Veldacademie

  • Nl
  • En
  • Wat we doen
  • Vind een project
  • Voor studenten
  • Maak kennis
  • Actueel
Nieuws

Halen en brengen

deel deze pagina

06-10-2021

Voor Veldacademie is onderzoek een middel om met betrokkenen en belanghebbende in de stad in gesprek te gaan en naar oplossingen voor vraagstukken in de stad- en wijkontwikkeling te zoeken. Onderzoeksresultaten behoren niet (alleen) op beleidsbureaus te belanden, we willen ze delen met bewoners, ondernemers en professionals in het veld. 

Soms is het onderzoeksproces op zichzelf al een krachtige veranderaar. Door met studenten de wijk in te gaan, met mensen te praten en te vragen waar ze behoefte aan hebben, ze te betrekken bij de dataverzameling, breng je al een heel proces op gang. Hetzelfde geldt natuurlijk voor ontwerpprocessen. Die geven we het liefst met betrokkenen samen vorm.

Voor ons onderzoek hoeft niemand stil te zitten en onze onderzoekers werken niet op afstand, zo veel mogelijk onzichtbaar, maar zijn betrokken en denken mee.Dit wordt ook wel actieonderzoek genoemd: het veranderen van de praktijk, zorgen voor netwerkvorming en het ontwikkelen van toepasbare kennis voor alle belanghebbenden staat centraal.

In deze nieuwsbrief lees je meer over diverse vormen van ons actieonderzoek.

 

BEWONERSINITIATIEF BOSPOLDERPLEIN
Midden in de wijk Bospolder ligt het Bospolderplein. Het oogt als een groot kaal plein, niet meer van deze tijd. Een groot deel van het plein is geasfalteerd, bij heet weer is het er dus niet uit te houden. En na regen staat het plein vol met plassen. Er staan prachtige bomen aan de randen van het plein, maar ook harde zitbanken, her en der verspreide speelobjecten en veel geparkeerde auto’s. Voor kinderen is het geen verkeersveilige omgeving. Onder bewoners en betrokken professionals leeft het idee dat het plein zo veel meer en mooier zou kunnen zijn. Het heeft een groot oppervlakte en verbindt veel woonstraten. Dit kan dé centrale plek in Bospolder voor iedereen zijn.

Daarom zijn bewoners een initiatiefgroep begonnen. Deze groep wil graag dat de herinrichting van het Bospolderplein officieel op de planning van de gemeente Rotterdam komt. Veldacademie is gevraagd zich aan te sluiten bij de initiatiefgroep om de wensen voor het plein op te halen in de wijk. Hierbij koppelen we onderwerpen zoals spelen, sporten, wandelen en ontmoeten aan transitievraagstukken zoals klimaatadaptatie en mobiliteit. Ook onderzoeken we hoe betrokken mensen zijn bij de eigen leefomgeving. We houden online enquêtes, voeren straatgesprekken en observeren het gebruik van het plein.

De resultaten van ons onderzoek worden gebruikt voor de ontwerpschetsen die de initiatiefgroep zal opstellen in samenwerking met experts op het gebied van vergroening, duurzaamheid, openbare veiligheid en water. Deze schetsen worden getoetst bij de bewoners. Met het daaruit voortvloeiende ‘Programma van Wensen’ laten de bewoners aan de gemeente zien hoe geweldig het plein zou kunnen zijn voor de wijk Bospolder en omliggende wijken. Een toekomstbestendig plein dat vooroploopt in plaats van achterblijft.

Op de BoTu-projectpagina lees je meer over onze onderzoeksactiviteiten in de wijken Bospolder-Tussendijken.

 

Foto: Stichting Wijkcollectie

VERHALENWANDELINGEN LOPEN ALS EEN TREIN
Ons onderzoek naar de effecten van de corona-crisis op Bospolder-Tussendijken (BoTu) liet overtuigend ziet dat een wijk sneller opveert als er veel en goed met elkaar verknoopte netwerken bestaan, formeel en zeker ook informeel. Je belt elkaar dan gemakkelijker even op, weet eerder waar je moet zijn bij een noodgeval, pikt sneller signalen op als er iets mis is. Netwerken zijn dus belangrijk.

We zijn daarom heel blij dat we als onderdeel van stichting Wijkcollectie (zie hieronder) veel geïnvesteerd hebben in het organiseren van Verhalencafés in de wijk BoTu. In de vorige nieuwsbrief schreven we al dat mensen uit de wijk elkaar bij deze cafés kunnen ontmoeten en hun verhalen over de wijk delen. Het zijn prachtige gelegenheden om mensen met elkaar in contact te brengen en tegelijkertijd de sociale structuren in de wijk systematisch in kaart te brengen.

Door de coronacrisis verplaatsten de verhalencafés zich naar buiten. We gingen wandelen door de wijk en dat bleek een schot in de roos. Als je samen door je eigen omgeving wandelt, is het gemakkelijk om een gesprek met elkaar aan te knopen over een betekenisvolle plek, ervaringen te delen, misschien wel samen plannen te smeden. De wijk wordt zichtbaar voor jou en bovendien ben je als groepje wandelaars ook zichtbaarder voor de wijk.

Deze verhalenwandelingen blijken ook in Merwe Vierhavens (M4H) heel goed geschikt om netwerkvorming te stimuleren. M4H kent BoTu niet zo goed, en andersom weten de meeste mensen in BoTu ook niet precies wat er in M4H gebeurt. We wandelen daarom regelmatig met bewoners, professionals en ondernemers uit BoTu en M4H door M4H. Bijvoorbeeld een route langs alle nieuwe bedrijven die zich inmiddels in het gebied hebben gevestigd. Zo hopen we veel informatie op te halen over wat er speelt in de wijken en tegelijk netwerkvorming tussen bewoners en bedrijven en tussen ondernemers onderling op gang te brengen.

Wandel je mee? De eerstvolgende wandeling is op 12 oktober in Hillesluis. Kijk op de website en meld je aan voor deze of een van de andere komende wandelingen door M4H of een andere wijk in Rotterdam.


 

 

Foto: Fred Ernst

DESIGN & BUILD IN IJSSELMONDE

Ons ontwerponderwijs is sterk gericht op leren in de praktijk. Studenten die bij ons in de leer zijn, baseren hun ontwerp op een vraag uit het veld. Die halen ze zelf op, door met allerlei belanghebbenden te spreken en de praktijksituatie te observeren. Uit al die informatie destilleren ze de eisen voor hun plan.

Sommige studenten werken daarbij vanuit de Design & Build methodiek. Dat betekent dat je je ontwerp ook daadwerkelijk op schaal 1:1 bouwt op de plek waar het bedoeld is. Een betere manier om te ontdekken of je ontwerp werkt zoals je van tevoren bedacht had, is er niet. En je komt in aanraking met de praktijk van het werkveld. Je leert technisch detailleren, communiceren met aannemers en gebruikers, een financiële administratie bijhouden.

In IJsselmonde is recent een mooi voorbeeld voltooid. Studenten van de TU Delft deden voor hun ontwerp voor een ontmoetingsplek in IJsselmonde onderzoek in de wijk. Ze spraken op straat met bewoners, interviewden professionals, deden observaties en analyseerden de omgeving. In deze inmiddels zestig jaar oude tuinstad bleek behoefte te zijn aan meer laagdrempelige ontmoetingsplekken voor jongeren.

De studenten bouwden samen met de beoogde jeugdige gebruikers een paviljoen op het marktplein. De bouwplaats vormde een ware ontmoetingsplek. Dagelijks kwamen er wijkbewoners langs om te informeren naar het project en de voortgang, en voor advies. De senioren uit de omliggende flats zagen het bouwwerk in twee weken groeien. Jongeren uit de wijk pakten zelf een schroefmachine op om mee te helpen bouwen. Kinderen van vijf basisscholen uit de buurt beschilderden houten paneeltjes voor het expositiepaviljoen. Kortom, het bruiste van de bouwactiviteit op het marktplein van de oude tuinstad.

En dit is pas het begin. Want dit paviljoen is het eerste in een reeks van Design & Build projecten in Rotterdam dat de komende jaren gaat plaatsvinden. Dit doen we met partners uit het onderwijs en de praktijk.


 

Foto: Stichting Wijkcollectie

STICHTING WIJKCOLLECTIE VESTIGT ZICH IN COOLHAVEN
Stichting Wijkcollectie krijgt een vaste stek in de wijk Coolhaven. De nieuwe huisvesting wordt op vrijdag 8 oktober geopend. Daarmee is de stichting een benaderbare en tastbare plek voor mensen om te bezoeken.

De stichting Wijkcollectie verzamelt bijzondere verhalen uit de wijk en organiseert evenementen, zoals verhalencafés en verhalenwandelingen, om die verhalen te delen en nieuwe verbindingen te laten ontstaan. Deze verhalen kunnen vertellingen of voordrachten zijn, maar ook toneelstukken, muziekstukken of ‘spoken word’ gedichten. De verhalen documenteren en delen we via (sociale) media en in de toekomst willen we ook lokale museumdirecteuren aanstellen die het nog vaak springlevende culturele erfgoed exposeren in lokale wijkmuseumkasten. De verhalen smeden een band tussen mensen uit de wijk en met mensen uit andere wijken. Ook beleidsmakers haken steeds vaker aan om hun kennis over het leven in de wijk op te frissen.

Stichting Wijkcollectie is begin 2021 officieel opgericht als een samenwerking tussen oud-medewerkers van Museum Rotterdam en Veldacademie. Doel is om cultuur, erfgoedprojecten en onderzoek de veerkracht van wijken te ondersteunen. Met veerkracht bedoelen we dan: de wijze waarop individuele bewoners kunnen omgaan met uitdagingen en veranderingen in hun leven en hoe het sociale weefsel van de wijk is toegerust op de veranderingen. Veldacademie monitort of de activiteiten daadwerkelijk bijdragen aan sterke sociale netwerken door te tellen hoeveel verbindingen er bestaan en hoe lang die standhouden.

De stichting is momenteel actief in vier wijken: Bospolder-Tussendijken, Merwe-Vierhavens, Hillesluis en Tarwewijk. Voor elke wijk is een herkenbaar beeldmerk ontwikkeld dat de verhalenvertellers bij hun verhalen dragen.

Het is mooi om te zien dat alle deelnemers het als een eer ervaren om onderdeel te zijn van de wijkcollectie en trots uitdragen over hun eigen wijk en hun bijdrage aan de wijk. Een andere opbrengst is dat er veel nieuwe relaties en samenwerkingen ontstaan, op basis van een gedeelde band met de eigen leefomgeving. Zo draagt de stichting bij aan community building.

De wijkcollectie breidt zich als een olievlek uit over de stad. Steeds meer wijken willen meedoen en er is ook interesse in andere steden. De komende periode gaan we kijken of we de methode van de wijkcollectie breder kunnen verspreiden en vermarkten, zodat de activiteiten ook op eigen kracht kunnen bestaan.

Wil je doorpraten over de wijkcollectie? Bezoek ons na 8 oktober in de oude viswinkel aan de Willem Buytewechstraat 145.

Je kunt de wijkcollecties bekijken op de website, of updates volgen via Facebook


 

WINNAAR PRIJSVRAAG PLEINEN TARWEWIJK BEKEND
In een eerdere nieuwsbrief schreven we er al over: de buitenruimte van de Rotterdamse Tarwewijk is aan een opknapbeurt toe. De wijk is een doorstroomwijk: mensen wonen er maar kort en de stenige, op functioneel verkeer gerichte openbare ruimte nodigt evenmin uit om er wat langer te verblijven. Dit bemoeilijkt gemeenschapsvorming en het aangaan van betekenisvolle sociale contacten.

Er worden onder andere twee pleinen aan de Zwartewaalstraat vernieuwd. Om ervoor te zorgen dat de nieuwe pleinen écht van de wijk worden, heeft Veldacademie van de gemeente opdracht gekregen om de plannen beter te laten aansluiten op de dagelijkse activiteiten en behoeftes van de wijk. Om dit te doen, hebben we een ontwerpprijsvraag uitgeschreven, waar juist ook mensen uit de wijk op allerlei manieren aan kunnen deelnemen.

Om erachter te komen wat er in de wijk speelt, is met veel verschillende mensen – omwonenden, passanten, professionals – gesproken. Uit dit wijkonderzoek blijkt onder andere dat meisjes andere wensen hebben voor de pleinen dan jongens en dat ouders hun jonge kinderen na school vaak liever thuishouden, dan buiten laten spelen.

Bijzonder aan deze prijsvraag is dat bewoners, lokale ondernemers en initiatieven bij alle fasen van de prijsvraag actief werden en worden betrokken. Ze gaven belangrijke input voor het programma van eisen, ontwierpen mee aan de pleinen en hadden een belangrijke stem bij de keuze voor het winnend ontwerp. Op deze manier worden de pleinen duurzaam ontwikkeld. Er ontstaat eigenaarschap, dat het beheer, programmering en de sociale controle ten goede komt.

En inmiddels hebben we twee winnaars! Een studententeam en een team uit de wijk hebben een ontwerp gemaakt met veel groen, veel ruimte voor sport, spel en ontspanning en vooral: alle mogelijkheden voor flexibel gebruik van de pleinen, voor verschillende doelgroepen. Alleen zo worden de pleinen echt van de wijk, denkt de jury.

De komende tijd gaan de studenten samen met de bewoners het plan uitwerken, daarbij worden ze ondersteund door een ontwerper van de gemeente. Als het plan helemaal af is, gaat het nog een keer ‘langs de wijk’ en dan worden de plannen daadwerkelijk gerealiseerd.

Lees meer over de prijsvraag op de projectpagina. Je kunt de inzendingen en de winnende ontwerpen bekijken op de Tarwekracht website.

 

 

Foto: Guldberg Skole

MEER WAARDE VOOR MAATSCHAPPELIJK VASTGOED
Maatschappelijke voorzieningen zoals scholen, sporthallen, cultuurvoorzieningen of huizen van de wijk hebben veel potentie om de kwaliteit van leven in een wijk te verbeteren. Zij het op sociaal vlak als publieke ontmoetingsplek, vindplaats voor zorg en ondersteuning of inspirerende plek om te leren. Zij het als onderdeel van een wandelnetwerk, verkeersveilige speel- en sportplek of als onderdeel van groen- en waterstructuren. De overheid heeft met maatschappelijke voorzieningen dus een sleutel in handen om sociale én fysieke doelen te behalen en de publieke ruimte te verrijken.
 
De realisatie en exploitatie van dit soort voorzieningen is echter niet eenvoudig. Hoe deel je verantwoordelijkheid voor een voorziening en werk je goed samen? Welke waarden kun je gezamenlijk nastreven? Zijn er functies die goed te combineren zijn? Wie zijn partners in ontwikkeling en exploitatie?

Om vat te krijgen op deze abstracte vragen is Veldacademie gestart met het project maatschappelijk vastgoed. Startpunt van dit project was ons bezoek aan Kopenhagen, een stad die ongelofelijk veel inspirerende voorbeelden biedt van multifunctionele maatschappelijke voorzieningen. Het afgelopen jaar hebben we meer referentieprojecten uit binnen- en buitenland verzameld en daarmee ontwikkelen we nu een waardekader voor maatschappelijke voorzieningen. Het kader helpt betrokkenen om na te gaan welke waarden op een plek belangrijk kunnen zijn en deze vanaf het begin af aan bij het (her)ontwerpproces meenemen. Dat kan in het plan van eisen, of als onderdeel van het hele ontwerpproces.

Het waardekader met de referentieprojecten willen we uitwerken tot een aantrekkelijke en praktische tool die onder andere gemeentes, schoolbesturen, welzijnsorganisaties en de markt zal moeten overtuigen om méér waarde te halen uit de (her)ontwikkeling van maatschappelijk vastgoed. Samen met de gemeente Rotterdam testen we het waardekader uit bij een klein aantal ‘casestudies’ – actuele Rotterdamse opgaves waar zich nu ontwikkelmogelijkheden voordoen, bijvoorbeeld omdat zich er meerderde vervangings- of renovatieopgaves aandienen, een gebiedsontwikkeling of omdat er draagvlak is voor samenwerking tussen een aantal partijen waardoor er meerwaarde kan ontstaan. Het is dus een vorm van actieonderzoek waarin we de ontwikkeling van voorzieningen willen beïnvloeden en daarvan willen leren.

Wil je meer informatie over dit project of meedenken over het waardekader? Mail met Anne-Sophie Wouters. 

 

Wil je onze volgende nieuwsbrief via de mail ontvangen? Klik dan hier.

Bekijk ook

  • M4H wijk over de dijk

    Opdracht

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #2 Telliskivi Loomelinnak, (Creative City)

  • Nieuws

    GEMEENSCHAPSVEERKRACHT IN ROTTERDAMSE WIJKEN TIJDENS DE CORONACRISIS Vijf inzichten uit Bospolder-Tussendijken

  • Blog

    #3 Frame it Finished building

  • Blog

    #2 FRAME IT Building with children

  • Blog

    #1 Frame it Start of building

  • Design & Build IJsselmonde

    Onderwijs

    ARCHITECTUURSTUDENTEN BOUWEN PAVILJOENS MET DE WIJK

  • Nieuws

    Nieuwsbrief maart 2021

  • Nieuws

    ‘Build Back Stronger’ Een sterkere stad na de coronacrisis

  • Nieuws

    “Je moet de identiteit van een wijk zien te vertalen in een gebouw” Interview Bouwkundestudenten Guus Speelberg en Anne-Sophie Wouters

  • Nieuws

    “Gezondheid gaat niet alleen over appels eten” FILMPORTRET, HANDREIKING EN RAPPORTAGE GEPRESENTEERD

  • Nieuws

    Voorjaar 2020: weer studenten van verschillende opleidingen aan de slag met stedelijke vraagstukken

  • Nieuws

    Studenten Sociologie werken mee aan Monitor Veerkrachtig BoTu2028

  • Een groene Tarwewijk

    Opdracht

    ONTWERPPRIJSVRAAG VOOR DE HERINRICHTING VAN TWEE PLEINEN IN DE TARWEWIJK

  • Nieuws

    Bijna 200 studenten werken mee aan stedelijke programma’s

  • Monitor Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028

    Opdracht

  • Nieuws

    Debat Brooklyn a/d Maas @Stadmakers­congres'17 Studenten prikkelen het publiek

  • Nieuws

    Publieke gebouwen: ruggengraat voor een levendige wijk?

  • Waarde van publiek vastgoed

    Afstudeeronderzoek

    Erasmus Universiteit Rotterdam

  • Nieuws

    Terugblik op bijeenkomst 'Langer thuis dankzij het verzorgingshuis'

  • Nieuws

    Bijeenkomst: Langer Thuis dankzij het verzorgingshuis?

  • Nieuws

    Workshop Gouwplein

Meer Nieuws en Blogs

  • Nieuws

    HOE ZET JE BEWONERS ECHT IN EEN ACTIEVE ROL? Veldacademie nieuwsbrief juli 2022

  • Nieuws

    VACATURE STAGE ONDERSTEUNING CURSUSONTWIKKELING INTEGRATED URBAN DEVELOPMENT

  • Nieuws

    VACATURE Tijdelijk - Onderzoeker sociaal-ruimtelijk domein

  • Nieuws

    Hoe kun je brede maatschappelijke waardeontwikkeling concretiseren? 

  • Nieuws

    Halen en brengen

  • Nieuws

    GEMEENSCHAPSVEERKRACHT IN ROTTERDAMSE WIJKEN TIJDENS DE CORONACRISIS Vijf inzichten uit Bospolder-Tussendijken

  • Nieuws

    Een paviljoen vóór en dóór de jeugd van Groot-IJsselmonde

  • Nieuws

    Winnaars ontwerpprijsvraag Tarwewijkse pleinen Publieksjury en vakjury hebben gesproken!

  • Nieuws

    Nieuwsbrief maart 2021

  • Nieuws

    ‘Build Back Stronger’ Een sterkere stad na de coronacrisis

  • Nieuws

    Schrijf je nu in! Ontwerpwedstrijd Pleinen Tarwewijk

  • Nieuws

    Stagelopen tijdens deze COVID-periode is extra uitdagend

  • Nieuws

    ‘STAD ZOEKT TOGA’ VELDACADEMIE ALS CASESTUDIE VOOR LOKALE SAMENWERKING TUSSEN STAD EN KENNISINSTITUTEN

  • Nieuws

    Training Integrale Strategievorming in Stedelijke Ontwikkeling Hoe kun je specialisten in positie brengen om volwaardig deel te kunnen nemen aan gebiedsontwikkeling?

  • Nieuws

    “Je moet de identiteit van een wijk zien te vertalen in een gebouw” Interview Bouwkundestudenten Guus Speelberg en Anne-Sophie Wouters

  • Nieuws

    “Gezondheid gaat niet alleen over appels eten” FILMPORTRET, HANDREIKING EN RAPPORTAGE GEPRESENTEERD

  • Nieuws

    Voorjaar 2020: weer studenten van verschillende opleidingen aan de slag met stedelijke vraagstukken

  • Nieuws

    Studenten Sociologie werken mee aan Monitor Veerkrachtig BoTu2028

  • Nieuws

    “Als je eenzijdig kijkt, verandert er niets” Verslag van het seminar Gezond in Beverwaard, 31 januari 2020

  • Nieuws

    Hoe gaan speeltuinverenigingen om met veranderingen in de wijk?

  • Nieuws

    ‘Nu is voor iedereen duidelijk dat gezondheid meer is dan een appel eten!’ Gezond in Beverwaard

  • Nieuws

    'Iedereen kan op welke manier dan ook, een stadmaker zijn of worden.' Het Stadmakerscongres door de ogen van Ymkje en Sophie

  • Nieuws

    Hoe kun je specialisten in positie brengen om volwaardig deel te kunnen nemen aan gebiedsontwikkeling? Training gebiedsontwikkeling

  • Nieuws

    New MSc 2 studio ‘On-site Graduation studio Rotterdam’ Learn more about the new MSc 2 studio and our MSc 3 studio

  • Nieuws

    Vanaf vandaag zijn we per boot bereikbaar!

  • Nieuws

    Hoe ziet het urbane samenleven van de toekomst eruit? SUMMERSCHOOL WERKSTATT MULTIHALLE

  • Nieuws

    Bijna 200 studenten werken mee aan stedelijke programma’s

  • Nieuws

    Nieuwsbrief Juli 2019

  • Nieuws

    Veldacademie Magazine Uitgave 2019

  • Nieuws

    De invloed van de leefomgeving op de gezondheid Dataverzameling in Beverwaard

  • Nieuws

    “Kinderen steken elkaar aan met ongezond gedrag”

  • Nieuws

    ‘Helpers’ #4 Arie Vlot, lid Pelgrimskerk

  • Nieuws

    Veldacademie @ International Summer Academy Mannheim 2019 Join our interdisciplinary team!

  • Nieuws

    'Helpers' #3 Gerard Karels, Leer-/werk coach Pameijer en lid Pelgrimskerk

  • Nieuws

    Stakeholders betrekken bij het werken aan steden

  • Nieuws

    ‘Helpers’ #2 Corrie Biezepol-IJdo, lid Pelgrimskerk

  • Nieuws

    In september start nieuwe afstudeerstudio Bouwkunde

  • Nieuws

    ‘Helpers’# 1 # 1, Jeugdouderling Pelgrimskerk

  • Nieuws

    Nieuwsbrief februari 2019

  • Nieuws

    Living Lab Meetup #04 - Just City Design The continuing search of social responsibility in the design profession

  • Nieuws

    Reyeroord geselecteerd voor ontwikkeltraject ‘Anders werken aan stad, dorp en land’

  • Nieuws

    MASTERCLASS – ZORGZAME BUURTEN Hoe kunnen we op een toekomstgerichte manier aan zorgzame buurten bouwen

  • Nieuws

    Van de wijk een dorp maken # 3 Surgel van Langeveld, vrijwilliger Pit010

  • Nieuws

    ‘VAN DE WIJK EEN DORP MAKEN' #2 Orsine Muntslag, vrijwilliger Speeltuin Pascal

  • Nieuws

    ‘Van de wijk een dorp maken’ # 1 Cary, vrijwilliger wijkrestaurant Lomba

  • Nieuws

    Aankondiging Stadmakerscongres 2018 vrijdag 9 november

  • Nieuws

    Onderzoek 'Rotterdam afvalvrij: wat vinden bewoners?' opgeleverd

  • Nieuws

    Masterclass Design for the Just City

  • Nieuws

    In september start de minor cities, migration and socio-spatial inequality

  • Nieuws

    Masterclass met Tiit Tammaru Workshop over sociale ongelijkheid in relatie tot ontmoetingsplekken

  • Nieuws

    In september start nieuwe afstudeerstudio Bouwkunde

  • Nieuws

    Debat Brooklyn a/d Maas @Stadmakers­congres'17 Studenten prikkelen het publiek

  • Nieuws

    Meld je nu aan voor onze design & build workshop

  • Nieuws

    Verslag werkbijeenkomst Fieldlab Social Resilience Rotterdam 2017-2020

  • Nieuws

    Het gesprek met de stad op markt Asterlo

  • Nieuws

    Het gesprek met de stad in de Onderzeebootloods

  • Nieuws

    Het Gesprek met de Stad tussen de hockeysticks en limonadekannen

  • Nieuws

    Veldacademie bezoekt Wenen

  • Nieuws

    Start Veldacademie @Flevo Campus

  • Nieuws

    Veldacademie start trainingen voor Gebiedsgericht Samenwerken

  • Nieuws

    Publieke gebouwen: ruggengraat voor een levendige wijk?

  • Nieuws

    Regionale en stedelijke inventarisatie van intramurale zorghuisvesting in de GGZ

  • Nieuws

    Terugblik op bijeenkomst 'Langer thuis dankzij het verzorgingshuis'

  • Nieuws

    Leerlijn gebiedsgericht samenwerken langer thuis

  • Nieuws

    Bijeenkomst: Langer Thuis dankzij het verzorgingshuis?

  • Nieuws

    In gesprek over toekomst portiekflats

  • Nieuws

    Van start: onderzoek naar ondersteunende thuistechnologie in IJsselmonde

  • Nieuws

    Cities build citizens - samenwerking met CRU(x) New York

  • Nieuws

    Twee bouwkundestudenten deden hun afstudeerproject bij de Veldacademie: "Heerlijk dat we zelf alles in de hand hebben"

  • Nieuws

    Zes maatregelen om langer thuis te wonen in IJsselmonde

  • Nieuws

    Oplevering entreeplein Sluisjesdijkpier door 'Lijn 72'

  • Nieuws

    Geslaagd festival op de Sluisjesdijkpier

  • Nieuws

    Kennisbank Zuid van start met collectie Maashaven

  • Nieuws

    De geschiedenis van Rotterdamse wijkgebouwen

  • Nieuws

    hoe beleven mensen de Pleinweg?

  • Nieuws

    Kwalitatieve marktverkenning voor zorgcentrum De Provenier

  • Nieuws

    Training acteren in een veranderend samenspel

  • Nieuws

    Gezocht: Stagiaire Energielab bedrijvenpier Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Mathenesserweg leeft!

  • Nieuws

    Veel interesse voor Kennismarkt van Energielab

  • Nieuws

    Aan de slag in Amsterdam

  • Nieuws

    Officiële opening Energielab

  • Nieuws

    Veldacademie zoekt stagiair(e)

  • Nieuws

    Studenten doen master stadsociologie bij Veldacademie

  • Nieuws

    Advies social return aan Havenbedrijf opgeleverd

  • Nieuws

    Levendige discussie over zelfbeheer

  • Nieuws

    1e SOFIE-lening uitgereikt

  • Nieuws

    Pilots zorghuisvesting leggen snelle mutaties V&V bloot

  • Nieuws

    Inventarisaties zorg en welzijn

  • Nieuws

    definitief ontwerp entree sluisjesdijk

  • Nieuws

    Winkelleegstand in de wijk

  • Nieuws

    RET locatie als leerling- bouwplaats

  • Nieuws

    Veldacademie op bezoek bij levensloopbestendige woontoren Terras aan de Maas

  • Nieuws

    Subsidie onderzoek 'Wonen zonder zorg(en)?'

  • Nieuws

    Veiligheidsbeleving van de Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Interdisciplinaire bijeenkomst over verhuisgeneigdheid in Carnisse en Tarwewijk

  • Nieuws

    Veldacademie Pecha Kucha-bijeenkomst 2014

  • Nieuws

    Afstudeerders werken aan de stad

  • Nieuws

    Oplevering monitor Woonservicegebieden

  • Nieuws

    MBO-studenten aan de slag in voormalige RET-remise

  • Nieuws

    Samenvoegen Noord

  • Nieuws

    Toekomst voor de Provenier

  • Nieuws

    Charloise jeugd helpt bij evalueren jongerenbeleid

  • Nieuws

    Justus van Effenblok, een eiland in Spangen?

  • Nieuws

    Inventarisatie huisvesting gehandicaptenzorg gestart

  • Nieuws

    Talent in ontwikkeling in de RET-remise

  • Nieuws

    Interdisciplinair studententeam wint prijsvraag entree Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Onderzoek Zicht op Zorghuisvesting gepubliceerd

  • Nieuws

    Startsubsidie voor onderzoek 'Wonen zonder zorg(en)?'

  • Nieuws

    Creatief Beheer aan de slag in RET-pand

  • Nieuws

    Handreiking Leegstand in de Plint

  • Nieuws

    250 senioren over hun woonomgeving

  • Nieuws

    Jurrian Arnold afgestudeerd met een 10!

  • Nieuws

    Zicht op zorghuisvesting

  • Nieuws

    Jaaropening onderwijs druk bezocht

  • Nieuws

    Charloisse jongeren evalueren Jeugdbeleid

  • Nieuws

    Aftrap prijsvraag Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Feest op het Gouwplein

  • Nieuws

    Conferentie "Wie dan zorgt?!"

  • Nieuws

    Loes wint grant met product voor Kralingen Crooswijk

  • Nieuws

    Publicatie beschikbaar Netwerkanalyse Hart van Zuid

  • Nieuws

    Onderzoek Talentontwikkeling Deelgemeente Prins Alexander gepubliceerd

  • Nieuws

    Nieuwe locatie Veldacademie

  • Nieuws

    Lessen van het Gouwplein

  • Nieuws

    Seminar en expositie ’Kijk maar uit het komt van Zuid’

  • Nieuws

    Modelwoning geopend door wethouder Karakus

  • Nieuws

    Herontwikkeling RET-gebouw vordert

  • Nieuws

    De AVR reactor - Antal Bos

  • Nieuws

    Collectief Particulier Opdrachtgeverschap voor senioren in Carnisse – Wessel Jonker

  • Nieuws

    Start ontwikkeling Monitor Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Onderzoek naar dienstverlening wijkservicepunten afgerond

  • Nieuws

    Landschapspark Buijtenland van Rhoon

  • Nieuws

    Veldacademie seminar 19 september

  • Nieuws

    Loopstromenonderzoek parkerende bezoekers binnenstad

  • Nieuws

    Studenten verbeteren wijkservicepunten

  • Nieuws

    Herontwikkeling bestaande woningvoorraad door rMIT

  • Nieuws

    De veilige ruimte van Daniel Vos

  • Nieuws

    Sociale netwerken Hart van Zuid

  • Nieuws

    Wandelen in Bloemhof en Tarwewijk

  • Nieuws

    Eervolle vermelding voor Pieter Graaff

  • Nieuws

    Burcin Korkmaz over Kwaliteitssprong Zuid

  • Nieuws

    Daniel Otterspeer over Gouwplein

  • Nieuws

    Studenten onderzoeken financiele stromen in zorg en welzijn

  • Nieuws

    Stedelijke Monitor Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Wijkcollege voor studenten van Industrieel Ontwerpen TUDelft

  • Nieuws

    Woonservicegebieden Kralingen-Crooswijk

  • Nieuws

    Kantoortransformatie De Boompjes

  • Nieuws

    Eervolle vermelding Karin Snoep

  • Nieuws

    RET Remise als economisch brandpunt

  • Nieuws

    De Toegankelijke Wijk

  • Nieuws

    Stadskas als sociale katalysator

  • Nieuws

    Toolbox Samenvoegen voor eigenaren

  • Nieuws

    Woningtransformatie in Lombardijen en Feyenoord

  • Nieuws

    Naar een kloppend hart

  • Nieuws

    Wethouder neemt hoogbouwrapportage in ontvangst

  • Nieuws

    Activiteiten in 9 Woonservicegebieden

  • Nieuws

    TNO en Veldacademie bundelen krachten

  • Nieuws

    Op zoek naar Rotterdamse toestanden | studiereis

  • Nieuws

    Woningen samenvoegen in Oud Charlois

  • Nieuws

    Wethouder opent expositie hoogbouw

  • Nieuws

    Rotterdamse torenbewoners met GPS gevolgd

  • Nieuws

    Presentatie Rapport “De Nieuwe Belangstelling”

  • Nieuws

    Feijenoord als sociaal-duurzame wijk – Eindpresentatie Minor

  • Nieuws

    Publicaties Veldacademie studie magazines B nieuws & Credo

  • Nieuws

    Vakoefening samenvoegen woningen door afstudeerstudio 'Bestaande Voorraad'

  • Nieuws

    Opdracht Toegankelijke wijk van start gegaan

  • Nieuws

    Onderzoek woonservicegebieden Kralingen-Crooswijk van start gegaan

  • Nieuws

    Wethouder buitenruimte bezoekt werkgroep Gouwplein

  • Nieuws

    Start nieuwe afstudeerders TU Delft

  • Nieuws

    Presentatie minor Sociaal-Duurzame wijk

  • Nieuws

    Resultaat onderzoek Urban Interfaces

  • Nieuws

    Woonservicegebied Oud-Charlois

  • Nieuws

    Start Minor Sociale Duurzaamheid

  • Nieuws

    Nieuwe minor op de Veldacademie brengt vakgebieden bij elkaar

  • Nieuws

    Afstudeerder wint de eerste prijs ‘Zo Wil Ik Wonen!’

  • Nieuws

    Eerste afstudeerders binnen de afstudeerstudio van de Veldacademie!

  • Nieuws

    Voortgang herbestemming RET Remise Sluisjesdijk

  • Nieuws

    Presentatie afstudeerontwerpen Veldacademie

  • Nieuws

    Wijkbewoners doen mee met GPS-tracking

  • Nieuws

    Gemeente en bewoners maken samen nieuw Gouwplein

  • Nieuws

    TU Delft en Erasmus Universiteit ontwikkelen minor

  • Nieuws

    Scholieren tekenen Mental Maps Oud Charlois

  • Nieuws

    Voormalige rookgasreiniger als katalysator wijkeconomie

  • Nieuws

    Start ontwikkeling woonservicegebied Oud Charlois

  • Nieuws

    Wijkprofiel Carnisse positief ontvangen

  • Nieuws

    Workshop Gouwplein

  • Nieuws

    Historisch Museum Rotterdam op de Veldacademie

  • Nieuws

    Nieuwe afstudeerder: Antal Bos

  • Nieuws

    Bouwkunde treft Sociale Wetenschappen

  • Nieuws

    Strategieën voor wijkverbetering

  • Nieuws

    Veldacademie op Conferentie Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Urban Interfaces op Conferentie Woonservicegebieden

  • Nieuws

    Uitnodiging Presentaties Confrontatiecollege

  • Nieuws

    Voortgang afstudeerlab

  • Nieuws

    Eindresultaten studio's nu online

  • Nieuws

    Video verslag Confrontatie College

  • Nieuws

    Over het dagelijks leven in Oud Charlois

  • Nieuws

    Resultaten Assisted Living Studio

  • Nieuws

    Uitnodiging Confrontatiecollege

  • Nieuws

    Tweede prijs voor ‘Schuilplaatsen voor Oud Charlois’

  • Nieuws

    Wijkarena Gouwplein: Samenscholen Geboden!

  • Nieuws

    ExploreLab Veldacademie

  • Nieuws

    Assisted Living

  • Nieuws

    Herbestemming RET Remise

  • Nieuws

    Verassende wijkvisies

  • Nieuws

    Veldacademie in B-Nieuws

  • Nieuws

    Urban Design & City Analysis

  • Nieuws

    Ontwerpsessie Openbare Ruimte april 09

  • Nieuws

    ConfrontatieCollege: De resultaten

  • Nieuws

    Explore Lab Extern

  • Nieuws

    Bewoners geven college

  • Nieuws

    Event park Rotterdam

  • Nieuws

    Park Zestienhoven

  • Nieuws

    Zevenhuizerplas in transitie

  • Nieuws

    Groenjaar Lage Bergse Bos

  • Nieuws

    Zuid Boulevard

  • Nieuws

    Resultaten Groenjaar

  • Nieuws

    Atelier Groenjaar

  • In de media

    Agenda Stad 2018 Interview met Ruth Höppner over Veldacademie

  • In de media

    Feeding Cities

  • In de media

    Let's Talk About Public Participation

  • In de media

    Studeren bij Veldacademie

  • In de media

    NRP Gulden Feniks 2017 Interview met Otto Trienekens over Veldacademie

  • In de media

    Artikel Prijsvraag 'Entree Sluisjesdijk' De Veldacademie, het Havenbedrijf Rotterdam en team Lijn 72 met het winnende ontwerp TALENT

  • In de media

    Artikel B_Nieuws In het blad van de faculteit Bouwkunde, TU Delft

  • In de media

    Artikel Credo 2011 In het blad van de faculteit sociale wetenschappen van de Erasmus Universiteit Rotterdam

  • In de media

    Artikel B_Nieuw De periodiek van de Faculteit Bouwkunde, TU Delft

  • Blog

    De kennis is al lang in huis

  • Blog

    mobiliteitsonderzoek in Oud-Charlois

  • Blog

    Taka Tuka aan zet!

  • Blog

    Student event, Spring 2022

  • Blog

    Get in touch with the neighbourhood! Student midterm presentations

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #5 Oodi Helsinki Central Library

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #4 Lasnaidee

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #3 Rotermann Kwartier

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #2 Telliskivi Loomelinnak, (Creative City)

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Tallinn #1 DEPOO/Balti Jaama Turg

  • Blog

    #3 Frame it Finished building

  • Blog

    #2 FRAME IT Building with children

  • Blog

    #1 Frame it Start of building

  • Blog

    VELDACADEMIE VISITS COPENHAGEN #3

  • Blog

    VELDACADEMIE VISITS COPENHAGEN #2

  • Blog

    Veldacademie visits Copenhagen #1

  • Blog

    Alumni in Beeld: Lhamo Meyer

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel De film

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel 3#

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel #2

  • Blog

    Veldacademie bezoekt Brussel 1#

  • Blog

    The role of community resilience in sustaining home Blog door Lhamo Meyer

  • Blog

    Alumni in Beeld: Ferry Barnhoorn

  • Blog

    Alumni in beeld: Edwin Veerman

  • Blog

    Alumni in beeld: Dorris Derksen

  • Blog

    Alumni in beeld: Tjeerd Leijten

  • Blog

    Alumni in beeld: Lisa ten Brug

  • Blog

    Alumni in beeld: Kim Bijman

  • Blog

    Alumni in beeld: Melanie Domeni

  • Blog

    Jongeren aan de slag met het thema verbinden Blog door Maël Vanhelsuwé

  • Blog

    Alumni in beeld: Milou Joosten

  • Blog

    Alumni in beeld: Daniël Vos

  • Blog

    Alumni in beeld: Lars van Hoeve

  • Blog

    Alumni in beeld: Stef Bogaerds

  • Blog

    Alumni in beeld: Anne Schaap

  • Blog

    Alumni in beeld: Timo van de Ven

  • Blog

    Alumni in beeld: Fabian van Aerschot

  • Blog

    Het gesprek met de stad in debatcentrum Arminius

  • Blog

    Het (voorlopig) laatste Gesprek met de Stad rondom de Coolsingel

  • Blog

    Het gesprek met de stad op de Erasmus Universiteit

  • Blog

    Het gesprek met de stad op de Arentschool

  • Blog

    Het gesprek met de stad op het Erasmiaans Gymnasium

  • Blog

    Het gesprek met de stad in 'dorp' Middelland

  • Blog

    Het gesprek met de stad op het Visserijplein

  • Blog

    'zelfbeheer gaat niet vanzelf'

  • Blog

    co-creatie van het Gouwplein op zoek naar een nieuwe praktijk

  • Onze mailings ontvangen? Klik hier.
  • Privacyverklaring
↓