Blog

Het (voorlopig) laatste Gesprek met de Stad rondom de Coolsingel

 Veldacademie doet voor het Gesprek met de Stad onderzoek onder bewoners. Afgelopen weken hebben we elke week een korte blog over onze belevenissen in het veld gepubliceerd. Dit is de tiende en laatste blog in de serie. Donderdag 13 april vond er een straatactie plaats rondom de Coolsingel. Amélie Dufour doet verslag.

 

 

 

 ‘’Als ik door de stad loop, ben ik de weg een beetje kwijt.’’ Van alles wat Derek Otte tijdens een middagje op de rijdende bank van Het Gesprek met de Stad hoorde, bleef deze zin - uitgesproken door een 74-jarige dame – hem het meeste bij. De stadsdichter reed tijdens de laatste straatactie van het project dwars door het centrum van Rotterdam – en verzamelde input voor de Spoken Word Battle later die dag.

 

Derek werd begin dit jaar verkozen tot stadsdichter en heeft in die hoedanigheid als taak gedichten te schrijven over Rotterdam, de Rotterdammers en de Rotterdamse actualiteit. ‘’De ambitie dat ik de wereld kan veranderen heb ik opgegeven. Wat ik wél kan: mensen met mijn woordkunst bij elkaar brengen. Ik heb een paar ogen en een mond, en daar probeer ik mooie dingen mee te maken.’’

 

Op de Coolsingel voor het recentelijk tot VVV omgetoverde Schielandshuis is het ondertussen de gebruikelijke gezellige chaos. Toeristen die voor het lange paasweekend naar Rotterdam zijn gekomen strompelen voorbij, groepjes ambtenaren brengen al wandelend hun lunchpauze door en mensen op winkelmissie steken vaak zonder al te goed op te letten het fietspad over. Gelukkig weet Nick ze op zijn racefiets te ontwijken. Hij woont pas sinds een half jaar in Rotterdam en is nog bezig de stad te ontdekken. Maar naar zijn zin heeft hij het zeker: de stadse allure spreekt hem erg aan. Als bouwkundestudent aan de TU Delft praat hij graag verder over de toekomst van het wonen in Rotterdam. Hoe vindt hij dat woningen er over twintig jaar uit zouden moeten zien? ‘’Ik zie niet één type woning voor me, de kracht van Rotterdam is juist de diversiteit. Een mooie mix die deze diversiteit goed weergeeft lijkt me dan ook het beste.’’ En welke voorzieningen ziet hij graag in de toekomst? ‘’Plekken waar mensen samenkomen en aan de toekomst werken, naar een participatiesamenleving toe. Zoals de Keilewerf, waar creatieven zelf initiatief nemen en niet wachten tot de overheid iets doet.’’    

 

De laatste straatactie zit erop. De rijdende bank – die inmiddels wat scheef is komen te staan door een lekke band veroorzaakt door het intensieve gebruik – wordt in een busje geladen. ’s Avonds mag hij nog één keer schitteren: op het podium van de Spoken Word Battle in LP2. En ja hoor, daar is ze: de vrouw die de weg een beetje kwijt is als ze door de stad loopt.

 

 

 

Wil je meer weten over het Gesprek met de Stad? Kijk dan op www.gesprekmetdestad.nl.