Nieuws

Alumni in beeld: Lisa ten Brug

Tien jaar Veldacademie betekent ook: tien jaar geweldige afstudeerders. In deze serie zoeken we een aantal alumni op om te vragen hoe het met ze gaat. Dit keer: Lisa ten Brug die april 2017 afstudeerde bij Veldacademie. Ze volgde overigens niet één, maar twee studies: bouwkunde én wetenschapscommunicatie in Delft.

 

Waarom koos je voor Veldacademie?
‘’Ik vond het met name interessant hoe ze bewoners en andere partijen in de stad betrekken bij het ontwerpproces. Bouwkunde vond ik soms nogal een bubbel, ik wilde vooral ontwerpen vanuit de bewoner. Bovendien is een bouwproject vaak een complex proces met allerlei belangen. Mensen en partijen die er allemaal iets bij voelen, er een verhaal bij hebben. Ik wilde, zeker ook gezien mijn communicatiestudie, meer leren over het sturen van zo’n proces. Inclusief het ontwerpgedeelte. Deze manier van werken is volgens mij de toekomst. Je snijdt jezelf in de vingers als je denkt dat bouwkunde ‘een blauwdruk tekenen achter je bureau’ is. Het proces, daar gaat het om. De stad maak je niet achter je bureau.’’

 

Wat was je afstudeerproject?
‘’Vanuit stedenbouw heb ik me gericht op gezonde verstedelijking en ik wilde vanwege mijn communicatiestudie vanuit bewoners ontwerpen. Veldacademie was net begonnen met het project Gezond IJsselmonde, waarbij kinderen worden gevolgd tijdens de basisschool. Mijn specifieke project noemde ik ObeCity. Dat ging erover hoe we mensen, in dit geval kinderen, gezonder kunnen laten leven door stedenbouwkundige oplossingen. Samen met de kinderen zijn we naar hun omgeving gaan kijken om vervolgens te bedenken wat ze nodig hadden zodat ze meer konden spelen. Wat boeiend was, dat alleen al ermee bezig zijn de kinderen zelfvertrouwen gaf. Ze moesten hun ideeën aan elkaar presenteren en van een aantal hebben we maquettes gemaakt. Het project waarmee ik uiteindelijk ben afgestudeerd, was een grote, betonnen meeuw die was neergestort op een veldje. Een verrassend element dat grappig is en je blij maakt. Het moest een tijdelijk object zijn dat de aandacht op het gebied zou vestigen.’’

 

Wat vond je leuk aan Veldacademie?
‘’De mogelijkheden die het bood. Ik had nooit kunnen meedraaien in deze school, midden in een wijk in Rotterdam-Zuid. Veldacademie is een gevestigde naam in Zuid, daarvoor gaan de deuren open bij dit soort instanties. Ze hebben het vertrouwen dat het goed is voor de wijk om mee te doen aan de projecten. Daar heb ik vruchten van geplukt. Daarnaast hebben de begeleiding van Pieter en de kennis van Otto en Ruth echt bijgedragen aan hoe ik mijn project vormgaf. Zij weten waar je tegenaan loopt als je met zoveel mensen aan tafel zit en kunnen je laten zien hoe je dat bij elkaar brengt.’’

 

 

Wat doe je nu?
‘’Ik ben intussen freelancer. In het concept van ObeCity heb ik zoveel vertrouwen, dat mijn bedrijf ObeCity Consulting heet. Inmiddels ben ik iets langer dan een half jaar bezig en profileer mezelf als bureau voor gezonde verstedelijking met jonge doelgroep als focuspunt. Veldacademie is één van mijn opdrachtgevers. Gezondheid moet volgens mij drijfveer zijn bij ontwikkelen van de stad. We zien de stad verdichten, maar gezondheid staat vaak nog onderaan. Daar wil ik wat aan doen.’’