Nieuws

Alumni in beeld: Dorris Derksen

Tien jaar Veldacademie betekent ook: tien jaar geweldige afstudeerders. In deze serie zoeken we een aantal alumni op om te vragen hoe het met ze gaat. Dit keer: Dorris Derksen. Zij onderzocht voor haar studie Bouwkunde aan de TU Delft hoe we langer thuiswonen voor ouderen ruimtelijk kunnen faciliteren. In januari 2017 studeerde Dorris af. 

Hoe kwam je bij Veldacademie terecht?
"Ik studeerde Bouwkunde aan de TU in Delft, waar je in het laatste jaar een afstudeerstudio kiest. Ik ging aan de slag bij Design as Politics. Daar kwam ik via een opdracht van Rijksbouwmeester Floris Alkenmade in aanraking met hoe je ontwerpen in kunt zetten voor een maatschappelijk doel. Via mijn raadslidmaatschap in Delft kwam ik ook in aanraking met decentralisaties in het sociale domein, die combinatie sprak mij erg aan. Veldacademie bood mij de mogelijkheid om zelf mijn onderwerp te kiezen en onderzoek naar te doen, dat is waarom ik voor Veldacademie koos."

 

Hoe heb je de tijd bij Veldacademie ervaren?
"Als leuk en ook zoekend. Er wordt verwacht dat je zelf een project opzet en zelf je docent kiest. Mijn onderzoek heet Langer thuis in het centrum van het centrum van Rotterdam. Het gaat erover hoe we langer thuis wonen ruimtelijk kunnen faciliteren.  In mijn onderzoek heb ik termen als eenzaamheid onderzocht. Eenzaam en alleen zijn bijvoorbeeld is niet hetzelfde. In je eentje kun je prima op de bank zitten, terwijl je je in een groep best eenzaam kan voelen. Eenzaamheid is een gevoel, het zegt weinig over de omstandigheid."

 

Waarom heb je gefocust op het centrum van Rotterdam?
Ik ben de geschiedenis van de stad ingedoken en zag dat verpleeg- en bejaardentehuizen heel vaak aan de rand van de stad werden gebouwd. Met als achterliggend idee dat oude mensen blij worden als ze op groen uitkijken. Mijn conclusie is dat ze naar de rand van de stad zijn geduwd. Mensen kunnen niet meer oud worden in de wijk waar ze zijn opgegroeid of lang gewoond hebben, terwijl daar hun netwerk is, met meer mogelijkheden op ‘samen redzaamheid’. Het ging in mijn onderzoek vooral om ouderen die nu in het centrum wonen en in hoeverre het voor hen lastig is om daar ook te blijven wonen.

 

Waar ben je nu mee bezig?
Ik werk nu bij een woningcorporatie. Ik volg een traineeship waarbij ik het eerste halfjaar bij Woonzorg Nederland heb gewerkt, een landelijke ouderencorporatie. Ik ben niet echt aan het ontwerpen nu, maar heb wel veel te maken met eenzaamheid. Vragen als hoe richt je gebouwen nu in of hoe ga je met je huurders om, komen aan de orde. Het heeft niet allemaal te maken met bouwkunde, maar het gaat wel om hoe je met ruimte mensen kunt helpen en dat spreekt me erg aan.