenaren, de wijkagenten en de studenten van de Hogeschool Rotterdam is er een ‘Hackathon’ georganiseerd,een gezmanenlijke actie waarbij er ondanks de COVID-maatregelen een grote hoeveelheid data is opgehaald door een combinatie van veldwerk en deskresearch.
Onze stagiaires delen hoe zij deze stageperiode bij de Veldacademie hebben ervaren:
“Mijn stageperiode bij de Veldacademie heb ik ondanks de beperkingen door COVID positief ervaren. Veldwerk staat hier centraal en dit hebben we de eerste paar weken dan ook wekelijks uitgevoerd. Toen we aan huis gebonden waren hebben we andere onderzoeksmethoden gebruikt. Ik merkte dat de Veldacademie hier erg flexibel in is door de vele disciplines die er samenkomen. De sfeer in het bedrijf is open en relaxed. Als stagiair had ik hier alle ruimte om nieuwsgierig te zijn." Lisabelle Sengonul
“Stagelopen bij Veldacademie is een erg leuke, gezellige en leerzame periode geweest. Ik heb met twee zeer verschillende projecten mogen meewerken: Ouderenhub Prinsenland & Het Lage Land en Het Veiligheidsonderzoek. Tijdens het Ouderenhub project heb ik mee mogen helpen met het verzamelen van data voor het opzetten van een tool waar verschillende partijen hun informatie over ouderenhuisvesting kunnen verkrijgen. Hetzelfde heb ik gedaan voor het veiligheidsonderzoek. Ook deze tool zal daadwerkelijk gebruikt, in dit geval door de gemeente Rotterdam en de politie om de problemen in de wijk aan te kaarten en te verbeteren. Verder zal ons werk toegepast worden in de rest van Rotterdam. Dat we dit samen in deze stageperiode hebben mogen doen en konden bereiken is fantastisch.”
Fleur Heijmans
“Mijn stageperiode bij de Veldacademie heb ik ervaren als een leerzame en gezellige periode. Ik heb aan diverse projecten mogen meewerken zoals het Veiligheidsonderzoek en het Tarwekracht project. Los van de vaardigheden die ik tijdens mijn studie heb geleerd heb ik mijn kennis op het gebied van websites bouwen kunnen verbreden. In de toekomst kan ik deze vaardigheden inzetten om de boodschap van een project nog beter over te brengen. De Veldacademie heeft ervoor gezorgd dat ik diverse onderzoeksmethoden beter heb kunnen toepassen. Zo hebben we naast het meewerken met deze grote projecten ook cursussen gevolgd hoe we programma’s zoals ArcGis, het visualiseren van kaarten en het verzamelen van data beter onder de knie konden krijgen. Zo hebben we op verschillende vlakken een ontwikkeling doorgemaakt die in de toekomst erg waardevol zal blijven.”
Sarah Verhoeven