Blog

Het gesprek met de stad in debatcentrum Arminius

 Veldacademie doet voor het Gesprek met de Stad onderzoek onder bewoners. De komende weken publiceren we elke week een korte blog over onze belevenissen in het veld. Dit is de negende blog in de serie. Woensdag 12 april vond er een talkshow plaats in debatcentrum Arminius. Amélie Dufour doet verslag.

 

 

‘’Het gesprek is niet af, het is pas net begonnen’’, aldus ‘veranderingsprofessor’ Martijn van der Steen tijdens de talkshow van het Gesprek met de Stad. In een goedgevulde Arminiuskerk sprak presentator Geert Maarse met wetenschappers, stadsbestuurders, docenten, journalisten en ondernemers over de eerste resultaten van dit ambitieuze project. En vooral: wat te doen met alle opgehaalde informatie?

 

‘’Het Gesprek met de Stad is een goede poging van het gemeentebestuur om een beeld te krijgen wat Rotterdammers belangrijk vinden in de toekomst. Nu moeten we ervoor zorgen dat de dialoog blijft leven en niet in een la belandt’’, aldus van der Steen. Daar is vanavond in ieder geval absoluut geen sprake van: er wordt hevig gedebatteerd over de toekomst van de stad. Drie onderwerpen staan centraal: onderwijs, duurzaamheid en de Rotterdamse identiteit. 

 

Maatschappijleerdocent Halil Karaaslan, onderwijsjournalist Ronald Buitelaar en basisschooldocent Marleen Sahertian trappen af met thema onderwijs. Volgens Marieke Klösters, werkzaam bij de Gemeente Rotterdam en vanavond benoemd tot ‘statistiekprofessor’, valt het op dat veel ondervraagde Rotterdammers denken dat het onderwijs over twintig jaar gewoon op school zal blijven plaatsvinden. Met verdere digitalisering zal het wel meevallen, is ook het idee van veel jongeren.

 

De Canadese urbanist Gil Penalosa, die het weekend ervoor nog de Rotterdamse marathon liep, introduceert vervolgens het tweede thema, duurzaamheid en mobiliteit: ‘’Rotterdam zou zo goed moeten zijn als de beste steden ter wereld’’. Hij is amazed wat de Rotterdammers de afgelopen jaren hebben bereikt in de publieke ruimte, maar ziet kansen in het autovrij maken van de stad en het tot centrum verheffen van het gebied rondom de Maas. Transitie-onderzoeker Chris Roorda, ondernemer Marie-José Baartmans, Caroline Kroes van het Rotterdams Havenbedrijf en sociaal ondernemer Talitha Muusse discussiëren vervolgens verder over dit thema dat volgens Klösters vaak ter sprake kwam tijdens het Gesprek met de Stad: in 2037 pakken veel minder mensen de auto dan nu en is er juist méér groen, is de heersende gedachte. Muusse hoopt dat de stad over twintig jaar gezond en gelukkig zal zijn. Maar waar ze geen gebrek ziet aan toekomstscenario’s, ziet ze wél een gebrek aan actie op de korte termijn: ‘’We zijn aan het consumeren en produceren op een manier die de aarde helemaal niet aankan. Dat besef is helaas nog niet in alle bestuurskamers neergedaald.’’  

 

Volgens de statistieken voelt 59% van de ondervraagden zich in 2037 vooral ‘Rotterdammer’. Maar wat is dat precies? En worden we in de toekomst een inclusievere of juist een meer verdeelde stad? ‘’Rotterdammer zijn is iets ongrijpbaars. Je kunt het zijn, je kunt het worden. En als je tegen me zegt dat ik het niet ben, dan zeg ik ‘mazzel!’, dat ben ik wel!’’, aldus theatermaakster Souad Mokhtari. Stadsgeograaf Brian Doucet en journalist Malique Mohamud waarschuwen voor een steeds meer verdeelde stad. Doucet: ‘’We drijven steeds meer uit elkaar: jonge, hoogopgeleide tweeverdieners – misschien met een bakfiets – in het centrum met de stijgende woningprijzen, de armere bevolking naar de randgemeentes. Wat stopt dit? Hoe de stad er op dit gebied over twintig jaar uit zal zien, hangt af van de politiek en van de samenleving.’’

 

Als het aan wethouder en locoburgemeester Joost Eerdmans ligt, zal er zeker iets worden gedaan met alle verzamelde informatie: ‘’Hier moet zeker iets op volgen, dit is een ongelooflijk goede stap.’’

 

Wil je meer weten over het Gesprek met de Stad? Kijk dan op www.gesprekmetdestad.nl.