Nieuws

Het gesprek met de stad in de Onderzeebootloods

 

Veldacademie doet voor het Gesprek met de Stad onderzoek onder bewoners. De komende weken publiceren we elke week een korte blog over onze belevenissen in het veld. Dit is de tweede blog in de serie. Donderdag 23 februari was het onderzoeksteam van de Veldacademie op bezoek bij de RDM Campus op de Heijplaat. Amélie Dufour doet verslag.

 

Foto: Robert Eijkelestam
 

De toekomst in de Onderzeebootloods

‘’Wie ik ben? Ik ben de toekomst,’’ aldus een jongeman die voor de gelegenheid een zilveren, glimmende broek heeft aangetrokken en een donkergrijze cape om zijn schouders heeft geslagen. Samen met zijn eveneens futuristisch geklede collega’s ontvangt hij vandaag al dansend jongeren op TECHxWorld in de Rotterdamse Onderzeebootloods. Geen relevantere plek om over de toekomst te praten dan op dit festival voor techniek, ICT en technologie.

 

Leerlingen uit de bovenbouw van het vmbo, havo en vwo uit Rotterdam en omstreken kunnen hier kijken waar hun interesses liggen en ontdekken welke studies daarvoor relevant zijn. Studenten die al een technische opleiding volgen, kunnen hier terecht voor een blik in hun toekomstige carrièremogelijkheden. Met een vragenlijst in de aanslag trekken ze in groepjes langs de aanwezige bedrijven. Totdat ze bij de Veldacademie komen, waar ze zélf onderworpen worden aan een klein vragenvuur.

 

De ondervraagde jongeren zijn over het algemeen tevreden over Rotterdam. Ze vinden de stad met alle nieuwe gebouwen mooi (‘’Vooral ’s Avonds met de lichtjes’’), de winkels in het centrum leuk (‘’Je kent er de weg’’) en de mensen fijn (‘’Bijna iedereen is hier ambitieus’’). Lastiger vinden ze het om een antwoord te geven op de vragen wat ze zouden doen om Rotterdam voor toekomstige generaties nog beter te maken en welke grote uitgave ze zouden doen om te investeren in de toekomst van Rotterdam. Begrijpelijk misschien, want de twintig jaar die we ze vragen in de toekomst te kijken, is over het algemeen langer dan de jaren die ze tot nu toe achter zich hebben liggen. Velen zeggen er eigenlijk nog nooit over nagedacht te hebben. Of vinden het allemaal wel prima zoals het is. Maar na enig doorvragen komen de ideeën. ‘’Een groot feest voor jongeren onder de 18’’, ‘’’Zo veel mogelijk zonnepanelen’’, ‘’Investeren in de spelers van Feyenoord’’, ‘’De stad schoner maken door hogere boetes’’, ‘’Geen trams meer, die zijn irritant’’, en ongetwijfeld één van de meest originele antwoorden van vandaag: ‘’Een Dolfinarium in de Rotterdamse haven’’.

 

Ineke, gebiedsadviseur Stadsbeheer van Charlois (waar de Onderzeebootloods op Heijplaat onderdeel van uitmaakt), is vandaag samen met Denise en Luthson, twee collega’s van Toezicht & Handhaving, aanwezig om te kijken hoe er in ‘hun’ stadsdeel over de toekomst wordt gedacht. En wat vinden ze zelf eigenlijk? ‘’Pas als kleine dingen zijn opgelost, kunnen we naar de toekomst kijken’’, aldus Denise. ‘’Zo wordt er al jaren veel naar 14010 (het servicenummer van de gemeente Rotterdam, red.) gebeld over overlast door hondenpoep. Er moet een omschakeling plaatsvinden zodat mensen daarbij eerst naar zichzelf gaan kijken.’’  

 

Wil je meer weten over opzet en achtergrond van het Gesprek met de Stad en zelf mee praten over de toekomst van Rotterdam? Kijk dan op www.gesprekmetdestad.nl.