Nieuws

Alumni in beeld: Timo van de Ven

 Tien jaar Veldacademie betekent ook: tien jaar geweldige afstudeerders. In deze serie zoeken we een aantal alumni op om te vragen hoe het met ze gaat. De tweede in deze serie is Timo van de Ven.

 

Timo werkte in 2013 een half jaar bij Veldacademie voor zijn studie Bouwkunde. Hij hield zich bezig met een aantal projecten, op zoek naar het perfecte afstudeerproject. Hij bedacht uiteindelijk wat er mogelijk was met leegstaande winkelpanden in Charlois.

 

Wat heb je bij Veldacademie precies gedaan?

''We zaten met een stuk of acht studenten bij Veldacademie en deden het eerste half jaar samen allerlei dingen. Bijvoorbeeld een project met Vitibuck Architecten in de Meelbakkerij aan de Maashaven. Daarbij mochten we een voorschot nemen op de toekomst: wat als de Maashaven een stadshaven zou worden? We hebben toen verschillende scenario’s bedacht rond logistiek, vrijetijdsbesteding enzovoorts. Wat leuk was, is dat we het mochten presenteren voor de gemeente en fabrieksdirecteuren. Echt een goeie mengelmoes aan mensen. Op die manier maakten we kennis met actoren in het gebied en leerden we de grote lijnen kennen.''

 

Wat was je afstudeerproject?

''Mijn afstudeerproject was een stuk concreter: wat is er mogelijk met winkelleegstand in Charlois? Met een groep studenten zijn we begonnen met het bedenken van korte termijn strategieën: hoe gaan we om met etalages? Met dode gevels? Daarbinnen konden we vervolgens onze eigen interesses zoeken en daarmee verder aan de slag voor onze scripties en het ontwerp. Uiteindelijk ben ik zelf in de Vogelbuurt uitgekomen en ben aan de slag gegaan met een aantal kleine, lege winkelpandjes op de kop van een aantal woonblokken. Daar heb ik een soort ‘buiten de lijnen strategie’ voor verzonnen en een herontwerp gemaakt. Ik kon ook echt de diepte in. Hoe is het ooit ontworpen? Wat was de bedoeling? Het project had een echte Veldacademiesaus, ze hebben in de wijk zelf een maand een appartement voor ons geregeld zodat we bewoners konden uitnodigen en interviewen.''

 

Wat vond je leuk aan Veldacademie?

''We hadden als groep studenten met het kantoor van Veldacademie echt een fysieke plek waar we heen konden gaan, dat was voor ons echt heel fijn. Wat mij verder vooral aantrok is dat je je eigen opdracht mocht formuleren. En wat ook goed was, is dat Veldacademie ons enorm heeft geholpen met hun connecties. Dat betekende dus dat er raadsleden vanuit de deelgemeente naar onze tussentijdse presentatie kwamen kijken en hun feedback gaven. Wat ook wel leuk is, is dat mijn ontwerp in een landelijke competitie terecht kwam over wat we met naoorlogs winkelpanden kunnen doen. Stond ik toch mooi voor de rijksbouwmeester te presenteren tussen allerlei grote bureaus.''

 

Wat doe je nu?

''Na Veldacademie ben ik eerst als freelancer aan de slag gegaan. Grappig genoeg onder andere voor het bureau dat die eerste opdracht bij Veldacademie begeleide. Sterker nog, het was een voortzetting van het project dat ik als student deed, dus dat was leuk. Inmiddels ben ik in dienst bij Bureau Kroner. Daar doen we eigenlijk allemaal projecten die complex zijn. Denk aan monumenten of panden met een bijzonder eigenaarschap.''