Studenten van diverse opleidingen zijn dit onderwijssemester weer aan de slag met sociaal-ruimtelijke vraagstukken in de stad. Afstudeerders, minoren, cursisten en stagiaires doen met hun frisse blik actie-onderzoek in een aantal Rotterdamse wijken, waaronder Bospolder-Tussendijken en Tarwewijk. Er wordt in samenwerking met verschillende opleidingen van de TU Delft, Hogeschool Rotterdam en Erasmus Universiteit gewerkt aan thema’s als resilience, community building, veiligheid, zorg en welzijn.
Veerkracht & sociale netwerken
In het programma Veerkrachtig Bospolder-Tussendijken 2028 werken gemeente, bewoners en partners samen om de wijk in tien jaar de eerste veerkachtige wijk van Rotterdam te maken. Veldacademie monitort dit meerjarige programma, in samenwerking met diverse studenten. Dit semester richten Sociologie studenten zich op het evalueren van Social Impact by Design; een strategie om nieuwe manieren van samenwerken mogelijk te maken die nodig zijn voor een meer veerkrachtige wijk. Andere studenten denken mee over hoe kwetsbare groepen in de wijk geactiveerd kunnen worden en wat de impact is van sociaal ondernemers.
Foto: Jan van der Ploeg
Inclusieve openbare ruimte & veiligheid
In het kader van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ) voert Veldacademie meerdere onderzoeken uit. In dit programma werken verschillende partners samen om opleidingsniveau, arbeidsparticipatie en woonkwaliteit in zeven focuswijken in 20 jaar te laten stijgen naar het gemiddelde van de vier grote steden in Nederland. Tarwewijk is een van de zeven focuswijken waar onderzoek gedaan wordt, gericht op thema’s als inrichting openbare ruimte, sociale cohesie en veiligheid.
Ontwerpprijsvraag Campus Tarwewijk
Met het gemeentelijke initiatief ‘Campus Tarwewijk’ wordt de komende jaren langs een route de openbare ruimte vergroend en heringericht. Deze route is een aaneengesloten lint van plekken die de Maashaven met Ahoy (Zuiderpark) verbindt. Samen met bewoners en professionals in de wijk en de gemeente stelt Veldacademie een Programma van Eisen op voor de herinrichting op twee locaties, waarna een prijsvraag wordt uitgeschreven voor jonge ontwerpers. Studenten Architectuur en Stedenbouw studeren binnen dit traject af op gerelateerde vraagstukken, zoals talentonwikkeling, sport, sociale cohesie en inclusiviteit van de publieke ruimte.
Gezonde winkelgebieden
Vorig semester hebben studenten van de Hogeschool Rotterdam in opdracht van de politie het verloop en de branchering van een winkelstrip in Zuidwijk-Pendrecht in beeld gebracht. Dit semester wordt dit onderzoek in samenwerking met een studente Criminologie uitgebreid naar twee andere winkelgebieden in Oud Charlois en de Tarwewijk.
Ouderenhubs
Het gemeentelijke uitvoeringsprogramma Rotterdam, Ouder en Wijzer heeft als doel om de stad voor te bereiden op het toenemend aantal ouderen in de stad. Dit gebeurt onder meer door het creëren van ouderenhubs; centrale ouderenvoorzieningen in de wijken waar wonen, welzijn en zorg slimmer worden georganiseerd. De eerste ouderenhub is inmiddels gerealiseerd in Prinsenland. Op termijn moeten er verspreid door de stad twintig tot veertig bij gebouwd worden. Veldacademie onderzoekt in samenwerking met afstudeerders van Expertisecentrum Maatschappelijke Innovatie (EMI) de ouderenhubs.
Foto: Jan van der Ploeg
Veldacademie methodiek op de TU Delft
Sinds dit semester bieden we een keuzevak aan op de faculteit Bouwkunde van de TU Delft, waarin studenten de leefveldenmethodiek voor wijkanalyse krijgen onderwezen en veldwerk uitvoeren. Na het keuzevak in het eerste kwartaal hebben studenten in het tweede kwartaal de mogelijkheid om opgedane kennis en inzichten toe te passen in een ontwerpstudio.
Deelnemende onderwijsinstellingen en opleidingen
Hogeschool Rotterdam/EMI: Communication & Multimedia Design, Ruimtelijke Ordening & Planologie, Vastgoed & Makelaardij
Erasmus Universiteit Rotterdam: Sociologie, Criminologie
TU Delft: Architectuur, Stedenbouw, Science Education & Communication
Universiteit voor Humanistiek: Humanistiek
Universiteit Leiden: International Relations