Nieuws

Daniel Otterspeer over Gouwplein

Sinds september 2011 volgt Daniel Otterspeer de master Publiek Management (een Bestuurskunde variant) aan de Erasmus Universiteit. In de herfstperiode van 2011 ging hij op zoek naar een leuke, leerzame en vooral uitdagende stageplaats met een complexe opdracht voor zijn afstudeerscriptie. ‘Iets met procesmanagement leek me interessant, omdat dit een vakgebied is waar ik later ook in zou willen werken’, vertelt hij. ‘Na een brede oriëntatie kwam ik terecht bij Veldacademie. Hier werd mij de opdracht aangeboden om een proces dat vanuit de burgers is voortgekomen te evalueren. Het betreft het proces om van het Gouwplein weer een fijne ontmoetings- en speelplek te maken. De Veldacademie coördineert dit proces. Deze opdracht, de informele werksfeer en praktijkgericht onderzoek sprak me erg aan. Afgelopen februari ben ik met deze opdracht begonnen’.

Daniel en bord

Momenteel is Daniel gegevens aan het verzamelen door middel van onder andere interviews. Inmiddels is hij er achtergekomen dat dergelijke processen complexer zijn dan je op voorhand denkt. ‘Dat is leuk’, legt Daniel uit, ‘want op die manier kom ik nieuwe dingen tegen die mijn onderzoek interessant maken. Tijdens de interviews merk ik dat verschillende respondenten het procesverloop anders interpreteren en ze vertellen mij waarom ze er anders over denken. Sommige respondenten vonden bijvoorbeeld het Gouwplein een onaantrekkelijke plek terwijl anderen het een criminele plek vonden. Een respondent noemde het een openluchthotel, omdat zwervers op het plein sliepen. Wat ik zo mooi vind aan dit proces is dat van een ruwe en afstotelijke plek het een zacht en uitnodigend plein aan het worden is, waar ruimte is voor vogelhuisjes en grote foto’s met daarin verwerkte kindertekeningen aan de schuttingen. Over vogelhuisjes gesproken: ik denk dat dit proces uniek is, omdat er veel creativiteit aanwezig is en wordt ingeschakeld, zoals het werk- en activiteitencentrum die vogelhuisjes gaan maken voor het Gouwplein.’

De werkgroepleden zijn over het algemeen trots op het proces en positief over het procesverloop. De meeste doelen van de werkgroepleden zijn ook behaald of men verwacht dat deze doelen behaald worden. 

Daniel wordt Begeleid door Professor J.F.M Koppenjan